23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

GRİP VİRÜSÜ TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ ETKİLER Mİ?

Türkiye’yi sarsan grip salgını nedeniyle son bir aydır ofis ortamından okula, sokaktan toplu taşıma araçlarına kadar tüm yaşam alanlarını hastalarla paylaşıyoruz.

Grip virüsü tüp bebek tedavisini etkiler mi?

16 Ocak 2014 Perşembe 17:31

Türkiye’yi sarsan grip salgını nedeniyle son bir aydır ofis ortamından okula, sokaktan toplu taşıma araçlarına kadar tüm yaşam alanlarını hastalarla paylaşıyoruz. Bu durum özellikle çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisi gören anne adaylarını daha çok endişelendiriyor. Peki, tedavi sırasında grip ve soğuk algınlığına yakalananların bu endişeleri yerinde mi? Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özay, tedavi gören ve tedavi sonucu gebe kalan anne adaylarına önemli açıklamalarda bulundu.

Uzun süren etkileri nedeniyle hayatı adeta felç eden grip virüsünün tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyeceğine dair bir bulgunun tespit edilmediğini belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özay, virüsün yumurtanın kalitesini düşürmediğini, bu nedenle de tedaviye ara vermek gerekmediğini söyledi. Dr. Alev Özay, konuya şu sözlerle açıklık getirdi: 

“Grip ve soğuk algınlığının gebelikle sonuçlanmış ya da devam eden tüp bebek tedavisi üzerinde belirgin bir etkisinin olduğunu söylemek mümkün değil. Tedavi sırasında gribe yakalanan anne adaylarının bol sıvı tüketerek C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Hastalarımız bu süreci istirahat halinde geçirerek ateş, balgamlı öksürük gibi belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Özellikle sık sık gribe yakalanan bağışıklık sistemi zayıf hastaların tüp bebek tedavisi sırasında ya da gebelikte grip aşısı olmasının da bir sakıncası bulunmuyor.”

Devam eden tüp bebek tedavisinin grip nedeniyle sekteye uğramaması gerektiğini vurgulayan Özay, “Tüp bebek tedavisi gören hastalar grip olduğunda doktorlarıyla mutlaka irtibat halinde olarak, ancak gereklilik halinde ilaç kullanmalıdır. Eklenen bir bakteriyel enfeksiyon olmadıkça antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur” dedi.

Grip ve tüp bebek tedavisi ilişkisi söz konusu olduğunda tedavi sürecindeki anne adayları ile tedavi ile gebe kalan anne adayları arasında hiçbir farkın olmadığını vurgulayan Özay, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

“Tüp bebek tedavisiyle gebe kalan hastalar, doğal yoldan gebe kalmış birine göre artmış bir risk taşımamaktadır. Süreci tamamlayarak gebe kalmış hastalarımıza da grip olduklarında istirahat, bol sıvı ve C vitamininden zengin beslenme öneriyoruz.  Ancak bu noktada tedavisi süren hastalarımıza salgın dönemlerinde kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, sık sık ellerini yıkamalarını, sıkı giyinmelerini ve oda sıcaklığını uygun nem ve ısıda bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA