26 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

EVDE SAĞLIK HİZMETİ KAMU MALİYESİNE YÜZDE 50 KAR GETİRİYOR

Sağlık Bakanlığı, yıl sonuna kadar tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı planladığı evde sağlık hizmetleri için '444 Evde' hattını devreye sokuyor.

Evde sağlık hizmeti kamu maliyesine yüzde 50 kar getiriyor

29 Eylül 2010 Çarşamba 11:04

Mesai saatlerinde faaliyet gösterecek hatta vatandaşları canlı operatörler karşılayacak. Evde sağlık hizmeti alacak vatandaşın cebinden para çıkmayacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, yaşlı, yatağa bağımlı, özürlü, kanser ya da kas hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanların yaşadığı sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Türkiye'nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğuna da işaret eden Koç, "Yaşlı nüfusun artması ile birlikte evde sağlık ihtiyaçları da artacaktır." dedi.

Bakım hastalarının hastanelerde kalış gün sayısının artmasınınhastaneenfeksiyonları açısından da büyük risk oluşturduğuna değinen Koç, "Yıllarca solunum cihazına bağlı kalan, sonda vasıtasıyla beslenebilen hastalarımız var. Bunlar uzun süre hastanede kalmak zorunda kalıyor. Evde sağlık hizmeti ile bu hasta grubunun kendi evinde tedavi edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Koç, evde sağlık hizmetlerinin aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler tarafından verileceğini dile getirdi.

"EVDE SAĞLIK HİZMETİ ALMASI GEREKEN POPÜLASYONUMUZ DAR GELİRLİLER"

Bu hizmetin verileceği nüfusu net belirlemek istediklerini dile getiren Koç, "Çünkü evde sağlık hizmetlerinin sınırlarını çok geniş tutarsanız, insan kaynağı ve mali destek açısından bunu veremeyebilirsiniz. Sağlık hizmetinin sürekliliği esastır." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da evde sağlık hizmetini devlet eliyle veren ülke sayısının çok az olduğunu söyleyen Koç, "O ülkelerde evde sağlık hizmeti sivil toplum kuruluşlarıyla veya belediyelerin finansmanı ile veriliyor. Ancak Türkiye'de ilk kez ve Avrupa ülkelerinde de ilklere aday olacak şekilde, bu şekilde kamu kurumu olarak veriyoruz." şeklinde konuştu.

Özel sektörün de bu hizmeti verdiğine dikkat çeken Koç,"Ama parası olana bu hizmeti veriyor. Çünkü evde sağlık hizmeti özel sektörde ciddi maliyetler getirir. Halbuki, Türkiye'de evde sağlık hizmeti alması gereken popülasyonumuz dar gelirli insanlar." açıklamasını yaptı.



Evde sağlık hizmeti alacak grupta önceliklerinin yatağa bağlı hasta grubu olduğunu kaydeden Koç, "Türkiye'de yaklaşık 70 ila 140 bin hasta şu anda yatağa bağlı olarak yaşıyor." ifadesini kullandı.

Koç, şöyle devam etti: "Yine yeni doğanlarımızda, yeni doğan sarılığı vardır. Annesinin yanında, emerek birçoğunun tedavi edilmesi mümkün ama sıkı takibi gerek. Yine kendi ihtiyaçlarını karşılamayan ağır özürlü insanlarımız var. Hareket kabiliyetini kaybetmemiş, hastaneye gelebilen ve sağlık sorunları çok ağır tablolar oluşturmayan hasta grubu bunun dışında. Yine KOAH'lı hastalar. Bunlar uzun süre ya da sık sık hastanede yatmak zorunda kalıyor. Oysa bu kişilerin bir iki gün hastanede tedavisini yapıp, devamını evde yapabilirsiniz."

"FELÇLİ HASTALARA YATAĞINDAN KALKMADAN SAĞLIK RAPORU ÇIKARILACAK"

Evde sağlık hizmeti kapsamda muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, " İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, pansuman yapma, bütün kan tahlillerini yapabilmek imkanımız var." dedi.

Gerektiği hallerde hastayı yatağından kaldırmadan sağlık raporu çıkarılabileceğini de aktaran Koç, "İlaç raporlarını yenileyebilirsiniz." diye konuştu.

Ailelere hastalığı kabul etmeleri konusunda farkındalık eğitimi de verileceğini belirten Koç, "Hastaneye yatması gerekiyorsa hastayı yatağından alıp, kendi personelimiz ve evde nakil aracımız ile birlikte hastaneye götürüyoruz. Hastanedeki işlemleri hızlı bir şekilde evde bakım birimi tarafından görüldükten sonra yatması gerekiyorsa yatıyor veya yatağına kadar geri götürüyoruz." açıklamasında bulundu.

"HASTANIN İHTİYAÇLARI YATAĞINDAN KALKMASINA GEREK KALMADAN KARŞILANACAK"

Yatalak hastalarda bazı yaralar oluşabildiğine de değinen Koç, "Bunu önlemek için havalı yatak vermeniz gerekir. Biz evde sağlık hizmeti vereceğimiz hasta grubunun tümünün tıbbi cihaz ihtiyacını karşılayacağız. Yani bu kişilere havalı yatak, havalı yastık, tekerlekli sandalye gibi ne gerekiyorsa, vereceğiz. Bunu disiplinli bir şekilde yapıp, ihtiyacı olana kendi ihtiyacını yatağından kalkmadan evine getireceğiz." şeklinde konuştu. Bu demirbaş malzemelerin hastaya zimmetleneceğini ve hastanın ihtiyacı ortadan kalktıktan sonra tekrar geri alınacağını aktaran Koç, "Eğer kullanıma uygunsa tekrar kullanılacak, değilse ima edilecek." dedi.

VATANDAŞ '444 EVDE' HATTI İLE EVDE SAĞLIK HİZMETİNE BAŞVURABİLECEK

Vatandaşların her ilden yeni tahsil edilen 444'lü hattı arayarak evde sağlık hizmetine başvurabileceğini söyleyen Koç şunları dile getirdi: "Bu 444'lü hat, 444 Evde diye yazılıyor. Yani 444 38 33. Hat, bir ay içinde faaliyete geçecek. Her ilden bu numara arandığında, o ildeki koordinasyon merkezi düşecek. Vatandaşlar bu hattı arayabildiği gibi, aile hekimine veya hastaneye de başvurabilir."

Arayanların, 444'lü hatta konunun uzmanı operatörler tarafından karşılanacağını kaydeden Koç, hattın mesai saatleri içinde aranabileceğini dile getirdi. Koç, evde sağlık hizmetlerinin de mesai saatleri içerisinde verileceğini vurguladı.

Bugün itibariyle 44 il ve 235 hastanede evde sağlık hizmeti verildiğini belirten Koç, yıl sonu itibariyle tüm illerde bu hizmetin verilir hale geleceğini aktardı.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ KAMU MALİYESİNE YÜZDE 50 KAR GETİRİYOR

Evde sağlık hizmeti vermenin kamu maliyesine yüzde 50 kar getirdiği bilgisini de veren Koç, "Bu kişileri hem ev ortamında tedavi ediyorsunuz, hem hasta hem de ailesi mutlu. Hem de devlet bundan yüzde 50 kar ediyor. Biz elbette bunu maliyet unsurlu yapmıyoruz. Bu artı bir çıktısıdır." diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA