26 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa12°C
  • Antalya9°C
  • İzmir12°C

"HANTALLAŞAN SGK'YA 3 YENİ GENEL MÜDÜRLÜK"

Hükümetin halen devam eden Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisiyle bazı bakanlıklarda olduğu gibi Çalışma Bakanlığı, SGKve İŞKUR'da da reorganizasyon çalışmaları tam hız devam ediyor.

"Hantallaşan SGK'ya 3 yeni genel müdürlük"

09 Eylül 2011 Cuma 14:24

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın kapatılıp SGK adı altında birleştirilmesinden sonra, SGK'da bir başkan, 3 başkan yardımcısı ve 2 genel müdürlük kurulmuştu. Şimdi çok büyüyen ve yönetilemez hale gelen SGK'ya 3 genel müdürlük daha getiriliyor. Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü ikiye bölünerek, biri prim toplama işleriyle görevli, diğeri de emeklilik gibi sigorta yardımlarını dağıtan iki genel müdürlüğe dönüşecek. Bu arada 24 bin personeli idare etmek için personel genel müdürlüğü kurulacak, ardından da SGK'nın devasa mal varlıklarını yönetmek üzere inşaat ve emlak işleriyle ilgilenecek bir genel müdürlük daha kurulacak. Bu uygulamanın SGK'nın yönetim sorununu düzelteceği umudundayım.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın kapatılıp SGK çatısı altında birleştirilmesiyle bu kurumlara bağlı dört teftiş kurulu da Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı çatısı altında birleştirilmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştı.

İŞKUR 'İSTİHDAM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'
İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun (İŞKUR) adı da değişiyor, işlevleri de değişiyor. Yeni müdürlük "İstihdam Genel Müdürlüğü" adı altında örgütlenecek. Bu arada Çalışma Bakanlığı'nın taşra teşkilatı olan illerdeki "Çalışma Bölge Müdürlükleri" ile İŞKUR il müdürlükleri de bundan böyle tek çatı altında, "Çalışma ve İstihdam Müdürlükleri" adıyla birleştirilecek. Aynı bakanlığa bağlı, iş ile işlemleri birbirine bağlı iki birimin birleştirilmesi yerinde bir karar. Sanırım bu kararla İŞKUR, bağımsız genel müdürlük olma özelliğini de kaybedecek ve Çalışma Bakanlığı'na bağlanacak.

MÜFETTİŞLER DE BİRLEŞEBİLİR
İŞKUR müfettişleri ile Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri de bölge müdürlüklerinin birleştirilmesi gibi tek çatı altında "Çalışma Müfettişi" unvanıyla birleştirilebilir. Birbirlerine benzer iş yapan ve uygulanıp uygulanmadığını denetledikleri 4857 ve 4447 sayılı kanunların özellikleri gereği de birleştirilmeleri muhtemel. Bu arada Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin işi daha çok birim ve memur denetlemek olduğu için birleşme dışında kalabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu daha yeni birleşmiş ve birleşme sancıları azalsa da devam eden müfettişlerinin görev alanı çok farklı olduğundan birleşmeye dahil edilmeleri hem doğru hem de uygun olmayacaktır. Zaten bakanlığın da görüşü bu yönde.

***

Ali Tezel / Bloomberght

Yorumlar
SON DAKİKA