15 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

GELMEYEN YAZ HASTA EDİYOR!

Yazlık giysileri çıkardık, hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendimizi hazırladık ama iple çektiğimiz yaz mevsimi bir türlü gelmiyor. Bir günde neredeyse dört mevsimin yaşanması ise vücut dengesini bozuyor, hastalıklar kaçınılmaz oluyor.

Gelmeyen yaz hasta ediyor!

10 Haziran 2015 Çarşamba 09:34

Son günlerde kas tutulmaları, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve sinüzit şikayetiyle başvuran hasta sayısının arttığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Engin Türkmen, özellikle hamileler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar üzerinde bu havaların olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti.

Bir soğuk, bir sıcak havaların fırsatçı mikropları da harekete geçirdiğini aktaran Türkmen, "Daha ince giyiniyoruz, pencere açık uyuyoruz, yaz yağmuru deyip ıslanmaktan korkmuyoruz, daha soğuk yiyecek ve içecek tüketiyoruz. Bu da hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu durum ise kas tutulmaları, sırt ve bel ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi pek çok sikayetin artmasına neden oluyor" dedi.

HALSİZLİK VE DURGUNLUK YAPIYOR

"Atmosferde yaşanan basınç ve iyon değişikliklerinin beyin dalgalarımızı etkileyerek ruh halimizde gel gitlere neden olduğu kanıtlanmıştır" diyen Dr. Türkmen, havada negatif iyonların artışının depresyon, halsizlik, sabahları yataktan kalkarken zorlanma, aşırı uyuma isteği ve durgunluğa neden olduğunu söyledi.

BU HAVALAR VÜCUT ISISINI BOZUYOR

7 - 10 derecelik ani ısı düşüş ve artışlarında beyindeki termoregülatör merkezinin zorlandığını dile getiren Türkmen, vücut ısısını bu dönemlerde korumak için iyi beslenmek ve doğru giyinmek gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Meteorolojiyi takip ederek giyinmekte fayda var. Çantanızdan şemsiyenizi eksik etmeyin. Havalar henüz yağmurun vücudumuza verdiği zararı engelleyecek kadar sıcak değil. Yağmurda ıslanıp ardından rüzgarın çarpması, vücut ısısının düşmesine neden olur. Bağışıklık sistemi düşer ve enfeksiyona açık hale gelir.Nezle virüsleri bu havaları sever. Vücut ısısı düşük, bağışıklık sistemi zayıfsa ve yeterli savunma mekanizması devreye giremiyorsa solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, bronşit, zatürre, ve ishal gibi şikayetler sık yaşanır."

BAĞIŞIKLIK İÇİN DOMATES VE KARPUZ

Özellikle bu havalarda düzenli kahvaltının şart olduğunu belirten Dr. Türkmen, bağışıklık sistemine vurgu yaptı, "Bağışıklık sistemimizin doğru çalışabilmesi için bol sebze ve meyve, sodyum, potasyumun yanı sıra B12, H vitamini, çinko ve magnezyum, selenyum almak lazım. Domateste bulunan selenyum ve likopen bir anti kanserojen ve bağışıklık sistemini koruyan maddelerdir. Kanserleşmeye yakın hücreleri yakalar ve öldürürür. Turp, karpuz, kırmızıbiber de bağışıklık sistemi ve kalp için önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA