05 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya22°C
  • İzmir17°C

"GRİBİN TEDAVİSİ ANTİBİYOTİK DEĞİL BOL SIVI"

Antibiyotik kullanımında halkın daha bilinçli olduğunu dile getiren Dr. Fırat Demirtaşoğlu, antibiyotik yazdıran hastaların sayısında ciddi azalma olduğunu kaydetti

"Gribin tedavisi antibiyotik değil bol sıvı"

12 Ocak 2017 Perşembe 15:00


Kar yağışının yurdun dört bir yanını etkilediği kış mevsiminde soğuk algınlığı, grip ve benzer hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, antibiyotiklerin grip tedavisinde hiçbir etkisi olmadığını, en iyi tedavinin bol sıvı alımı olduğunu söyledi.

Soğuk havaların etkisi ile kış hastalıkları da artış gösterirken Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, grip gibi hastalıklara karşı bilinçsiz antibiyotik kullanımı hakkında uyarılarda bulunarak, en iyi tedavi yöntemlerini anlattı.

"GRİBİ TEDAVİ EDECEK BİR İLAÇ YOKTUR"

Gribal enfeksiyonun influenza virüsüne bağlı gelişen enfeksiyon olduğunu ve kış aylarında toplumda salgın oluşturduğunu belirten Demirtaşoğlu, "Direkt gribi tedavi edecek herhangi bir ilaç yoktur. Gribal enfeksiyon, hastaların sıklıkla antibiyotik kullanmak istediği ama antibiyotiğin tedavisinde yeri olmayan bir enfeksiyondur. Her boğaz ağrısı, antibiyotik kullanmayı gerektirecek bir enfeksiyon değildir. Hastaların kendi kafalarına göre kendi istekleri doğrultusunda antibiyotik kullanması tedavide yapılabilecek en büyük yanlışlardan biridir. Hiçbir hastaya doktor kontrolü altında olmadan antibiyotik kullanımını önermiyoruz. Antibiyotikler kullanımı mümkün olduğunca sınırlı olmak zorunda çünkü antibiyotikler hem direnç gelişimini engelliyor hem de vücuttaki floramızı yok ediyor. Uzun dönem antibiyotik kullanımının bizde yarattığı yan etkileri tam olarak bilmiyoruz" dedi.

Artık antibiyotik kullanımında halkın daha bilinçli olduğunu dile getiren Dr. Fırat Demirtaşoğlu, antibiyotik yazdıran hastaların sayısında ciddi azalma olduğunu kaydetti. 

"ESAS TEDAVİ BOL SIVI ALIMI"

Hastalıktan korunabilmek için ilaç tedavisi yerine sıvı alımının artırılmasını tavsiye eden Dr. Demirtaşoğlu, "Esas tedavisi istirahat ve bol sıvı alımıdır. Onun dışında herhangi bir ilaç tedavisi gribal enfeksiyonda önerilmez. Verilen ilaçlar hastalıklı dönemi rahat geçirebilmesi için verilen ilaçlardır. Şikayetlerin şiddetli boğaz ağrısı, ateş olması durumunda bir ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılabilir. Çok ciddi burun tıkanıklığı olduğu durumlarda burun tıkanıklığını açmak için bazı ilaçlar kullanılabilir ama unutulmamalı ki kullanılan ilaçların hepsi o gripli geçirilecek olan bir haftalık periyotta hastalığın daha rahat geçirmesini sağlamak içindir. Hastalarımıza bol sıvı almalarını, istirahat etmelerini, hasta olmamış kişilerin de sık sık ellerini yıkamalarını öneririz" ifadelerini kullandı. 

"HER HASTALIĞIN ANTİBİYOTİĞİ FARKLI, AYNI ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI"

Hastaların antibiyotik konusunda yanlış kullanımlarının da olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Demirtaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genellikle bizim karşılaştığımız bir durum ki ciddi enfeksiyon nedeniyle gelen hastalara bir antibiyotik tedavisi veriyoruz. Ve hastalar her benzer enfeksiyon olduklarını zannettiklerinde o antibiyotiği gidip alıyorlar. Gerçi Sağlık Bakanlığının son genelgesiyle eczanelerden reçetesiz antibiyotik alımı yasaklandı ama yine de elinde antibiyotik kalmış olanlar oluyor. Bademcik iltihabı boğaz ağırı yapar ama grip de boğaz ağrısı yapar. Biz bakteriyel bir enfeksiyona bağlı bir bademcik iltihabı gördüğümüz zaman biz o hastaya antibiyotik başlıyoruz. Hastanın antibiyotiği artıyor ya da elinde kalmış bir antibiyotiği oluyor boğaz ağrısı olduğunda tekrar aynı şey olduğunu düşünerek tekrar o antibiyotiğe başlayabiliyor. Ama gribal enfeksiyonda antibiyotiğin hiçbir anlamı yok. İkisi de şikayet olarak aynı şikayetleri yaratmasına rağmen tedavileri farklı. O yüzden doktor muayenesi olmadan antibiyotik kullanmayı kesinlikle önermiyoruz." 

"BİTKİSEL İÇECEKLER İLAÇ ETKİSİNİ AZALTMAZ"

İlaçlarla birlikte alınan bitkisel içeceklerin ilacın etkisini azaltma gibi bir durum oluşturmadığını belirten Op. Dr. Demirtaşoğlu, adaçayı, nane limon ya da su içilmesinin çok da bir farkının olmayacağını önemli olanın sıvı alımının artırılmasının olduğunu söyledi. 

Yorumlar
SON DAKİKA