20 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa11°C
  • Antalya19°C
  • İzmir16°C

HANGİ YAŞTA, HANGİ HASTALIĞA YAKALANIYORUZ?

TÜİK'in ilginç araştırma sonuçları... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sağlık araştırması yaş gruplarına göre en çok görülen hastalıkları belirledi...

Hangi yaşta, hangi hastalığa yakalanıyoruz?

10 Ağustos 2010 Salı 13:18

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sağlık araştırması yaş gruplarına göre en çok görülen hastalıkları belirledi. Araştırmada ulaşılan sonuçlar bebekler ve çocukların grip, 15 yaş üstü vatandaşların ise bel bölgesi kas iskelet rahatsızlıkları yaşadığını ortaya koydu. TÜİK'in araştırma sonuçları anne babalara yol gösterecek ayrıntılarla dolu.

TÜİK'in değerlendirmesine göre 0-6 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdikleri hastalıklara bakıldığında; yüzde 38,7 ile üst solunum yolu enfeksiyonu ilk srayı alıyor. Arından yüzde 26 ile ishal, yüzde 11,3 ile kansızlık, yüzde 9,1 ile bulaşıcı hastalıklar ve yüzde 9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları geliyor. Bu sıralama kent ve kırda yaşayanlar arasında değişiklik göstermiyor.

7-14 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde yaşadıkları hastalıkların oranlarında ise enfeksiyon hastalıkları ilk sırada yer alırken, ağız ve diş sağlığı arkadan geliyor. Yüzde 16,1 ile göz ile ilgili sorunlar, yüzde 8,5 ile beslenmeyle ilişkili hastalıklar ve yüzde 8,4 ile cilt hastalıkları çocuklarda ilk beş sırayı aldı. Kent-kır ayrımında bakıldığında bu sıralama erkeklerde aynı kalırken, kırsal kesimde yaşayan kadınlarda cilt hastalıkları yüzde 12,3 oranı ile beslenmeyle ilişkili hastalıkların önüne geçiyor.

ROMATİZMA, ÜLSER VE ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI
15 ve daha yukarı yaştakilerden kronik hastalık/sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri cevaplara bakıldığında en yüksek ilk 5 hastalık grubunu, bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri, romatizmal eklem hastalığı ülser, migren ve hipertansiyonda yoğunlaşıyor. Her bir hastalık grubunda Türkiye genelinde erkeklerde görülen oranın kadınlarda görülen orandan düşük olduğu gözleniyor.

Türkiye geneline 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerden yaşamları süresince en az bir kez tansiyon ölçümü yaptıranlar ilk sırada yer alıyor. 100 hastadan yarısına yakını yaşamı boyunca hastanelerde bir kez kolesterol ve kan şekeri ölçümü yaptırmış.

HER 10 KİŞİDEN 4'Ü OBEZ
Araştırmanın en dikkat çekici noktalarından biri de fazla kilolar konusunda. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de nüfusun yüzde 47,6'sının şişman veya obez. Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 49,2 iken kadınlarda bu oran yüzde 45,9'dır. Kırsal yerlerde yaşayan kadınlar arasında obez olanların oranı yüzde 19,6 ile diğer gruplara göre daha yüksek seyrediyor. Düşük kiloluların oranı ise yüzde 6,2 ile en yüksek kentsel yerlerde yaşayan kadınlarda görülüyor.

Cihan

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA