25 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

EVLAT EDİNEN ÇİFTE 'DOĞUM İZNİ' GELİYOR

Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısıyla, 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen çalışanlar da 6 aylık ücretsiz izin alabilecek.

Evlat edinen çifte 'doğum izni' geliyor

16 Ocak 2016 Cumartesi 10:41

HAZAL ATEŞ-Sabah

Çalışan annenin yüzü gülüyor, muhtarın maaşı artıyor, emniyet hizmet tazminatı yükseliyor. Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren Torba Yasa Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İşte tasarının günlük hayata getirdikleri:

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA: Doğum izninin bitmesinin ardından anneye çocuk sayısına göre 6 aya kadar ücretsiz izin ve yarı zamanlı çalışma hakkı verilecek. Çocuk okula başlayana kadar ebeveynlerden biri yarı zamanlı çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmada işçiye yarım maaşın yanı sıra işsizlik sigortasından brüt asgari ücretin yarısı kadar ödeme yapılacak.

İKİZ DOĞURANA EK BİR AY: İkiz ya da daha fazla sayıda doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek. Bebeğin engelli doğması halinde ise her halükarda 12 ay süreyle çalışan kadın memura yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek.

OKUL İZNİ: Anne veya babaya, çocuğun okula başladığı ilk bir ay boyunca, normal çalışma süresinin yarısı kadar mesai yapma olanağı getirilecek.

EVLAT EDİNEN ÇİFTLER: Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu, evlat edinen çalışana da 6 ay izin hakkı verilecek.

FON'DAN KARŞILANACAK: Kadının yarı zamanlı çalışması durumunda çalışılan günlerin ücreti işverenden, diğer kısım ise İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Muhtarların da 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükselecek.

ÖĞRENCİ, POLİS VE ESNAF UNUTULMADI

25 yaşını doldurmamış öğrenciler pasaport harcı ödemeyecek.

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolardakilerin yararlandığı tazminat oranları yüzde 25 oranında artacak.

Çiftçinin gübre ve yem vergisi tam istisna kapsamında. KDV sıfırlanıyor.

Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük illerde uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılacak.

ÇALIŞMA KURALLARINI ESNETMEK ZORUNDAYIZ

BilimSanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kadının hem istihdama katılımı hem de çocuk yapmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Işık, bunun kısmi zamanlı çalışma ile başarılabileceğini belirterek, "Yeter ki katı çalışma kurallarıyla devam etmeyelim. Bunu esnetmeliyiz. Bunun işverene getireceği yükü de almak zorundayız" dedi.

 


Çalışan anne babalardan, muhtarlara, uzman erbaşlardan, genç girişimcilere, çalışan emeklilerden, küçük esnafa kadar milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren hükümetin seçim vaatlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı torba tasarı, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi.

Şebnem Hoşgör- Milliyet

Tasarı aynen yasalaşırsa, doğum yapan memur ve işçilere 1. çocukta 2, 2. çocukta 4, 3. ve sonraki doğumlarda ise 6 aya kadar "yarı zamanlı" çalışma hakkı verilecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, 2 gün geceli gündüzlü sürdürdüğü yoğun mesainin ardından, torba tasarıyı kabul etti. Görüşmelerde en yoğun tartışmalar, doğum ya da evlat edinme yoluyla çocuk sahibi olan işçi ve memurlara yönelik yeni haklar getiren maddeler üzerinde oldu. CHP'li üyeler kadın istihdamını arttırma gerekçesiyle getirilen düzenlemelerin aksine bir tabloya yol açabileceğine işaret ettiler.

TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, bir kadın işçinin doğum izinlerinin güncellenmiş hali ve 3 çocuk sahibi olması durumunda, zamanları da ayarlayabilirse tam 18 yıl boyunca kısmi süreli çalışma yapabileceğini savundu. Pirler, "Hangi işyeri bu kadının 18 yıla kadar part time çalışmasını kaldırır? Doğum izni AB'de 14 hafta, bizde 16. hafta" dedi.

Işık: Teşvik ediyoruz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eleştirilere yanıt verirken, hem kadın istihdamını arttırmak hem de kadınları doğum yapmaya teşvik etmek durumunda olduklarını anlattı.

TOBB temsilcisi de, "İşveren olarak haftanın 4 günü işçiyi yarı zamanlı istihdam edeceğim, kalan 2 gün için 4,5 yıl ayrıca bir adam temin etmek durumunda kalacağım. İkinci bir sıkıntı, işçi ne talep ederse öyle olacak. İşçi diyecek ki mesela 'Haftanın belli günlerinde çalışmak istiyorum'. Yapılan düzenleme işverene takdir imkanı bırakmıyor. Bu durumda 2 gün için ben ayrıca birini nasıl çalıştıracağım? En azından özel istihdam büroları gelene kadar, bir anlaşma sistemi getirilmeli" şeklinde konuştu.

Haftaya 'Torba'da neler var?

Haftaya TBMM Genel Kurulu'ndan geçirilerek yasalaştırılması planlanan tasarıyla getirilen belli başlı düzenlemeler şöyle:

GENÇ GİRİŞİMCİYE 3 YIL VERGİ TEŞVİKİ: İlk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmı gelir vergisinden muaf olacak.

ESNAFIN VERGİSİ DÜŞECEK: Taksici, dolmuşçu, pazarcılar gibi basit usülde vergilendirilen esnaftan kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak.

OKUYAN GENÇ PASAPORT HARCI ÖDEMEYECEK:Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmayacak.

POLİSLERİN MAAŞI ARTACAK:Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranları yüzde 25 oranında artacak. Bununla polislerin maaşlarında 152 TL ila 707 TL arasında artış yaşanacak. Yükseköğrenimli polislerin emekli aylıklarında da gösterge artışıyla 58 TL'lik yükseliş sağlanacak.

UZMAN ERBAŞLAR İLE EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI ARTACAK:Uzman erbaşlardan üniversite mezunu olanlar da artık 1. dereceye yükselebilecek. Görev süresi içinde 2 yıllık yükseköğrenimini tamamlayanlara 1 kademe, 3 yıllık yüksekörenimi tamamlayanlara 2 kademe, 4 veya daha uzun süreli yükseköğrenimini tamamlayanlara ise 1 derece verilecek. Kademe ve derece ilerlemesi yoluyla halen görevde olan uzman erbaşların maaşlarında aylık 20 ila 50 TL'lik bir artış olacak. Emekli olanların maaşlarında da 268 TL'ye kadar bir artış sağlanacak.

KAMUYA GEÇİŞ İÇİN 7 YIL ŞARTI:Uzman erbaşlara kamuya geçiş için 7 yıl çalışma şartı getirildi. Halen TSK ile imzaladıkları sözleşme süresinin sonunda görevden ayrılan uzman erbaşlar, KPSS şartı aranmaksızın kamuda bir başka göreve geçebilme hakkını kullanabiliyorlar. Halen bu durumda 20 bin kişi olduğu belirtildi.

MUHTAR ÖDENEĞİ 1300 TL OLACAK:Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükselecek. 50 bin 26 muhtarın ödeneklerinde sağlanan artışın Hazine'ye getireceği yıllık maliyet 185 milyon TL olacak.

GÜBRE VE YEME SIFIR KDV:Tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimleri tam istisna kapsamına alınarak, KDV sıfırlandı.

ÇALIŞAN EMEKLİDEN DESTEK PRİMİ ALINMAYACAK:"Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar" kapsamındaki Bağ-Kur'lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Şu an bu kapsamda aylıklardan yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak.

GEÇMİŞE DÖNÜK İNDİRİM:Otoyollar ve karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin düzenleme, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA