GENİTAL SİĞİLE HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Siğil, HPV adı ile bilenen Human Papilloma Virüs ’ünün herhangi bir çeşidinin cilde enfekte olması sonucunda oluşan lezyonlardır.
29 Kasım 2021 Pazartesi 10:59
Vücudun her yerinde görülebilen siğiller, cildin üst tabakasında oluşan deri kabartıları görünümündedirler. Virüslerin derideki yüzeysel çatlaklar ya da açık yaralar yoluyla bulaşı gerçekleşir.
Bazı siğiller genital bölgede de görülmektedir. Genital siğiller, Human Papilloma Virüs ’ünün siğil lezyonları oluşturan bazı tiplerinin bulaşı sonucunda görülür. Genital siğil, cinsel hayatı aktif olan her kadın ve erkek bireyde görülebilir. Genital siğiller tedavi edilmediği sürece kansere neden olabilir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine kadar yol açabilir.
Siğil lezyonları ile karşılaşan bireyler, siğilin çeşidine ve bulunduğu bölgeye göre tedavi için gideceği bölüm de değişiklik göstermektedir.
Dermatoloji(cildiye) polikliniği, tüm vücutta oluşan siğillerin tanı ve tedavisi için hastaların genellikle ilk tercih ettikleri polikliniktir. Ancak genital siğiller sadece cilt değil, genital bölge ve anal bölgedeki mukozada da meydana geldiği için bölgelerin hastalıklarına bakan klinikler seçilmelidir.
Kadın organlarında bulunan, ameliyatlı ya da ameliyatsız müdahale gerektiren ve özellikle de rahim ağzı lezyonları olan hastalar kadın doğum uzmanlarını tercih etmelidirler. Anüs içinde ya da anal bölgede tutulum gösteren siğillerin tedavilerini ise proktoloji uzmanları üstlenmektedir. Proktoloji uzmanları aynı zamanda genital bölge ve anal bölge cilt lezyonlarını da tedavi etmektedir.
Genital Siğilden Nasıl Kurtulurum?
Genital siğiller kendiliğinden geçme ihtimali oldukça düşüktür. Kendi haline bırakıldığında çok fazla büyüyüp genital bölgeyi tamamen kaplayan lezyonlar oluşturabilir, ciddi boyutlara ulaştığında hastanın günlük hayattaki fonksiyonlarını kısıtlayabilir. Siğiller, vajen girişinde kaşıntı, kanama; makat bölgesinde dışkılamada zorlanma gibi bulgular oluşturuyor ise kendiliğinden geçmez. Uzman doktor kontrolünde tedavi ile iyileşme sağlanması uygundur. Genital siğil tedavisi siğillerin yok edilmesi ve semptomların iyileştirilmesi amaçlanır.
Genital siğiller tedavi edilmezse siğiller büyüyebilir, çoğalabilir ve oluştuğu bölgeye yayılabilir. Genital siğil tedavi yöntemleri siğilin büyüklüğü, miktarı, anatomik konumu, bağışıklık sisteminin durumu, hastanın ve doktorun tercihi gibi bulgulara göre çeşitlilik göstermektedir.
Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
• Kriyoterapi: Kriyoterapi yönteminde siğil, dondurularak yok edilir. Sıvı nitrojenin lezyon üzerine püskürtülmesi şeklinde tedavi gerçekleşir. Kriyoterapi yönteminde, anestezi işlemi uygulanmaz. Çoklu seanslar gerektirir. Başarı ortalaması, lazere göre daha düşüktür.
• Elektrokoter: Elektrokoterizasyon işleminde lokal anestezi uygulanır. Siğile yüksek frekanslı elektrik akımları ile termal etki oluşturarak ısı verilir. Siğillerin ısı yöntemiyle yok edilmesi amaçlanır.
• Cerrahi Tedavi: Cerrahi eksizyon, özellikle büyük siğillerde kullanılır. Siğiller cilt ile birleşim yerlerinden cerrahi eksizyon materyalleri (bistüri, makas, küret, pensler vb.) kullanılarak total olarak çıkartılır. Lokal veya genel anestezi altında yapılır. Ameliyathane ortamında sterilizasyon sağlandıktan sonra, uzman hekim tarafından siğiller tek tek cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
• TCA (Trikloroasetik Asit) veya BCA (Bikloroasetik Asit): TCA ve BCA siğillerin üzerine damlatılarak uygulanır. Asidik özelliği ile siğil yapısının eriterek tedavi edilmesi amaçlanır. Siğillere dikkatli bir şekilde küçük bir miktar uygulanarak kuruması beklenir. Bir süre sonra siğilde beyaz bir buzlanma gelişir. Ortalama 3-4 dakika kadar yoğun bir yanma ve ağrı hissinden sonra işlem tamamlanmış olur. Bu işlem 1-2 hafta arayla tekrar edilebilir, ciddi boyutlardaki siğiller için uygulanmamaktadır. Normal cilde zarar verme ihtimalide vardır.
• Lazer Tedavi: Lazer tedavilerde yüksek enerjili ışık ile siğillere tek tek işlem yapılır. Siğillerin buharlaştırılarak tedavi edilmesi amaçlanır. Lokal anestezi altında ve çevre dokuya zarar vermeden kısa sürede siğiller total olarak tedavi edilir.
Genital siğiller çeşitli kremler uygulanarak da lezyonlar yok edilmeye çalışılır ancak başarı oranı oldukça düşüktür.
Siğile Hangi Krem İyi Gelir?
Siğil kremleri, hastaların kendilerine uygulayabileceği, kimyasal (asidik, bazik) şekilde siğile destekleyici tedavi sağlayan ilaçlardır. Siğilin tipi ve hastanın yaşına göre uygun etkenli ilaçlar seçmek gerekir. Kremler ile tedavinin başarı oranı çok yüksek değildir, küçük boyutta ve yeni başlangıç siğiller için uygulanabilir.
Genital siğil tedavisine iyi gelen kremlerin kimyasal etkenleri podofilin, imikuimod, sinekatekinler ve florourasil gibi ajanlar içermektedir.
Kontrolsüz kullanımında bölgeyi tahrip edebilir. Kremler steril bir materyalle, siğil etrafındaki dokuya değdirmeden sadece siğil lezyonlarına uygulanmalıdır. Siğil etrafına uygulandığı takdirde sağlıklı olan çevre dokuyu tahriş edebilir. Tahriş olan bölgelere siğil lezyonları sıçrarsa hastalık yayılarak ciddi boyutlarda büyüme gösterebilir. Bu ajanlar küçük siğil lezyonlarını iyileştirebilir, büyük lezyonları küçültebilir. Kremler geçici olarak belirtileri azaltmak için kullanılabilir ancak kesin bir sonuç göstermez.
Siğil Koparmak Zararlı mıdır?
Genital bölge dışında el ve ayakta çıkan iyi huylu siğiller kendiliğinden iyileşme gösterebilir fakat genital bölgede oluşan siğiller kendiliğinden iyileşmez. Bu yüzden de geçmesini beklemek ya da koparmaya çalışmak son derece yanlıştır. Bulaş riski en fazla cinsel temas ile gerçekleşen genital siğiller, bireylerin cinsel hayatını da olumsuz etkiler.
Siğil tedavileri dışında, siğilinizi tırnak makası veya bıçakla kesmeye, kazımaya ya da koparmaya çalışmayınız. Genital siğiller ölü deri değildir. Viral kökenli oldukları için koparıldığı takdir de tekrardan çıkma ihtimali vardır. Siğili kendi çabalarınız ile koparmaya çalıştığınız takdir de kanar ve enfeksiyon yayılabilir, siğilleriniz çoğalabilir ya da yara durumu daha da kötüleşebilir. Siğil tedavi ve tanısı için muhakkak uzman bir hekime danışılmalıdır.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel