26 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya5°C
  • İzmir5°C

HAMİLELİKTE VARİSTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR

Hamilelik boyunca kadınların vücutları sürekli şekil değiştiriyor. Bu değişikliklerin bazıları geçici, bazıları da kalıcı olabiliyor. Kalıcı değişikliklerin başını da varisler çekiyor.

Hamilelikte varisten kurtulmak için neler yapmak gerekir

22 Nisan 2013 Pazartesi 17:06

Bacaklarda daha fazla meydana gelen, yaz aylarında şort, etek, sandalet gibi kıyafetleri giymemizi engelleyen varisler, görsel ve psikolojik açıdan hayatımızı kabusa çeviriyor. Görsellik tarafı bir yana, sağlık açısından bakıldığında da ameliyata kadar uzanan ağrılı bir süreç bizim için başlamış demektir. Uzmanların gün içerisinde yapmamızı önerdiği küçük önerilere uyarak, hamilelik boyunca varislerden uzak durmak ise bizim elimizde.

VARİS NASIL OLUŞUR?

Varislerden korunma yollarını anlatan Çamlıca Erdem Hastahanesi Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Süheyla Keser, “Varis, toplardamarların genişleyerek cilt üzerinde belirgin hale gelmesidir. Mavi veya mor rengindeki bu damarlar, sıklıkla bacaklarda görülür. Bazen genital bölgede de gözlenebilirler. Çok az veya hiç bir şikayete neden olmayabilirler. Bazen de bacakta ağırlık veya yorgunluk hissine neden olabilirler. Variköz venlerin yoğun olduğu bölgelerde kaşınma ve yanma hissi olabilir. Şikayetler, özellikle günün sonuna doğru şiddetlenir.

Pek çok bayan ilk olarak hamilelikte varisle karşılaşır. Varisi olan pek çok bayanın da hamilelik boyunca varisli damar sayısı artar. Rahim büyüdükçe vücudumuzun sağ tarafında bulunan ana toplardamara bası yapar ve damar içindeki basıncın alt taraftaki toplardamarlara yansımasına sebep olur." şeklinde konuştu.

AİLESİNDE OLANLARDA GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK

Bacaklarımızdaki kanı kalbe taşıyan toplardamarlarımızdır ve bu damarlar yerçekimine karşı çalışırlar diyen Op. Dr. Keser, "Hamilelikte vücuttaki kan hacmi artar ve dolaşımdaki bu kanın toplardamarlarda göllenmesi artar. Ayrıca hamilelik boyunca progesteron hormonu seviyesi yükselir. Buna bağlı olarak damarların genişlemesi artar, dolayısıyla da damarda göllenme artar. Ailesinde varis olanlarda hamilelik de varis görülme riski yüksektir. Hamilelik öncesi varisi olanlarda hamilelik süresince de varislerin arttığı görülmüştür.

Ayrıca, ailevi eğilimi olan, birden fazla doğum yapmış olan kadınlarda doğumdan sonra varisler kaybolmayabilir. Kaybolmayan varisler için, uzman bir hekime başvurup uygun tedavi yöntemiyle (köpük veya skleroterapi, lazer, operasyon) varislerinizden kurtulabilirsiniz.” diye konuştu.

Varisten kurtulmak için neler yapmak gerekir:

Egzersiz, yürüyüş:kasların kasılması bacaktaki kan dolaşımının hızlanmasına neden olur.

Uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermek gerekir.

Çok fazla kilo almamak gerekir.

Bacak bacak üstüne atmamak,uzun süre bacaklar sarkıtılarak oturmamak gerekir.

Sol tarafa yatmak, ana toplardamar üzerindeki azaltır.

Dolayısıyla bacak damarlarındaki basınç azalmış olur.

Basınçlı çorap, kanın kalbe rahat dönmesini sağlar ve kanın bacaklarda göllenmesini engeller.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA