22 Kasım 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa22°C
  • Antalya18°C
  • İzmir20°C

HAMİLELER AÇLIĞA VE SUSUZLUĞA KARŞI DAHA HASSAS

Op. Dr. Güler Altıntepe, hamilelerin oruç tutma konusunda karar verirken dikkat etmesi gerekenler ve eğer oruç tutmaya karar verirlerse takip etmeleri gereken beslenme düzeniyle ilgili bilgiler verdi.

Hamileler açlığa ve susuzluğa karşı daha hassas

04 Temmuz 2014 Cuma 12:15

İslam dinine göre gebelerin oruçtan muaf olduğunu hatırlatan Op. Dr. Güler Altıntepe, yinede oruç tutmak isteyen sağlıklı gebelerin doktorlarına danışarak oruç tutabileceğini fakat diyabet, tansiyon, reflü, migren gibi rahazsızlıkları olan, herhangi bir rahatsızlığı olmasa da gebelik süreci sorunlu geçen anne adaylarının ise kesinlikle doktor kontrolü olmadan oruç tutmaması gerektiğini belirtti.

Düzenli ve dengeli beslenmenin anne karnındaki bebeğin gelişimi için büyük önemi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Güler Altıntepe, kendisiyle beraber bebeğini de besleyen anne adaylarında acıkma durumunun ve kan şekerindeki düşüsün diğer insanlara göre daha hızlı meydana geldiğini hatırlattı. Hamilelik döneminde anne adaylarının kan şekeri seviyesini dengede tutabilmeleri için sık sık ve az az yemelerinin en doğrusu olduğunu belirten Dr. Altıntepe, oruç tutmak isteyen anne adaylarının bu düzenin dışına çıkmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Anne adaylarının gün içerisinde almaları gereken enerji ve vitaminleri iftar ve sahur öğünlerinde de alabileceğinin altını çizen Dr. Altıntepe, iftar ve sahur öğünlerinde doğru besinlerin tercih edilmesi ve doğru bir yeme şekliyle yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Op. Dr. Güler Altıntepe, 'Hamileler açlığa ve susuzuluğa karşı diğer insanlara göre çok daha hassastır. Uzun süren açlık dönemlerinde vücuttaki şeker deposu tükenir ve vücut enerji gereksinimi için yağ yakımına başlar. Yağ yakımı sonucu vücutta keton oranı artar. Ketonlar bebeğin beyin ve psikolojik fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Uzun süren açlık ve susuzluk dönemlerinin gebelerdeki diğer bir etkisi de bulantı, kusma, mide ekşimesi gibi olağan rahatsızlıkların artmasıdır. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutmak isteyen gebelerin çok dikkatli olmaları, devamlı doktorlarıyla iletişim halinde olmaları ve doğru bir perhiz içerisinde Ramazan ayını geçirmeleri gerekiyor..' diye konuştu.

Nasıl beslenilmeli?

Sağlıklı bir gebe diyetinde süt, meyve-sebze, et, tahıl grubu ve bol sıvı gıdalar olması gerektiğini belirten Dr. Altıntepe, anne adaylarının mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini, sahurda tok tutucu yiyecekler tüketmeleri gerektiğini, iftarda ise yiyecekleri yavaş yavaş, aşırıya kaçmadan tüketmeleri gerektiğini belirtti. Sahurla iftar arasındaki dönemde bol sıvı gıdalar tüketilmesini ve günde 3 litre olan sıvı ihtiyacının giderilmesini öneren Dr. Altıntepe, 'İftar ve sahurda çok tuzlu, çok yağlı, çok kızartılmış, çok şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı. Demli çay, kahve, kola gibi içeceklerin bizi daha çok susatacağı unutulmamalı. Unlu tatlıların yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.' diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA