02 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa10°C
  • Antalya17°C
  • İzmir15°C

GAÜN HASTANESİ’NDE KANSER FARKINDALIĞI ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi'nde "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası" dolayısıyla GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı ve Halk Sağlığı Anabilim...

Gaün Hastanesi’nde Kanser Farkındalığı Etkinliği Düzenlendi

03 Nisan 2024 Çarşamba 14:55

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi'nde "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası" dolayısıyla GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın işbirliğiyle etkinlik düzenlendi.

Hastane poliklinik girişinde düzenlenen etkinlikte stant açılarak standa başvuran vatandaşlara kanser ile ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Havva Yeşil Çınkır ve GAÜN Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Okşan Çalıkoğlu'nun ortak yaptığı açıklamada, "Kanser, ülkemizde ve dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm nedenidir. Kansere karşı farkındalık oluşturmak, kanser tarama programlarına katılımı teşvik etmek amacı ile her yıl 1-7 Nisan tarihleri "Ulusal Kanser Haftası" olarak belirlenmiştir. Bizde, Tıbbi Onkoloji ve Halk Sağlığı bölümleri olarak, halkımızda kansere karşı farkındalığı artırmak amacı ile bu etkinliği düzenledik" ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Havva Yeşil Çınkır ve Doç. Dr. Elif Okşan Çalıkoğlu sözlerine, "Ülkemizde, kadınlarda meme kanseri, tiroid kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve endometrium kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanser, mesane kanseri ve mide kanseri sık görülmektedir. Günümüzde kanserin yüzde 30-50'si önlenebilir. Kanserin oluşumunda yüzde 90-95 oranında çevresel faktörler ve yaşam şekli, yüzde 5-10 oranında genlerin etkisi mevcuttur. Sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, fazla kilolu olma, yetersiz fiziksel aktivite, hava kirliliği, çevresel faktörler, karsinojenik enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalma, güneş ışığı bilinen risk faktörleridir. Kansere karşı mücadelede risk faktörlerini azaltma ve kanser taramaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Kanser tarama programları ile sağlıklı bireylerde belirtiler görülmeden teşhis konulabildiğine dikkat çeken Yeşil Çınkır ve Çalıkoğlu sözlerine ek olarak, "Ülkemizde KETEM olarak bilinen Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde bu hizmetlere ulaşmak mümkündür. Meme kanseri taraması için 25 yaş ve sonrası her kadına ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması, 40-69 yaş arası 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir. Kolon kanseri için; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Serviks (Rahim ağzı) kanseri için; 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılmalıdır. Ek olarak prostat kanseri için 50 yaşından, ailesinde prostat kanseri öyküsü var ise 45 yaşından itibaren yılda bir kez prostat muayenesi ve serum PSA bakılmalıdır. Akciğer kanseri için sigara içme süresi 20 paket/yıl üzerinde ise yıllık düşük doz Toraks bilgisayarlı tomografi çekilmesi ve kulak-burun-boğaz bölümünce muayene yapılması önerilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA