GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI VE ÖDEMESİNE İLŞKİN USUL VE ESASLAR
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Gezici Sağlık Hizmeti Planlaması ve Ödemesine İlşkin Usul Ve Esaslar yayımlandı.
20 Mayıs 2015 Çarşamba 13:20
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Sayı : 99858683/431.03.01
Konu : Gezici Sağlık Hizmeti
………………………………… VALİLİĞİNE
(Halk Sağlığı Müdürlüğü)
Aile hekimliği uygulaması kapsamında sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu belde, köy, mezra, uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerlerine gezici sağlık hizmeti planlanarak aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarınca sağlık hizmeti sunulması sağlanmakta olup, bu hizmete ilişkin planlamalar ve ödemeler Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır. Sahada uygulama birliğini sağlamak amacıyla ekte yer alan usul ve esaslar belirlenmiş olup, gezici sağlık hizmetlerinin planlanması ve ödemelerin hesaplanması ile ilgili olarak söz konusu usul ve esaslara riayet edilmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Prof. Dr. İrfan ŞENCAN
Bakan a.
Kurum Başkan V.
Ek:
Gezici Sağlık Hizmeti Planlaması ve Ödemesine İlşkin Usul Ve Esaslar (7 sayfa)
Dağıtım:
81 İl Valiliğine
(Halk Sağlığı Müdürlüğü)
GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI VE ÖDEMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Aile hekimliği uygulaması kapsamında sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu belde, köy, mezra, uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerlerine, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarınca gezici sağlık hizmeti sunulmaktadır. Gezici sağlık hizmeti planlanması ve ödemeleri mevzuat hükümleri çerçevesinde ve aşağıda yer alan usul ve esaslara riayet edilmek suretiyle yürütülecektir.
A. Kapsama Alma, Kapsamdan Çıkarma ve Bağlantı Değişikliği İşlemleri
1. Gezici sağlık hizmeti planlamaları (gezici sağlık hizmeti kapsamına alma, gezici sağlık hizmeti kapsamından çıkarma ve hekim bağlantı değişikliği işlemleri); halk sağlığı müdürlüğü (HSM) tarafından 6 aylık dönemler halinde, yerleşim yerinin toplam nüfusu ve nüfus özellikleri, coğrafi şartları, iklim, ulaşım koşulları, sağlık kurumlarına uzaklıkları, sunulan gezici sağlık hizmetinin etkinliği, yerleşim yerinde ikamet eden kişilerin hizmet alma alışkanlıkları ile aile hekimlerinin mevcut nüfusu değerlendirilmek suretiyle yapılacak ve Kurum onayına sunulacaktır. Aile hekimlerinin talepleri ise 6 aylık dönem kısıtlamasına tabi olmaksızın aynı usullere dikkat edilerek HSM’ce değerlendirilerek uygun görülmesi halinde Kurum onayına sunulacaktır.
2. Gezici sağlık hizmeti planlamaları güzergâh belirlenerek yapılacak olup; bu güzergâh en uygun plan dâhilinde aile hekiminin aile sağlığı merkezinden yola çıkarak gezici sağlık hizmeti sunduğu yerleşim yerlerinden geçmek suretiyle tekrar aile sağlığı merkezine döndüğü mesafeyi kapsayacaktır. Güzergâh planlaması; aynı güzergâhta bulunabilecek gezici sağlık hizmeti sunulan yerleşim yerlerine, aynı günde ve mevzuatta belirtilen gün ve saatlere uygun gidilmesine dikkat edilmek suretiyle yapılacaktır. Güzergâh içerisindeki mesafeler resmi kurum/kuruluşlardan (Belediye, il özel idaresi, karayolları il müdürlüğü) alınacak uzaklık belirtir belge kapsamında belirlenecek olup, belge temin edilememesi veya mesafe ile ilgili tereddüt hâsıl olması durumunda mesafelerin ölçümü ilgili toplum sağlığı merkezince (TSM) yapılacaktır.
3. HSM’ce gezici sağlık hizmetine ilişkin planlamalar resmi talep yazısı ve ekleri (Resmi kurum/kuruluştan alınan mesafe belirtir belge, ilgili aile hekiminin görüşünü veya talebini belirtir dilekçe, Kurumumuz 28/10/2014 tarihli ve 92 sayılı yazısı ekinde yer alan “Gezici Sağlık Hizmeti Planlaması Formu (Form 5) ve ilgili harita veya haritalar) ile birlikte Kurum onayına sunulacak olup, planlamalara ait bu bilgiler Kurum değerlendirmesi için ilgili bilgi sistemlerine kaydedilecektir. Aile hekimliği birim adı/kodu, gezici sağlık hizmeti yerleşim birimi veya birimleri, gezici sağlık hizmeti alacak kişi sayısı verileri sağlık.net-yönetim web üzerinden; yerleşim yerlerinin işaretli olduğu güzergahlar, resmi kaynaklardan alınmış toplam mesafe (km), bir ayda planlanan sefer sayısı, her bir güzergah için gidilmesi gereken aylık toplam süre (dk) ve tüm güzergahlar için gidilmesi gereken aylık toplam süre verileri coğrafi bilgi sistemi (CBS) (cbs.thsk.saglik.gov.tr) üzerinden kaydedilecektir. İlgili bilgi sistemlerine veri girişleri HSM tarafından belirlenecek en az iki personel tarafından yapılacak olup, bu kişilerin kullanıcı tanımlamaları “CBS İl Adminleri” tarafından yapılacaktır.
4. Kurum tarafından, ilgili evraklar ve bilgi sistemlerinde kaydedilen veriler üzerinde değerlendirme yapılarak, uygun görülen talepler CBS üzerinden onaylanacak ve onaya ilişkin resmi yazı ilgili HSM’ye gönderilecektir. Talebin uygun görülmemesi halinde ise ilgili HSM’ye geri bildirim yapılacaktır.
B. Gezici Sağlık Hizmeti Giderinin Hesaplanması
1. Gezici sağlık hizmeti gider ödemesi “Aylık Hizmet Sunulan Kişi Sayısı (Gerçekleşen)” ve “Aylık Kat Edilen Mesafe (Gerçekleşen)” için ayrı ayrı olmak üzere iki farklı hakediş esas alınarak hesaplanacaktır.
i. Aylık Hizmet Sunulan Kişi Sayısı (Gerçekleşen) : Gezici sağlık hizmeti yerleşim birimlerindeki kayıtlı kişiler üzerinden yapılacak ödemeler, ilgili mevzuata uygun şekilde ayda gidilmesi gereken en az gün ve saat esas alınarak yapılacaktır. Hizmet sunulmayan kişi sayısı ödemeye dâhil edilmeyecek olup, herhangi bir yerleşim birimine belirlenen süreden daha az gidilmesi durumunda hakediş oranı hizmet sunulması gereken süreye oranlanarak hesaplanacaktır.
ii. Aylık Katedilen Mesafe (Gerçekleşen): Gezici sağlık hizmeti giderlerinde asgari kat edilmesi gereken her bir kilometre için ilgili mevzuata uygun şekilde ödeme yapılacaktır. Herhangi bir yerleşim birimine gidilmediği durumlarda hizmet sunulmayan yerleşim biriminin ASM’ye uzaklığı değil, güzergah içerisindeki payı toplam mesafeden düşülüp gerçekleşen mesafe hesaplanarak katedilen mesafe kadar ödeme yapılacaktır. Herhangi bir yerleşim birimine mevzuat ile belirlenen asgari sefer sayısından az gidilmesi halinde gerçekleşen sefer sayısına göre hesaplama yapılacaktır. Yıllık takvime göre ayda 4 hafta bulunmakla birlikte bazı aylarda gezici sağlık hizmetine gitmesi gereken günlerin 5 (beş) haftaya denk gelmesi halinde hesaplama 5 hafta üzerinden yapılacaktır.
2. Planlama ve ödemeye esas verilerin hangi sistemler aracılığı ile toplanacağı ve verilerin açıklamalarının yer aldığı örnek tablolar ekte yer almaktadır. HSM veya TSM tarafından her ay gezici sağlık hizmet sunumları denetlenerek planlanan hizmet sunumuna ilişkin CBS’de oluşturulan veriler (örnek tablo 1) ÇKYS’de ödemeye esas veriler olarak kullanılacaktır. Bununla birlikte verilerin planlanandan farklı gerçekleşmesi durumunda ilgili şube müdürlüğü tarafından, gezici sağlık hizmeti (gerçekleşen) verileri (örnek tablo 2) maaşa esas olmak üzere CBS’deki ilgili ekrana girilerek ÇKYS aracılığı ile ve resmi yazı ile mutemetlere bildirilecektir.
3. Güzergâhın belirlenmesi, hizmet sunumunun denetlenmesi, gerçekleşen hizmet sunumuna göre hakedişin hesaplanmasından HSM sorumlu olup; “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Taşra Teşkilatı Hizmet Birimlerinin Görevleri, Çalışma Usul Ve Esasları İle Kadro Standartları Hakkında Yönerge ”de belirlenen sınıflandırmaya göre; I1 – I6 grubu illerde Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından gezici sağlık hizmeti sunumuna yönelik denetim yapılarak hizmet sunumuna ilişkin tespitler Aile Hekimliği Uygulama Şube Müdürlüğüne bildirilecek, Aile Hekimliği Uygulama Şube Müdürlüğü tarafından ikinci maddede belirtilen veriler ÇKYS’ye kayıt edilecek ve maaşa esas hesaplama için mali işlerden sorumlu şube müdürlüğüne bildirilecektir. I7 – I9 grubu illerde ise mezkûr şube müdürlüklerinin görev tanımlarını üstlenen şube müdürlükleri tarafından bu işlemler yapılacaktır.
4. Hâli hazırdaki gezici sağlık hizmeti planlarına ilişkin yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olacak şekilde ücretlendirmenin yapılabilmesi için tüm verilerin 2. ve 3. maddede belirtilen şekilde ilgili bilgi sistemlerine İVEDİLİKLE kaydedilmesi gerekmektedir. Bu planlamalar Kurumca daha önce onaylanmış olduğundan sistem üzerinde herhangi bir onaylama yapılmayacaktır.
C. Gezici Sağlık Hizmetlerinin Sunumu ve Değerlendirilmesi
1. Aile hekimlerince gezici sağlık hizmeti sunumu planlanırken aile sağlığı merkezindeki hizmetin aksamamasına özen gösterilecektir. Aile hekimliği birimlerine müracaat eden hasta yoğunluğunun en az olduğu günlerde planlama yapılmasına dikkat edilecek olup, uygun görülen planlar HSM tarafından onaylanacaktır.
2. Gezici sağlık hizmeti sunulacak yerleşim birimine ait hizmet süresi, ilgili mevzuat hükmü çerçevesinde belirlenen asgari sürenin (her 100 kişi için ayda iki saatten az olmamak üzere) yerleşim biriminin nüfusuna oranlanması suretiyle hesaplanacak olup yolda geçen süreler gezici sağlık hizmet süresinden sayılmayacaktır.
3. Aile hekimleri her ayın sonunda, ekte yer alan formata uygun olarak hazırladıkları gezici sağlık hizmeti faaliyet raporunu TSM’ye (elektronik resmi yazı veya saglik.gov.tr uzantılı e-posta adresi üzerinden) bildirecektir.
4. Gezici sağlık hizmeti sunumunun denetimi ve değerlendirmesinden ilgili TSM ve HSM sorumlu olacaktır. Sözleşmeli veya geçici görevlendirilen aile hekiminin/aile sağlığı elemanının gezici sağlık hizmetini sunmaması veya onaylanan plana uygun hizmet vermemesi halinde fiile karşılık gelen mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilecektir.
EK: ÖRNEK GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ VERİLERİ
1. Gezici Sağlık Hizmet Sunumu Planlamasına İlişkin Veri
ÇKYS /CBS/ | ÇKYS /CBS | ÇKYS /CBS/ | ÇKYS /CBS/ | ÇKYS /CBS | CBS | ÇKYS | ÇKYS | ÇKYS | CBS |
Sağlık.Net-Yönetim Web | Sağlık.Net-Yönetim Web | Sağlık.Net-Yönetim Web | |||||||
AHB Adı, Kodu | Güzergahlar | Gezici Sağlık Hizmeti Yerleşim Birimi | Gezici Sağlık Hizmeti Alacak kişi sayısı (KDS nüfusu) | TOPLAM MESAFE (Resmi kaynak) (km) | Bir ayda planlanan sefer sayısı* | Aylık Hizmet Sunulan Kişi Sayısı (Gerçekleşen ) ** | Aylık Katedilen Mesafe (Gerçekleşen) (km) ** | Aylık Hizmet Sunulması gereken süre (dakika) *** | TOPLAM Güzergâh Süresi |
AHB 1 | Güzergah 1 | Köy 1 | 54 | 55 | 1 | 54 | 55 | 65 | 5 Saat 29 Dk |
Belde 1 | 77 | 77 | 93 | ||||||
Mahalle 1 | 142 | 142 | 171 | ||||||
Güzergah 2 | Köy 2 | 76 | 50 | 1 | 76 | 50 | 92 | 4 Saat 19 Dk | |
Belde 2 | 277 | 277 | 167 | ||||||
Güzergah 3 | Belde 2 | 277 | 30 | 1 | 277 | 30 | 167 | 2 Saat 47 Dk | |
Güzergah 4 | Köy 3 | 142 | 110 | 1 | 142 | 110 | 171 | 7 Saat 11 Dk | |
Belde 3 | 154 | 154 | 185 | ||||||
Mahalle 2 | 50 | 50 | 60 | ||||||
Belde 4 | 12 | 12 | 15 | ||||||
AHB 2 | Güzergah 1 | Belde 11 | 250 | 210 | 2**** | 250 | 210**** | 150 | 5 Saat 0 Dk |
Mahalle 11 | 500 | 500 | 150 | ||||||
Güzergah 2 | Mahalle 11 | 500 | 230 | 1 | 500 | 230 | 150 | 5 Saat 30 Dk | |
Köy 12 | 150 | 150 | 180 | ||||||
Güzergah 3 | Belde 22 | 30 | 250 | 1 | 30 | 250 | 36 | 4 Saat 30 Dk | |
Mahalle 11 | 500 | 500 | 150 | ||||||
Köy 11 | 70 | 70 | 84 |
Tablo 1: Planlamaya Esas Veriler
*Mevzuatta belirtilen değer varsayılan değer olarak ÇKYS ekranında belirecek olup denetleme ve değerlendirme sonucuna göre alınan geribildirimler çerçevesinde maaş esas verilerin düzeltilmesine imkân verilecektir.
** Hakediş oranı hesaplamasında kullanılacaktır.
*** Hizmet süresi hesaplanırken her 100 kişi için 120 dakika olarak hesaplanacak olup, yerleşim yerinin nüfusuna doğru orantılı şekilde planlanacaktır. Örneğin 54 kişi için “ =54/100*120 dakika” 65 dakika hizmet sunulacaktır. Dakika hesapları tam sayı olarak hesaplanacağından ondalık kesirler yukarı yuvarlanacaktır.
****AHB 2 için; Güzergah 1 deki yerleşim yerlerinden Mahalle 11 500 nüfuslu bir yerleşim yeri olduğundan mevzuata göre haftada 1 defa ( ayda 4 defa ) gitmesi gerekmektedir. Mahalle 11’e güzergah 1 üzerinden ayda 2 defa gitmesi planlanmıştır. Mahalle 11’e 2 defa daha gidilmesi gerektiğinden Mahalle 11 Güzergah 3 ve 4 e de eklenmelidir. Güzergah 1 için katedilen mesafe 210 km olduğu ve 2 defa bu güzergah üzerinden gidildiği için ÇKYS sistemine katedilen mesafe 420 km olarak ÇKYS’de hesaplanacak, mutemetler tarafından da değiştirilme ve düzeltilme imkanı olacaktır.
2. Mutemetlere ÇKYS Üzerinden Aktarılacak Veri
AHB | Hizmet Sunulması Planlanan Nüfus | Planlanan Mesafe Toplamı | Hizmet Sunulan Kişi Sayısı (Gerçekleşen) * | Katedilen Mesafe (Gerçekleşen) (km) * |
AHB 1 | 984 | 245 | 984 | 245 |
AHB 2 | 1000 | 900 | 1000 | 900 |
Tablo 2: Maaşa esas veriler
* İlgili şube müdürlüğü tarafından mutemetlere bildirilecek ve mutemetler tarafından manuel olarak değiştirilmesine imkân verilecektir.
AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ AYLIK GEZİCİ SAĞLIK HİZMET FAALİYET RAPORU | ||||||
İl/ ilçe: |
| |||||
Aile Sağlığı Merkezi / Aile Hekimliği Birimi: |
| |||||
Yıl/ Ay : |
| |||||
Yerleşim Yeri ve Güzergah Bilgileri | Aylık Gerçekleşen Hizmet Bilgileri | |||||
Güzergah | Yerleşim Birimi | KDS Nüfusu | Katedilen Mesafe | Sefer Sayısı | Hizmet Süresi (Saat) | Hizmet Verilen Tarih ve Saat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VARSA AÇIKLAMA: |
| |||||
| ||||||
| ||||||
| ||||||
Hizmet bölgeme ait gezici sağlık hizmet faaliyet raporum yukarıya çıkarılmıştır. Arz ederim. |
| Kontrol edilmiş ve hekimin Gezici Hizmet Planına uygun olduğu görülmüştür. | ||||
Aile Hekiminin Adı Soyadı, Tarih, İmza, Kaşe | TSM Başkanı Adı Soyadı, Tarih, İmza Kaşe |
Gezici Sağlık Hizmeti Usul ve Esaslar Üst yazı için tıklayınız
Gezici Sağlık Hizmeti Planlaması ve Ödemesine İlşkin Usul Ve Esaslar için tıklayınız
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele GünüKırklareli'nde HAK-İŞ Sendikası üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58BASIN HABERLERİ
- Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldıKaratay Belediyesi'nin arsa alanının tahsis ettiği ve İsmail Nükte tarafından yapılan Karatay Hatice–Faik Aile Sağlığı Merkezi binası hizmete girdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58SAĞLIK BAKANLIĞI
- Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyorTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz tüketiminin böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58İÇ HASTALIKLARI
- Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyorBayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, metabolizma hızının kişinin kilo alıp vermesinde büyük rol oynadığını bildirdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:58BESLENME VE DİYET
- Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyorMedipol Sağlık Grubundan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dursun Aras, tekrarlayan ritim bozukluğu olan hastalarda ablasyon tedavisini uyguladıklarını bildirdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:28KARDİYOLOJİ
- Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptıKayseri'nin Bünyan ilçesinde, doğum için hastaneye giderken kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, yardıma gelen jandarma aracında doğum yaptı.25 Kasım 2024 Pazartesi 10:23BASIN HABERLERİ
- Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber olduSivas'ın Altınyayla ilçesinde epilepsi hastası 6 yaşındaki çocuk, karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı.25 Kasım 2024 Pazartesi 00:58BASIN HABERLERİ
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel