23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

HANGİ ATAMALAR DURDURULDU, HANGİSİ DURDURULMADI?

Bugün yayınlanan atamayla pek çok atama durduruldu. Kapsam dışındaki atamaları ve diğer ayrıntıları ele alıyoruz.

Hangi atamalar durduruldu, hangisi durdurulmadı?

31 Ağustos 2015 Pazartesi 11:18

7 Haziran sonrasında bir koalisyon kurulamaması ve Anayasa'nın 116. maddesi gereğince kurulması zorunlu olan geçici Bakanlar Kurulunda, MHP'den Türkeş'in yanı sıra, HDP'den iki Bakan da yer aldı.

Oluşan koalisyon hükümetinden dolayı, Başbakanlık, istisnalar dışındaki tüm atamaları durdurdu.

KAPSAM DIŞI OLAN KURUMLAR

Aşağıdaki kamu kurumları bir anlamda özerk olduğu için, atamaların durdurulması işleminden istisna tutulmuştur. Belediyeler bu kurumlardan birisidir.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatı, 
Anayasa Mahkemesi,
hakim ve savcı adaylarının atanmaları yönünden ilgisine göre Adalet Bakanlığı veya Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, 
Sayıştay Başkanlığı,
Kamu Denetçiliği Kurumu, 
Milli İstihbarat Teşkilatı,
il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler

HANGİ ATAMALAR DURDURULDU?

İstisnalar dışındaki, her statüdeki, tüm açıktan atama ve naklen atamalar durdurulmuştur. Özellikle naklen atamalar önemlidir. Zira A kurumundan B kurumuna nakil işlemleri durdurulmuştur.

ATAMALARIN DURDURULMADIĞI HALLER

- Merkezi yerleştirmeyle yapılan KPSS atamaları durdurulmamıştır. Bu atamalar, ÖSYM tarafından yürütülen merkezi tercihler sonrasında yapılacak atamaları kapsamaktadır.

- Sadece, ÖSYM'nin yapacağı merkezi KPSS tercih işlemleri sonucu yapılacak atamalar istisna tutulduğu için, diğer KPSS puanına dayalı 4/B'li, işçi, memur alımları durdurulmuştur. Bu şekilde alım yapmak isteyen kamu kurumlarının, Başbakanlıktan izin alması gerekecektir. Örneğin VDK'nın vergi müfettiş yardımcısı alabilmesi için, Başbakanlıktan izin alması gerekecektir.

- Profesör ve doçent alımları dışındaki tüm akademik personel alımları durdurulmuştur. Genelgeye yardımcı doçent, araştırma görevlisi gibi diğer akademik unvanlar yazılmadığı için profesör ve doçent dışındaki tüm akademik personel alımlarında, Başbakanlıktan izin alınması gerekecektir.

- Her statüdeki alım durdurulmuştur. Yani işçi, sözleşmeli, geçici, memur tüm statülerde alımlar, istisnalar dışında durdurulmuştur.

- Mükteseben yapılacak derece terfileri ve görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar istisna tutulmuş ancak unvan değişikliği sınavı istisna tutulmamıştır. Ayrıca sadece GY sınav nedeniyle yapılacak atamalar istisna tutulmuştur. Bu nedenle sınava dayanmayan görevde yükselme niteliğindeki atamalar için Başbakanlıktan izin alınması gerekecektir. Örneğin daha önce şube müdürlüğü yapmış birisinin müktesep hakkı diye başka bir şube müdürlüğüne ataması yapılamayacaktır.

- Eş durumu ve mazeret nedeniyle yapılacak naklen atamalar dışındaki tüm nakil işlemleri durdurulmuştur.

- Zorunlu yer değiştirmeye tabi atamalar, istisna olarak belirtilmiştir. Bu düzenleme, özellikle bölgelerde belirli sürelerle görev yapmak zorunda olan kamu personelinin nakil işlemlerini kapsamaktadır.

İLK KEZ VEKALATEN ATAMA DA DURDURULUYOR

Başbakanlık Genelgesiyle ilk kez, Daire Başkanı ve üstü kadrolar için vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmelere de sınır getirilmiş ve bu atamalar da 2. bir emra kadar durdurulmuştur.

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER DE DURDURULDU

Başbakanlık Genelgesiyle durdurulan bir diğer işlem de yurtdışı geçici görevlendirmeler oldu. Bu tür görevlendirmeler için Başbakanlıktan izin alınacaktır.

Genelge'nin tam metni için tıklayınız.

Memurlar.Net - Özel

Başbakanlık Genelgesi'yle tüm atamalar durduruldu

Personel İşlemleri ile İlgili 2015/9 Sayılı Başbakanlık Genelgesi 31 Ağustos 2015 tarihli ve 29461 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.
Yorumlar
SON DAKİKA