21 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa9°C
  • Antalya12°C
  • İzmir14°C

HAMİLELİKTE ÜSTÜNE GÖRME NEDİR?

Gebe kaldıktan sonra adet görmek olduğu sanılan ve halk arasında üstüne görme diye adlandırılan tıbbi durumla ilgili doğru bilinen yanlışları derlediğimiz yazımızda, gebeliğin ilk dönemlerinde görülen kanamalar ve sebebleri hakkında konulara da değineceği

Hamilelikte üstüne görme nedir?

28 Kasım 2017 Salı 16:10

Gebe kaldıktan sonra adet görmek olduğu sanılan ve halk arasında üstüne görme diye adlandırılan tıbbi durumla ilgili doğru bilinen yanlışları derlediğimiz yazımızda, gebeliğin ilk dönemlerinde görülen kanamalar ve sebebleri hakkında konulara da değineceğiz.

Hamile Kaldıktan Sonra Regl Kanaması Olur Mu?

Gebeliğin başlaması, kadının yumurtasının erkek spermi ile döllenmesi ile gerçekleşir ve döllenme sonrası, yumurtlama döngüsü, doğum sonrası döneme kadar tamamen duracağı için, hamilelik sırasında regl kanaması gerçekleşmez.

Halk arasında üstüne görme tabiri ile anılan ve adet kanaması ile karıştırılan durum, döllenen embriyonun rahim içine yerleşirken rahim duvarına verdiği hasardan ötürü oluşturduğu kanamadır ve yerleşme kanaması ya da implantasyon kanaması adı altındadır.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması kadından kadına değişmekle birlikte, ortalama olarak birkaç saat arası ila bir iki gün civarı sürebilmektedir.

İki günden daha uzun süreler kanamalar, gebelik durumunda bir başka sıkıntıya işaret ediyor olabilir o yüzden ayrıntılı hekim incelemesi gerektirir. Mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamile kalmayı planlayan anne aday adayının, gebe kalamama durumununda normal adet döneminin başlayacağı tarih ile yerleşme kanaması hemen hemen aynı döneme denk gelmektedir.

Dolayısıyla da adet kanaması ile sık sık karıştırılmakta ve sonradan gebe olduğunu öğrenen anne adayları tarafından, hamilelik sırasında üstüne adet görme durumu yaşadıklarına inanmalarına sebep olmaktadır.

Üstüne Adet Görmenin Bebek İçin Sakıncaları:

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, durumun adet görmekle alakası olmasa da halk arasındaki tabiriyle kullanacak olursak; üstüne görme durumunun bebeğin sağlığı ve gelişimi ile hiçbir ilgisi yoktur dolayısıyla da bebeğe hiçbir zararı söz konusu değildir.

Yerleşme kanaması ne annenin ne de fetüsün sağlığını tehdit etmez.

Tek olumsuz yanı; regl kanaması ile karıştırılması sebebiyle gebelik planlayan kadınları geçici olarak hayal kırıklığa uğratması ve bazı durumlarda, anne adayının hamile kalamadığını düşünmesi sebebiyle, dikkat etmesi gereken bir takım hususlar konusunda özensiz davranmaya devam ederek bebeğe indirekt yoldan zarar verebilme ihtimalidir.

Hamilelikte olan Diğer Kanamalar:

Hamileliğin ilk dönemlerinde olan kanamalara ek olarak, gebelik boyunca sürebilen bir takım diğer kanamalar da mevcuttur ve bu kanamaların bir kısmı basit sebeplere bağlı olabileceği gibi, bir diğer kısmı, anne karnında ani bebek ölümü ya da erken doğum gibi ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilen ciddi kanamalar da olabilir.

Gebeliğiniz süresince sürekli ya da ara ara lekelenmeler ya da bardaktan boşanırcasına tarzda kanamalarınız olması durumunda, mutlaka bir kadın doğum uzmanına ya da en yakın Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurmalısınız

Gebelikte Tüm Kanama Sebepleri:

► Yerleşme kanaması

► Düşük riski

► Yalancı gebelik

► Fetüsün kalbinin durması

► Preterm Doğum Riski

► Gebelik kesesinin patlaması

► Plasenta

► Bebeğin eşinin erken ayrılması

► Vajinal tümörler ve rahim içi benign tümörler

Yorumlar
SON DAKİKA