23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

GELECEĞİN SAĞLIKÇILARI, SİMÜLASYON EĞİTİMİYLE MESLEKLERİNE DAHA DENEYİMLİ BAŞLAYACAK

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Sağlık Yüksekokulu öğrencileri, üniversitedeki "Multidisipliner Simülasyon Laboratuvarı" ile mesleğe, hastane deneyimi kazanmış şekilde başlayacak.

Geleceğin sağlıkçıları, simülasyon eğitimiyle mesleklerine daha deneyimli başlayacak

16 Eylül 2021 Perşembe 13:03

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerine yoğun bakım ünitelerindeki tedavi sürecinin simülasyonla öğretilmesi amaçlanıyor. Öğrencilerin klinik becerilerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan simülasyonda, hasta gibi tepki veren "Suzi" isimli maket geleceğin sağlıkçılarına tecrübe kazandıracak

Üniversitenin, Serhat Kalkınma Ajansı ortaklığıyla yürüttüğü proje kapsamında 1 milyon lira maliyetle kurulan laboratuvar sayesinde öğrencilerin mezun olmadan hastane ve yoğun bakım eğitimi deneyimi yaşaması amaçlanıyor.

Yoğun bakım ünitelerinde hasta üzerinde uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin simülasyonla öğretileceği laboratuvarda, öğrencilerin muhtemel senaryolara karşı hazırlıklı olması ve klinik becerilerini geliştirmesi sağlanacak.

Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Esra Şentürk, AA muhabirine, hemşirelik ve sağlık bölümü öğrencilerinin mesleklerini birebir bu laboratuvarda yaşayarak öğreneceğini söyledi.

- Hastaya uygulanacak tüm yöntemlerini öğrenecekler

Laboratuvarın yüksek teknoloji imkanlarına sahip olduğunu ve birçok olayı bünyesinde bulundurduğunu ifade eden Şentürk şöyle konuştu:

"Laboratuvarda bulunan ekipmanlar sayesinde öğrenciler hastanede karşılaşacakları sorunlar öncesindeki uygulamaları burada yapıp aynı zamanda klinik sürecinde de yaşadığı olayları pekiştirecek. Laboratuvarda bulunan 'Suzi' isimli maket, bir insanın klinikte verdiği tüm tepkileri verebiliyor. Maket; damar yolu açma, kalp masajı ve bağırsak fonksiyonlarına sahip. Hastaya yapılacak tüm uygulamaları Suzi üzerinde de yapmak mümkün."

Şentürk, hastanın sağlık durumunun kötüye gitmesi ya da iyileşme sürecinin uzaması gibi konuların makette de gerçekleştiğini belirterek öğrencilerin mesleğe başlamadan deneyim kazandığını dile getirdi.

Makette, ilaç alerjisi karşısında hangi komplikasyon gelişmişse öğrencinin o yönde müdahalede bulunacağını aktaran Şentürk, "Uyguladığımız tedavide iyileşme seviyesini öğrencilerimiz takip edebilecek. Öğrenci uygulama esnasında hastanın kalp atışı düşmüşse, alarm ile uyarılacak ve öğrenci hastaya nasıl müdahale etmesi gerektiğini görecek." diye konuştu.

Şentürk, maketin baş dönmesi gibi bir rahatsızlığı ifade edebildiğini, hırıltı, solunum yetmezliği ve bağırsak fonksiyonlarındaki rahatsızlıklarının da birtakım seslerle öğrenciler tarafından tespit edilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA