GEBELİKTE NE YENMELİ, NE YENMEMELİ?
Kadınlarda döllenmiş yumurta rahmin içine yerleşir ve gebelik oluşur. Bebekle birlikte su keseside gelişmeye başlar ve normal bir gebelik 40 hafta sürmektedir.
24 Ocak 2019 Perşembe 11:13
Gebelik süresince annede bir takım fiziksel ve hormonal değişiklikler meydana gelmektedir. Gebelikteki başlıca değişiklikler bulantı, kusma, diş eti hassasiyeti, göğüslerde değişiklik, ilk ve son aylarda sık idrara çıkma, cilt problemleri, kalsiyum depolarında azalma, demir eksikliğine bağlı anemi, tansiyon yüksekliği veya düşmesi, kan şekeri yüksekliği veya düşmesi, kilo artışı görülmektedir.
Çeşitli nedenlerden dolayı gebelik süresi kısalabilir veya uzayabilir. Gebelikte annede veya bebekte çeşitli anaboliler görülebilmektedir. Bu anaboliler annenin yaşı, kronik hastalık durumu, vitamin-mineral eksikliği, stres, beslenme, sigara kullanımı, anne vücut ağırlığı, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilmektedir.
Gebelikte en önemli faktörlerden birisi beslenmedir. Anne ve bebeğin gelişimi ve sağlığın korunabilmesi için beslenme hem annenin hem de bebeğin ağırlık kazanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonucu bebekte mental ve fiziksel gelişim problemleri meydana gelebilmektedir.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır ve Neler Yenmelidir?
Gebelikte annenin vücut ağırlığı ve ağırlık kazanımı bebeğin sağlıklı gelişim göstermesi açısından önemlilik arz etmektedir. Ağırlık kazanımı fetüs, plasenta (600 gram), amnios sıvı (800 gram), kan hacmi ve ekstrasellüler sıvı artışı, uterus (900 gram) ve meme bezleri (400 gram) annenin yağ depolarını etkilemektedir.
Gebelik öncesi beden kütle indeksi bebeğin gelişimi açısından değerlendirilerek kazanılması gereken ağırlık aralığı tabloda verilmiştir. Kazanılması gereken ağırlığa göre günlük alınması gereken besin enerji miktarı belirlenir ve anne ve bebeğin sağlıklı gelişimine katlı sağlanır.
Gebelikte ekstra enerji ihtiyacı ilk üç ayda ortalama 340 kkal ve sonraki aylarda 452 kkal’dir.
Hamilelikte Beslenme ve Örnek Hamile Diyeti Listesine buradan ulaşabilirsiniz:
https://aysetugbasengel.com/hamilelikte-beslenme-programi-hamile-diyeti/
Beslenme;
- Öğün atlamadan az az sık sık beslenme gerekir.
- Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra besinlerde çeşitlilikte sağlanmalıdır.
- Süt ve süt ürünleri; protein ve kalsiyum yönünden zengindir. Annenin kemik ve diş yapısının korunmasını sağlarken bebeğin iskelet sistemi gelişimi için tüketimi önemlidir.
- Et ve et ürünleri ve kuru baklagiller; Protein, demir, B vitaminleri ve çinko minerali yönünden zengindir.
- Ekmek ve tahıllar; Vücut için gerekli temel enerji kaynaklarıdır.
- Sebze ve meyveler; A ve C vitamini yönünden zengindirler. C vitamininden zengin sebzeler maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar, meyveler, kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali ve taze meyve suları tüketilmelidir.
- Kuru meyveler ve kuru yemişler; Enerji kaynağıdır. Demir ve kalsiyum yönünden zengindirler.
- Su; Günlük en az 2.5-3 litre (10-15 su bardağı) su tüketimi önerilmektedir.
- İyotlu tuz tüketimi önerilmektedir.
- Bulantı ve kusmaları azaltmak için, katı ve sıvı yiyecekler birlikte tüketilmemesi, ılık yiyeceklerin tüketilmemesi, yemekten hemen sonra uzanılmaması önerilmektedir.
- Demir eksikliği sonucu meydana gelen anemi için öneriler doğrultusunda takviye alınmalı ve demir içeriği yüksek et, kuru baklagil, tahin, pekmez, kuru üzüm tüketimi önerilmektedir.
- Gebelik öncesi gerekli laboratuvar bulgularının yaptırılması gerekmektedir. Folik asit eksikliği durumunda gebelikten 12 hafta önce takviye olarak alınması gerekmektedir.
- B gurubu vitaminlerin bebeğin fiziksel ve mental gelişimi için önemlidir. Sinir sisteminin yapısında yer almaktadır. Eksikliğinde takviye olarak alınması önerilmektedir. B grubu vitaminleri, et ve et ürünlerinde, kuru baklagillerde ve tahıllarda yüksek miktarda bulunmaktadır.
- Gebelik süresince günlük 10-15 dakika hafif egzersiz yapılması önerilmektedir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda egzersize ara verilmeli veya bırakılmalıdır.
- Gebelikte tansiyonun sık sık ölçtürülmesi önerilmektedir. Gebelikten dolayı kan basıncında artış görülebilmektedir.
- Gebelikte kan şekeri sık sık ölçtürülmesi önerilmektedir. Gebeliğe bağlı diyabet veya diyabetik bireylerin gebeliğinde karbonhidrat tüketimi takip edilmelidir.
- Konstipasyon (kabızlık) problemleri yaşamamak için lif/posa içeriği yüksek besin tüketimi önerilmektedir.
Gebelikte Neler Yenmemelidir?
- Gebelikte sigara ve alkol tüketimi kesinlikle yasaktır.
- Çay ve kahve gibi kafein içeren içecek tüketimi kısıtlanmalı, gazlı ve şekerli hazır ürünler tüketilmemelidir.
- Büyük balık tüketimine dikkat edilmelidir. Civa içeriği fazla olan balıkların gebe kadını ve bebeği zehirleme ihtimali bulunmaktadır.
- Enfeksiyon riskine karışı;
- Çiğ sebze ve tüketilmemelidir.
- Çiğ süt ve süt ürünleri tüketilmemeli, pastörize ürünler kullanılmalıdır.
- İşlenmiş et ve et ürünleri tüketilmemelidir.
- Az pişmiş et ve yumurta tüketilmemelidir.
- Önerilmeden besin takviyesi veya bitkisel kaynaklı ürünler kullanılmamalıdır.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel