25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

ET TÜKETİMİNİ BALIKLA DENGELEYİN

Özellikle Kurban Bayramı döneminde artan et tüketimi nedeniyle alışılagelmiş miktarın fazlasına maruz kalan ve dengesi bozulan,..

Et tüketimini balıkla dengeleyin

09 Kasım 2010 Salı 16:24

Özellikle Kurban Bayramı döneminde artan et tüketimi nedeniyle alışılagelmiş miktarın fazlasına maruz kalan ve dengesi bozulan bünyeleri toparlamanın en sağlıklı alternatifi olarak balık öne çıkıyor... Ete göre daha hafif ve diyete uygun olması, balığı, ideal bir beslenme unsuru olarak da avantajlı kılıyor. Burada özellikle steril sularda, gıda güvenliği kriterlerine göre üretilmiş kültür balığını tüketmek önem taşıyor.
Besin bileşimleri bakımından bünyenin gereksinim duyabileceği tüm maddeleri içeren balığın haftada en az 2 gün yenmesi, hareketli bir yaşam süren insanın sağlam bir zihin ve vücuda sahip olmasını sağlıyor.

Gıda olarak iyi ve kaliteli protein kaynakları arasında yer alan balık, yüzde 18-25 oranında protein içeriyor. Biyolojik olarak çok değerli bu madde her besinde bulunmayan, insan için son derece gerekli amino asitleri ideal oranlarda içeriyor.
Uzmanlar, balık etinin kemik gelişiminde, gözün farklı ışıklara uyum sağlaması ve görebilmesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini içerdiğini vurguluyorlar. Ayrıca kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığını sağlayan K vitamini bakımından da hayli zengin olduğunu belirtiyorlar.

Haftada en az 2 kez düzenli balık tüketmek, vücudun tüm gereksinimi karşılıyor. Balık etinin yağ içeriğini temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturuyor. Bu yağ asitleri göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahip bulunuyor.
Söz konusu olumlu etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketimi öneriliyor.

Uzmanlar özellikle hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların anne ve çocuk sağlığı açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmesi gerektiğine işaret ediyorlar.
“Halk sağlığını koruyacak başlıca doğal ilaç” olarak da nitelenen balık, bebeklerden yaşlılara, hastalardan sporculara, hamilelerden kısırlık tedavisi görenlere kadar herkesin sofrasında yer alması gereken, koruyucu ve destekleyici ender gıdalar arasında bulunuyor.

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI ÜRETİM
İşte Türkiye’nin en büyük su ürünleri kuruluşu olan ve Fortune dergisinin araştırmasına göre Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu arasında 301. sırada bulunan Kılıç Holding, tüm bu gerçeklerden hareketle, sağlıklı nesiller için çeşitli balıklar üretiyor.
Hedeflerinin Türk halkının, yılda 12 ay boyunca taze, lezzetli, sağlıklı ve ekonomik balık tüketmesi olduğunu belirten Kılıç Holding yöneticileri, dünyanın şimdilik 30 ülkesine balık ihraç ettiklerini, yurt içindeki perakende sektörüne yönelik çalışmalarının ise bundan sonra artarak devam edeceğini söylüyorlar.

İç pazarda tüketilen balığın yüzde 40’ını kendilerinin ürettiklerini ifade eden yöneticiler, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayarak çipura, levrek ve alabalık dışında doğada hızla azalan mercan, sinarit, granyöz, minakop ve kalkan cinsi balık üretiminde de başarılı olduklarını belirtiyorlar.
Kılıç Holding yöneticileri, amaçlarının, sağlıklı ve lezzetli bir gıda olan balığı ekonomik fiyatlarla Türkiye’nin en uzak noktalarına dahi ulaştırarak tüketicinin beğenisine sunmak olduğunu ifade ediyorlar.

Yorumlar
SON DAKİKA