22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

HAMİLELİKTE TEHLİKELİ BİR DURUM

Her anne adayı hamileliğinin sorunsuz geçmesini ve bebeğinin herhangi bir problem oluşmadan dünyaya gelmesini ister. Çoğu zaman da hamilelik,..

Hamilelikte tehlikeli bir durum

19 Ocak 2011 Çarşamba 17:48

Her anne adayı hamileliğinin sorunsuz geçmesini ve bebeğinin herhangi bir problem oluşmadan dünyaya gelmesini ister. Çoğu zaman da hamilelik süreci sorunsuz tamamlanır. Ancak bazen ortaya çıkan rahatsızlıklar hamileliğin normal sürecini tehlikeye sokar. Bu durumlardan biri de plasentanın erken ayrılması (Dekolman plasenta). Her 200 hamilelikten birinde görülen bu durum hem anne hem de bebek için tehlike oluşturur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy plasentanın erken ayrılması hakkında bilgi veriyor!

Plasentanın erken ayrılması nedir?
Dekolman plasenta olarak adlandırılan plasentanın erken ayrılması durumu plasentanın bebek doğmadan önce rahim duvarından ayrılması demektir. Rahatsızlık hem anne hem de bebek için ciddi tehlikeler oluşturduğundan tüm kanamalı rahatsızlıklarda olduğu gibi hemen doktora başvurmak gerekir. Ablasyo plasenta adı da verilen plasentanın erken ayrılması durumu her 200 gebelikten birinde görülür. Dekolman plasentanın çok karşılaşılan belirtileri ağrı ile birlikte koyu ve pıhtılaşmayan vajinal kanamanın gerçekleşmesi. Özellikle şiddetli ayrılmaların yaşandığı vakalarda rahim oldukça serttir ve gevşemez. Buna bağlı olarak anne adayında hipotansiyon ve şok bulguları ortaya çıkabilir. Bebekte ise kalp atımı bozulabilir.

Dekolman plasenta nedenleri
Plasentanın erken ayrılması durumunun ne zaman ve hangi hamilelerde ortaya çıkacağını belirlemek olanaksızdır. Ancak bazı rahatsızlıklar dekolman plasenta riskini artırabilir. Bunların başında gestasyonel (gebeliğe bağlı) hipertansiyon, kronik hipertansiyon, preeklampsi, çok sayıda doğum yapmış olmak, sigara kullanımı, kokain alışkanlığı ve şiddetli beslenme bozukluğu yer alıyor. Ayrıca trafik kazası gibi karın bölgesine rastlayan darbeler de bazı durumlarda plasentanın erken ayrılmasına neden olabilirler. Bunun dışında hamilelik esnasında ağır polihidramnios (amnios sıvısının artması) nedeniyle amnios kesesinin kendiliğinden ya da doktor tarafından açılması esnasında rahmin hızlı boşalması da dekolman plasentaya neden olabilir.

Plasentanın erken ayrılmasında nasıl müdahale edilir?
Hamilelik esnasında plasentanın erken ayrılması acil müdahale gerektiren bir durumdur çünkü hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokar. Bebeğin durumu bebek kalp atımlarından takip edilir. Anne ve bebeğin sağlık durumlarına bakarak hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına karar verilir. Çoğu hamileliğe acil sezaryenle son verilir. Anne ve bebeğin durumu iyi ise, ender vakalarda, plasenta az miktarda ayrıldıysa ve kanama devam etmiyorsa, doğum ağrıları yoksa, anne adayı herhangi bir şey yapılmadan takibe alınır. Normal doğum, çok nadir durumlarda anne ve bebek iyi ise ve doğum sancıları varsa gerçekleştirilebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA