23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

HAREKETSİZ BİR YAŞAM KALP HASTASI YAPIYOR

Hareketsiz insanlarda 35 yaşından sonra kalp ve damar hastalığı daha sık görülüyor. Genetik miras olan bu hastalık cerrahi müdahaleyi de kaçınılmaz hale getiriyor.

Hareketsiz bir yaşam kalp hastası yapıyor

25 Temmuz 2011 Pazartesi 08:58

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, ailesinde damar sertliği öyküsü olanların 35 yaşından sonra mutlaka doktora görünmesini istedi. İşte Batur’a göre kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkaran 10 önemli neden:

1- Ailesinde damar sertliği problemi olan kişilerde genetik risk bulunuyor. Ayrıca annede veya kardeşte doğumsal kalp hastalığı bulunması yeni doğacak bebeğin de kalp hastalığı olacağını gösteriyor.

2- Kadın vücudunun doğal olarak ürettiği östrojen hormonu, damar sertliğini önlüyor. Bu nedenle hastalık erkeklerde daha çok görülüyor. Ayrıca 55 yaş üstü erkek hastalarda gerek koroner kalp hastalığı, çok daha fazla görülüyor.

3- Diyabetik annenin çocuklarında doğumsal kalp hastalığı riski daha fazla. Ameliyat olan hastaların yüzde 30-40’ında şekere rastlanıyor.

4- Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre günde bir sigara içen kişi bile tiryaki kabul ediliyor. Sigarayı bırakarak damar sertliğinin ilerlemesini, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltmak mümkün.

5- Kolesterolün bir nedeni dışarıdan aldığınız yağlı gıdalar, diğeri ise vücudun kendi ürettiği kolesterol. Vücudun ürettiği kolesterolü engellemenin tek yolu ilaç kullanımı. Yüksek değerleri mutlaka düşürün.

6- Şeker hastalığı veya damar sertliği olan kişilerde, kan basıncı mutlaka 12/8’e getirilmeli.

7- Fazla kilo kalp hastalığına zemin hazırlıyor. Bu yüzden erkeklerde bel çevresinin 102 cm. altı olmalı.

8- Kalp hastalarının haftada en az üç gün, yarım saati bulan tempolu yürüyüş, yüzme veya bisiklet gibi sporları yapmaları gerekiyor. Bu egzersizler tansiyonu dengeler ve ideal kiloya ulaştırır.

9- Stres, kalp krizlerini tetikleyen bir faktör. Stresten uzak durmak kalp hastalıklarını önlüyor.

10- Anne karnındaki bebeklerde kalbin oluşumu gegebeliğin ilk 12 haftasında tamamlanıyor. Bu süre içerisinde annenin alkol almaması gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA