05 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya11°C
  • İzmir12°C

FAZLA KİLONUN SEBEBİ HİPOTİROİDİ OLABİLİR

Hipotiroidi, tiroid bezinden vücut gereksinimine yetmeyecek kadar az tirod hormonu salgılanması durumudur. Dahiliye Uzmanı Dr. Şahin Aktaş,..

Fazla kilonun sebebi hipotiroidi olabilir

28 Ocak 2011 Cuma 09:51

Hipotiroidi, tiroid bezinden vücut gereksinimine yetmeyecek kadar az tirod hormonu salgılanması durumudur. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şahin Aktaş, belirtileri kişiden kişiye değişen hipotirodi hastalığı ile ilgili bilgi veriyor.

Tiroid hormon eksikliğinin klinik bulguları altta yatan nedenden bağımsızdır, esas olarak tiroid hormon eksikliğinin derecesi ile doğru orantılıdır ve kişiden kişiye göre değişir. Tipik olarak organ fonksiyonlarında yavaşlama görülür ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar.

Yorgunluk, uyuşukluk, uyku hali, depresyon, cilt kuruması, saç dökülmesi, kabızlık, kilo alma ve zayıflamaya karşı direnç, göz kapaklarında şişlik, soluk yüz, terlemede azalma, ellerde uyuşma hissi, tırnaklarda kolay kırılma, kas krampları, kolesterol ve tansiyon seviyesinde yükselme, adet dengesinin bozulması gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Bulgu ve belirtiler hastalığın şiddeti ile uyumludur. Bu belirtilerin bazıları diğer hastalıklarda da görüleceği için klinik ayırımını iyi yapmak gerekir. Hipotiroidi bulguları yaşlılıkta daha sık gelişir. Yenidoğanda tedavi edilmez ise geri dönüşü olmayan beyinsel ve fiziksel hasara neden olur.

Tiroid bezi az çalışması çoğu zaman sinsi gelişir. Tipik klinik bulguların ortaya çıkması aylar- yıllar alabilir. Hasta yakınları da sıklıkla farkına varmaz. Rutin taramalar sırasında ilk kez fark edilebilir. Hastanın tedaviye cevap vermesi de tedrici olur.
Hipotiroidi, doğuştan veya sonradan meydana gelen nedenlerle oluşabilir. Hipotiroidi, ya tiroid dokusunun harabiyeti sonucu (en sık neden kronik otoimmun tiroiditlerdir (Hashimato tiroditi), diğer nedenler radyoiyot veya radyoterapi sonrası, tiroid bezi cerrahisi, doğumsal olarak tiroid bezinin olmaması ) veya tiroid hormon yapım bozukluğu (iyot eksikliği veya antitiroid etki gösteren ilaç kullanımı) sonucu ortaya çıkar.

Dünyada en yaygını iyot yetersizliğine bağlı gelişen hipotiroidilerdir. İyot yetersizliği olmayan bölgelerde ise en sık kronik otoimmün tiroidit dediğimiz Hashimato hastalığına bağlı ortaya çıkar.

Yorumlar
SON DAKİKA