23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞI

Hamilelik dönemi ruh halinde olduğu gibi bedende de birtakım etkilenmeler meydana getiriyor. Bu etkilenmelerin başında ise dişler geliyor...

Hamilelikte diş sağlığı

04 Ekim 2010 Pazartesi 08:43

Bu etkilenmelerin başında ise dişler geliyor. Hamilelikte diş sağlığını koruyabilmek için yapılması gerekenleri Diş Hekimi Güzin Kösedağ Kırsaçlıoğlu aktardı...

1.ÖNCE DİŞ DOKTORUNA GİDİN:
Hamilelik 9 ay gibi uzun bir dönem. Hamilelik esnasında röntgen çektirmek, ilaç kullanmak bebeğin sağlığı için oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle hiçbir anne adayı hamilelik esnasında diş problemi yaşamak istemez. Hamile kalmaya karar vermeden en az iki ay önce bir diş hekimine giderek bütün dişlerini gösteren 'panoramik film' çektirerek dişler genel bir check-up dan geçirilmeli ve gerekli tedavileri yaptırmalıdır.


2. MİDE BULANTILARI ZARAR VERİR:
Bu nedenle mide bulantısının yaşadığı özellikle sabah saatlerinden sonra ağız mutlaka çalkalanmalıdır. En ideali de mide bulantısından sonra dişleri fırçalamaktır. Ama bazen macunun tadı da midenin bulanmasına neden olur. Bu nedenle macunsuz da dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Mide asidinin dişlere ve dişetlerine teması dişlerde tahribe neden olur. Bu durum dişetlerini daha çok etkiler. O yüzden asidin ağız ortamından mutlaka uzaklaştırılması gerekir.


3.FIRÇALAMAYI İHMAL ETMEYİN:
Dişlerinizi fırçalamanız her zaman çok önemlidir. Hamilelikte değişen hormonal yapı diş ve dişeti sağlığını da etkiler. Dişler daha çok enfeksiyona yatkındır. Daha çabuk çürür, daha çabuk diş taşı oluşur.Bu nedenle flor içeren diş macunu ile dişlerinizi kırmızıdan beyaza yani dişetinden dişe doğru fırçalamak gerekir. Diş aralarında diş ipi kullanmayı ihmal etmemekte unutulmaması gereken maddelerdendir.

4.KONTROL ŞART:
Hamileliğin ilk 3 ayının sonunda, 2. üç ayın bitimi, 3. ayın sonu yani doğumun hemen öncesinde diş ve dişetleri mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Diş taşları temizlenmeli, diş fırçalanması denetlenmelidir.

5.DİŞ ETİ HASTALIKLARI BEBEĞİNİZİ DE ETKİLER:
Hamilelikte değişen hormon yapısının dişetlerinde ki olumsuz etkisinin dişeti kanaması olarak ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz. Hamilelik öncesi yapılan kontrol bu durumu minimuma indirdiği de bir gerçek. Ayrıca her hamilenin diş eti kanaması geçirmesi de kader değildir. Eğer dişlere iyi bakılır ve kontrolleri yapılırsa dişeti problemleri ortaya çıkmaz ve kanama sorunu olmaz. Ama zaten mevcut dişeti problemi varsa, değişen hormonal yapı, mide bulantıları bu problemin daha gümbürtülü yaşamasına neden olur. Dişeti problemleri düşük doğum ağırlıklı bebeğe ve erken doğum riskine sebep olduğu artık bilimsel olarak ispatlanmıştır.

6.İSTENMEYEN BİR DURUM HAMİLELİK REFLÜSÜ:
Hamileliğin son aylarında mide asidi zaman zaman ağıza gelir. Mide asidi; hidroklorik asittir ve çok güçlüdür. Bu asit dişetleri için irritandır. Aynı zamanda da mevcut dolguların kenarında açılmalara, hatta dolguda kırılmaya bile neden olur. Reflüsü olanlar sık sık ağzı çalkalamalıdırlar. Akşam yatarken diş fırçalamanın ardından bir parça zeytinyağı dişlerin etrafına (arka dişlere)sürülerek asidin dişe teması engellenmiş olur.

7.ÇOCUĞUNUZUN DİŞLERİ İÇİN BESLENMEYE DİKKAT:
Hamilelikte bebeğinizin zihinsel gelişimi için beslenmenin oldukça fazla önemi vardır. Diş sağlığı içinde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Dişlere faydalı yiyecekler tüketmek gerekir.

Bu besinler:
 -Başta peynir olmak üzere süt ve süt ürünleri
-Balık(içerdiği fosforla tam bir diş dostu dur)
-Kuruyemiş(özellikle yer fıstığı)

8. BİTKİSEL ÇAYLAR TÜKETİN:
Yeşil çay içeriğindeki kateşin (catechin) sayesinde
antioksidan etkiye sahiptir. Bu etkisi ile diş çürümelerini engeller. Antienflamatuar etkisi nedeniyle adaçayı da dişeti sağlığına oldukça faydalıdır. Adaçayı soğutularak ağız gargarası olarak da kullanılabilir.

9.ABUR CUBUR ATIŞTIRMAYIN:
Şekerlemeler kan şekerinizin düştüğün de size yardımcı olur, fakat özellikle gece kalkıp tatlı atıştırmak istediğinizde; dişinizi de fırçalamanız gerektiğini unutmayın. Gece boyunca ağzınızda kalacak tatlı artıkları daha başlangıç halindeki dişin daha fazla çürümesine neden olur. Böyle bir atıştırmanın ardından mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA