24 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya14°C
  • İzmir9°C

GERÇEK YOGA NASILDIR?

Yaklaşık iki hafta önce vizyona giren ve başrolünde Julia Roberts’ın oynadığı "Ye, Dua Et, Sev" filmi, Yoga’yı insanlara yanlış bir şekilde tanıttığı gerekçesi ile Yoga üstatlarından tepki gördü.

Gerçek yoga nasıldır?

14 Ekim 2010 Perşembe 12:23

Yaklaşık iki hafta önce vizyona giren ve başrolünde Julia Roberts’ın oynadığı "Ye, Dua Et, Sev" filmi, Yoga’yı insanlara yanlış bir şekilde tanıttığı gerekçesi ile Yoga üstatlarından tepki gördü.

Hindistan’da Yoga Akademi’nin Kurucusu Azerbaycanlı Prof. Dr. Akif Manaf,  yaptığı açıklamada, Yoga’nın Matematik gibi bir bilim dalı olduğunu söyledi.

Yoga’nın hiç bir dinle alakası olmadığını, evrensel bir kişisel gelişim ve sağlık sistemi olduğunu belirten Manaf, başrolünde Julia Roberts’ın oynadığı "Ye, Dua Et, Sev" filminin ise bu sistemi yanlış tanıttığını ileri sürdü.

Manaf, "Elizabeth Gilbert’in kitabından uyarlanan filmde baştan sona Yoga’dan bahsedilmekte ama ne yazık ki Yoga ile ilgili gerçekte hiç bir unsura yer verilmemektedir" dedi.

Filmde yapılan törenler ve ayinlerin Hinduizm’in değişik tarikatlarına ait ritüellerden ibaret olduğunu savunan Manaf, şöyle konuştu:  "Filmde gösterilen sahnelerde yer alan Kirtan (Hinduların ilahi söyleyip, zikir yaptıkları ayinler) görüntülerinin Yoga ile hiçbir ilgisi yoktur. Orijinal Yoga sistemi, evrensel bir kişisel gelişim ve sağlık sistemidir. Ve hiçbir dinle ilgisi yoktur. Yoga, Matematik gibi bir bilim dalıdır ve tüm insanlığa aittir. Yoga sisteminin en temel unsurlarının başında fiziksel duruşlar ve nefes teknikleri yer almaktadır. Bunlar olmazsa olmaz ögelerdir. Filmin hiçbir sahnesinde bu teknikler yer almamakta. Hinduizm Tanrılarının adlarının tekrarlandığı zikir ayinleri, sanki Yoga’da yapılan meditasyon gibi tanıtılmıştır. Filmde yer alan zikir ve tapınma törenleri de tamamen bir aldatmacadır. Hinduizm propagandasıdır."

İNSANLARI YOGA’DAN UZAKLAŞTIRIYOR
Manaf, dünya genelinde çok sayıda öğrencisi olduğunu anımsatarak, filmin vizyona girmesinin ardından bu öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlık içeren postalar aldığını anlattı.

Filmde zikir ayinleri sırasında kendini kaybetmiş, çıldırmış insan görüntülerinin yer aldığını bunu da Yoga sanan insanların kafasını karıştırdığını belirten Manaf, "Bu görüntüler insanları Yoga’dan uzaklaştırıyor. Oysa ki Orijinal Yoga Sistemi genç, yaşlı herkese hitap eden eşsiz bir sağlıklı yaşam rehberidir" dedi.

Yoga adının tüm dünyada saygı duyulan ve güvenilen bir imaja sahip olduğunun altını çizen Manaf, Yoga ile ilgisi olmayan bir çok Hinduizm tarikatının ise bu şekilde ilgi çekmeye çalıştığını ileri sürdü.

Yoga Akademi olarak amaçlarının tüm dünyaya Orijinal Yoga Sistemi’ni gerçek ve saf hali ile aktarmak olduğunu ifade eden Manaf, "Bu tip Hindu tarikatlarının Yoga adını kirleterek, insanları yanlış yönlendirmesini ve zarar vermesini engelleyeceğiz" diye konuştu.

Günümüzde birçok Hinduizm ve Budizm tarikatının kendini "yoga merkezi" olarak tanıttığını savunan Manaf, şöyle devam etti: "Bu tarikatlar Yoga kelimesini bir yem gibi kullanarak masum insanları dogmatik bir tapınma sistemine sürüklemektedir. "Yoga" adı taşıyan tarikatlara
 dikkat edilmeli ve onların ağına düşülmemelidir. Tarikatın üyeleri kendilerini tarikatçı değil, Yogiolarak nitelendirmektedir. Aslında bu tarikatlar kendi inançlarını batıda yaymak için Yoga sözcüğünü bir yem gibi kullanmaktadır. Tarikatların gerçek faaliyeti ve amaçları ;Yoga" adı altında saklanmakta ve batıya yayılmaktadır. "Yoga ve Meditasyon dernekleri" adı altında da faaliyet göstermektedir. Bu merkezlerdeki sözde eğitmenler gerçekte Yoga bilgisinden yoksun oldukları için insanları fiziksel ve duygusal olarak sakatlamaktadır. Bu merkezler kendi tanıtım broşürleri ve web sitelerinde hint kıyafetleri, alınlarında Hindu sembolleri ile ayin yaparken çektirdikleri resimleri bile Yoga adı altında insanlara gösterip, Yoga hakkında tamamen yanlış izlenim uyandırmaktadırlar.

Yoga yapıyoruz sanan masum kişiler, daha üst enerjilere uyumlanacakları söylenerek, Hindistan;daki tarikat aşramlarına götürülmektedir. Bu aşramlarda harinam inisiasyonu adı altında Hinduizm;e geçiş törenleri düzenlenmektedir. Hindu isimleri almaktadırlar. Bu kişiler din değiştirdiklerinin farkında bile değildir. Durum bu derece trajik ve komik bir hal almıştır."

FİLM
Film, hayatta her şeye sahip olan ama bir türlü tam bir mutluluğa erişemeyen Liz Gilbert’in (Julia Roberts) acılı bir boşanma ve depresyonun ardından kendini keşfetme sürecini anlatıyor.

Gilbert bir yandan kendi gerçek iç dünyasını yeniden keşfedip, onunla tekrar bağ kurarken, bir yandan da dünyayı meraklı gözlerle gezmeyi arzu eden modern bir kadındır. Boşanmasının ardından bir yol ayrımına gelen Gilbert, işinden bir yıllığına izin alarak, karakterine hiç uymayan bir şekilde güvenli limanından çıkacak, hayatını değiştirmek için her şeyi riske atacaktır.

Egzotik seyahatleri sırasında, İtalya’da yemek yemeğinin yalın zevkini, Hindistan’da duanın gücünü ve son olarak, beklenmedik bir şekilde, Bali’de ise içsel huzur ile aşkın dengesini yaşar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA