25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa2°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

HACETTEPE'DE İLK 3 AYDA 8 MİLYON BORÇ ÖDENDİ

Hacettepe Üniversitesi borç yükünden kurtuluyor. Geçtiğimiz aralık ayında göreve gelen ve kendisinden önce açılan 'biber gazı' ihalesini iptal ederek dikkatleri üzerine çeken Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer,...

Hacettepe'de ilk 3 ayda 8 milyon borç ödendi

27 Nisan 2012 Cuma 10:01

Hacettepe Üniversitesi borç yükünden kurtuluyor. Geçtiğimiz aralık ayında göreve gelen ve kendisinden önce açılan 'biber gazı' ihalesini iptal ederek dikkatleri üzerine çeken Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, üniversitenin 225 milyon TL'lik borcunu 4 yılda sıfırlamayı hedefliyor. İlk 3 ayda 8 milyon borç ödendi.

DOLULUK ORANI ARTTI
Tuncer döneminde üniversite gider bazlı bütçeden gelir bazlı bütçeye geçti. 2011'de devreden 255 milyon TL'lik borç üç ayda 245 milyona indirildi. İyileşmede hastane kaynaklarının verimli kullanılması, doluluk oranının artması, ameliyat sayılarının çoğalması da etken oldu. İlk yüz günde satın alınan mal ve hizmetlerin birim maliyetlerinde; tıbbi malzemede yüzde 20, hizmet alımlarında yüzde 30, laboratuvar ve sarf malzemelerinde yüzde 17, tıbbi cihaz bakım ve onarımında yüzde 49 oranlarında düşüş sağlandı. Tedariklerde doğrudan alım yolu kapatılırken açık ihale yöntemi esas alınmaya başlandı.

'UCUZ FİYAT' İLKESİ
Prof. Tuncer, 'Satın alınan mal ve hizmetlerin birim maliyetlerinde büyük düşüş oldu. Yaklaşık maliyet hesaplamalarında en düşük fiyatı istiyoruz. En ucuz fiyatı vermeyen bize mal satamaz. 2012 yılında beklenen iyileşmenin 50 milyon TL civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Kimseye muhtaç olmadan bu yükün altından kalkacağız. Hacettepe bir şeyi isterse mutlaka başarır' dedi. Üniversitede idari ve mali yapıda yapılan değişikliklerle, 2012 öncesinde ödenen döner sermaye Maliye Bakanlığı'ndan alınan 3.1 milyon TL'lik yardım ile birlikte toplam 5.6 milyon iken, bu rakam 2012 yılında sadece üniversitenin döner sermaye kaynağıyla 7 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu yıl sonunda döner sermaye geliri ve harcaması arasındaki farkın yüzde 94 sınırı içinde kalması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 116 idi.

FATURA TAKİP BİRİMİ
Hacettepe'nin mali stratejileri kapsamında bir de 'Özel Fatura Takip Birimi' kuruldu. Bu sayede SGK'dan geri dönen fatura oranı yüzde 25'lerden yüzde 4'lere düştü.

ARAÇ GİTTİ, BURS GELDİ
Prof. Dr. Tuncer, bir bankadan promosyon olarak gelen lüks makam aracını da geri gönderdi. Buradan oluşan kaynakla 200 öğrenciye burs imkanı sağlandı. Üniversitede, yemek ücretleri 2 TL'den 1 TL'ye indi. Final döneminde öğrencilere bedava çay ve çorba uygulaması da hayata geçti. Ulaşım hizmetinden faydalanan öğrenci kontenjanı  iki katına çıkarıldı. Öğrencilere yönelik başka önemli bir değişiklik de, hem Sıhhiye hem de Beytepe yerleşkesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimlerinin güçlendirilmesi oldu.   

Doruk ÇAKAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA