08 Nisan 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya16°C
  • İzmir9°C

FİZYOTERAPİSTLER ÜVEY EVLAT MI?

Fizyoterapistlik mesleğinin kanun düzeyinde tanımı ilk kez 2011 yılında, yani mesleğin eğitimi başladıktan 50 yıl sonra yapıldı ama fizyoterapistlerin sorunları çözülmek bir yana daha da arttı.

Fizyoterapistler üvey evlat mı?

20 Ekim 2014 Pazartesi 12:53

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Fzt. Bülent Elbasan "1219 sayılı kanuna eklenen Fizyoterapist Tanımı sayıları bugün 16.000’e ulaşan meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz için umut verse de pratikte hiçbir değişiklik yaşanmadı aksine 2011’den bu yana sorunlarımız daha da büyüdü. Kanunda  bir yıl içinde yayınlanacağı ifade edilen 'Sağlık Meslek Mensupları Görev Tanımı Yönetmeliği' aradan geçen 3 yıla rağmen yayınlanmadı bu nedenle fizyoterapistlerin görev, yetki ve sorumlulukları konusundaki karmaşa tam hızıyla devam ediyor. Meslektaşlarımız işten çıkarılıyor, istihdam olanakları daralıyor ve hizmet kalitesi düşüyor. Sorunlar arttıkça binlerce meslektaşımız bu konuda eylem yapmak ve sesimizi duyurmak üzere  derneğimizin protesto gösterileri organize etmesini talep etmektedir." dedi.

Doç. Dr. Fzt. Elbasan "Sağlık Bakanlığı ve Sağlık alanında çalışanlar kanıta dayalı şu dünya gerçeklerini görmelidir.

1-Fizyoterapistler hekimin tanı koyduğu hastalarda fizyoterapi planı yapma ve takibi konusunda  gerekli eğitimi almış ve yetkilidir.

2-Fizyoterapistler pek çok ülkede direkt hasta kabul edebilmekte veya direkt Aile Hekimlerinden yönlendirme  ile hasta alabilmektedirler.

3- Fizyoterapistler bütün tıp branşları ile çalışabilirler ve sadece FTR branşı ile çalışılabileceği fikri ülkemizde yaşanan bir hukuki garabetin  sonucudur. Fizyoterapistler Ortopedi, Nöroloji, KVC, Göğüs Hastalıkları, Romatoloji, Nöroşirurji, Spor Hekimliği, Algoloji...vb branşlarından uzmanlaşmış hekimlerin yönlendirdiği hastalara da hizmet vermektedirler. Hastanın primer hekimi ile diyalog kurup multidisipliner ekip kapsamında kendi rollerini icra etmektedirler.

4-Fizyoterapistler bütün ülkelerde özel girişim hakkına sahiptir ve klinik açabilirler.

5-Ülkemizde, sağlığın korunmasında  ve egzersiz konularında iki hafta eğitim almış antrenörler her türlü yetkiye sahipken fizyoterapistlere bu alanda yetki, çalışma imkanı verilmemektedir." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Fzt. Bülent Elbasan sözlerine şöyle devam etti "Yaşadığımız bu genel sorunların dışında Sağlık Bakanlığı ve SGK yetkililerine defalarca anlattığımız sorunları da şu şekilde özetlemek mümkündür:

-Özel Hastanelerde fizyoterapi hizmetinin sunumuna ihtiyaç gösteren birimler olsa da "fizyoterapist istihdamı" zorunlu olmaktan çıkarılmıştır.

-Kamu hastanelerinde sayınız yetersiz denip her sene sembolik rakamlarda fizyoterapist alımı yapılmaktadır. Bu duruma ilişkin detaylı raporlar Sağlık Bakanlığı birimleri ile paylaşılmıştır. 'Fizyoterapist sayısı yetersiz' görüşü gerçekle bağdaşmamaktadır.

-SGK'nın son yaptığı düzenlemede 'FTR Hekimi Fizyoterapist eşleştirmesi' farklı branşlarla çalışabilen fizyoterapistleri tek branşa mahkum algısı oluşturmaktadır. SGK’nın son yayınladığı genelgeye istinaden yaptığı açıklamada 'Doktor - Fizyoterapist eşleştirmesi' yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Fizyoterapistlerin kanunda belirtilen hükümler çerçevesinde tanımlanmış olan uzman hekimlerle de çalışabilmesinin önü açılmalıdır. Aksi durumda hizmet sunucuları da, hizmet alan vatandaşlarımız da mağdur olacaktır. Genelge ile yaratılan algı hizmetin kilitlenmesi yönünedir. Aksine kanun hükümleri uygulandığı takdirde hizmet sunucularının ve hizmeti alacak olan vatandaşlarımızın yaşamış olduğu problemlerin çoğu çözüm bulmuş olacaktır.

-Kamudaki, meslektaşlarımız çok sayıda ve ağır hasta ile uğraşıyor ancak diğer meslek gruplarına göre özlük hakları konusunda en geridedirler.

-Kamu ve özel sektörde meslektaşlarımız kanun izin verdiği halde farklı branşlardan doktorlarla çalışmasına izin verilmemektedir.

-Meslektaşlarımızın farklı uzmanlık branşları ile sunacağı hizmetler SGK tarafından ödeme kapsamına alınmamaktadır.

-Dal Merkezlerindeki meslektaşlarımız her yıl değişen SUT sebebiyle işten çıkarılmakta C ve D grubu hastaları  eğitimsiz kişilerin almasına göz yummaları yönünde baskıya maruz kalmaktadır."

Yorumlar
  • Acınası fztler21 Ocak 2015 Çarşamba 21:16

    Bu mesleği seçtpm güne lanet olsun hastanın çarşafını bile eleman yetersiz biz seriyorz toplurz hastaya yetişemyrm vicdanm rahat değil oyalanıyor hasta iki makinayla....

    Beğendim (0)Beğenmedim (2)Yanıtla
  • mutsuz fizyotarapist23 Ekim 2014 Perşembe 09:34

    unutmayalım ki kaliteli sağlık hizmeti hepimize lazım...toplumun neredeyse %80 bel ve boyun fıtığı problemi yaşarken,maalesef bu hasta grupları ( sgk bunlara D grubu diyor),şu anda en yetersiz ve hatta yanlış tedavi tedavi hizmeti alan hastalardır.ne acıdır ki,biz fizyoterapistlerin bile yakınları aynı muameleye maruz kalmaktadır.deyim yerindeyse; bu hasta grupları el değmeden sadece iki cihaz bağlanıp günlerce tedavi adı altında oyalanmakta ve aynı zamanda maddi kayıplara da sebep olmaktadır.Manuel terapi,mobilizasyon,manuplasyon,klinik tape gibi uygulamalara ulaşamamaktadır.bu sistem biran önce değişmeli ve hem millet,hem devlet bu zararlardan kurtulmalıdır.fizyoterapist olmadan fizyoterapi nasıl olsun...bir çok kurumda hastaları temizlik görevlileri tedaviye alıyor ve biz fizyoterapistler içimiz kan ağlayarak göz yummak zorunda kalıyoruz..en insaf artıkkkk...

    Beğendim (4)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Selda21 Ekim 2014 Salı 23:21

    Fizik tedavi merkezlerinde fizyoterapist çalıştırılması zorunlu değil, bir çok kurumda fizyoterapistler sadece A grubu ve B grubu şeklinde gruplanan nörolojik hastaları almakta ortopedik operasyonlar, kırıklar, fıtık hastaları, eklem kas problemi olan hastalar fizyoterapist ulaşamamaktadır. Bu nedenle bu hastalara sadece elektroterapi uygulamaları yapılmakta asıl tedavi edici egzersiz ve manuel uygulamalar yapılamamakta dolayısıyla iyileşmeyen hastalar 6 ayda bir seanslar şeklinde fizyoterapi almak zorunda kalmakta ve mağdur olmaktadırlar.

    Beğendim (3)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • zarife21 Ekim 2014 Salı 20:05

    Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Fzt. Bülent Elbasan a teşekkürler.

    Beğendim (1)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Özkan21 Ekim 2014 Salı 08:08

    Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29007

    SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN DİĞER MESLEK MENSUPLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK

    Fizyoterapist

    a) Sağlıklı bireylerde kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planlar ve uygular.

    b) Hastalık durumlarında;

    1)Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tabibin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman tabiplerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar.

    2)Fizyoterapi programında belirlenen hedeflere ulaşabilmek için hastanın rol ve görevlerini tanımlar.

    3)Fizyoterapi programı ve iyileşme süreci ile ilgili bilgileri kaydeder.

    4)Koruyucu ve destekleyici rehabilitasyon cihaz ve teknolojilerinin kullanımı konusunda uzman tabiple birlikte, uygun ölçü ve özellikleri belirler, öneri geliştirir, hasta ve aileye eğitim verir.

    5)Fizyoterapi sürecinde, uygulanan fizyoterapi programının hasta için uygun olmadığını veya programını sonlandırmak gerektiğini öngördüğü durumlarda ilgili tabibe görüşünü bildirir, tabibin programın uygulanmasında ısrar etmesi durumunda söz konusu programı, durumu kayıt altına alarak uygular.

    6)Fizyoterapi programı için uygun olan teknolojik ekipmanı güvenli ve etkili bir şekilde kullanır, ortaya çıkabilecek istenmeyen etkileri ve komplikasyonları önlemek için gerekli önlemleri alır.

    Beğendim (5)Beğenmedim (1)Yanıtla
  • Daha fazlasını göster
SON DAKİKA

Yükleniyor...