23 Aralık 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa12°C
  • Antalya14°C
  • İzmir14°C

HAMİLE KALMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN!

Hamile kalmak istiyorsunuz ama endişeleriniz peşinizi bırakmıyor mu?. İşte size adım adım anneliğe hazırlık rehberi...

Hamile kalmadan önce mutlaka okuyun!

26 Temmuz 2010 Pazartesi 12:22

Bilinçli hamile kalmak ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. İşte Op. Dr. Numan Bayazıt'ın anneliğe merhaba demek isteyenlere tavsiyeleri...

Anne olmaya karar vermek kadar anneliğe hazırlanmak da bir süreç. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Beyazıt, hamilelik öncesi yapılan doktor muayenesinde anne adayının yaşam ve yeme alışkanlıkları, sosyal durumu, aile hikayesi, sağlık durumu, olası genetik ve kronik hastalıklar, riskli hastalıklara karşı aşı durumunun araştırıldığını belirtiyor.

HANGİ TESTLER GEREKLİ?
"Basit bir takım testlerle anne adayının sağlık durumu belirlenebilir" diyen Bayazıt sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu testler arasında kan sayımı, idrar tahlili, tiroid testi, HIV, hepatit, kızamıkçık, toxoplazma antikorları, pap smear sayılabilir. Gebeliğinden önce diyabet, kalp hastalığı, epilepsi, hipertansiyon ya da obezite gibi rahatsızlıkları bulunan anne adaylarının gebelikleri daha riskli geçebilir. Bu durumların önceden bilinmesi sayesinde yapılacak hazırlıklar ve çıkarılacak takip planı risklerin minimuma inmesini sağlayacaktır."

KİLO KONTROLÜNÜN ÖNEMİ
Gebelik öncesi kilonun değerlendirilmesiyle vücut kitle indeksinin 19-25 arasında tutulmasının amaçlandığını vurgulayan Bayazıt, aşırı zayıf ya da kilolu olmanın gebelik döneminde bazı riskleri olduğunun da altını çiziyor. Bayazıt " Çok zayıf olmak düşük, erken doğum ya da haftasına göre düşük doğum tartılı bebek doğurma risklerini arttırırken obezite gebelik diyabeti, tansiyon hastalığı, iri bebek risklerini arttıran bir durumdur" diye de ekliyor.

AZI DA ÇOĞU DA ZARAR
"Mümkünse gebelik öncesi dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmeli" uyarısında bulunan Numan Bayazıt, "Çok zayıf kadınlar bir iki kilo almaya çalışırken kilolu anne adayları kendilerine uygun bir diyet programıyla kilo kaybetmeye çalışmalıdır. Fazla kilolar kalp yükünü artırır. Bu da ilerleyen gebelik haftalarında anne adayının efor kapasitesini oldukça düşürür ve gebeliği sıkıntılı bir dönem haline getirir" şeklinde konuşuyor.

FOLİK ASİT ÖNEMLİ
Gebelikte diyet yapmanın fetusun yeterli besin alamamasına sebep olduğunun altını çizen Bayazıt, "Bir kadın günde ortalama 2000 kalori almalı, anne adaylarının beslenme programlarında bol miktarda meyve ve sebze bulunmalıdır" diyor.

Tam tahıllı ürünler, koyu yeşil yapraklı sebzelerde folik asit bol miktarda bulunmakla beraber gebelik planlayan kadının gebeliğinden bir ay öncesinde günde 0,4 miligram folik asit alması gerektiğini dile getiren Numan Bayazıt, "Folik asit gebeliğin çok erken döneminde nöral tüp defekti olarak adlandırdığımız fetal anormalliklerin ortaya çıkma riskini azaltıyor. Folik asitin bolca bulunduğu besinler ıspanak, lahana, marul, şalgam, fasulye, portakal, çilektir" açıklamasını yapıyor.

GEREKSİZ VİTAMİNE HAYIR
Hamilelik süresince bol vitamin almanın her zaman faydalı olmadığını da belirten Bayazıt, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Örneğin A vitamininden günde 10000 Ü ya da daha fazla alınmasının fetusa ağır anormalliklere sebep olabileceği unutulmamalı. Gebelik döneminde düzgün bir beslenme alışkanlığı olan kadınlarda diğer vitaminlerin eksikliğinin görülmesi pek olası değildir.

Ancak bir vitamin olmayan demir, gebeliğin üçüncü ayından itibaren gebede hızla tükenmeye başlar ve gebelikte haftalar geçtikçe anemi tablosu ortaya çıkar. Diyetle en çok demiri kırmızı et tüketerek alabiliriz ancak gebelikte sadece diyetsel demir yeterli değildir, dışarıdan ilaçlarla desteklenmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA