15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

EŞDEĞER İLAÇ ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ile iki gündür devam eden röportajın üçüncü ve son bölümünü aşağıda okuyabilirsiniz...

Eşdeğer ilaç üretimi teşvik edilmeli

26 Eylül 2008 09:39

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ile iki gündür devam eden röportajın üçüncü ve son bölümünü aşağıda okuyabilirsiniz...

- Kaç farklı üretim yapıyorsunuz?

Eşdeğer ilaç üretiyoruz, başka firmalara fason üretim yapıyoruz ve yurtdışındaki firmaların lisansını alıp üretimini yapıyoruz. Bazı ilaçları ise doğrudan ithal ediyoruz.

- Ciroda hangisi en fazla yer tutuyor?

C iromuzun yüzde 60'ını lisansını alarak ürettiğimiz orjinal ilaçlar oluşturuyor. Onların lisanslarını kullanıp burada üretim yapıyoruz, üzerine Abdi İbrahim markasını koyup satıyoruz.

- En kârlısı hangisi?

Türkiye'de yapılan üretim en kârlısı. Ama eşdeğer ilaç mı yoksa lisans alıp üretmek mi derseniz, bu ilaçtan ilaca değişiyor. Bazılarında eşdeğer üretim daha kârlı, bazılarında da lisans kullanıp üretim yapmak... Ama üretim genel olarak ithalata göre daha avantajlı.

- Önümüzdeki dönemde cirodaki oranlar değişir mi?

Oranlar değişecek. Eşdeğer ilaç üretimi artıyor. Yüzde 60-40 gibi olan denge önümüzdeki senelerde 50-50'ye kadar yükselebilir.

EŞDEĞER İLAÇLAR TEŞVİK EDİLMELİ

Eğer eşdeğer ilaç daha ucuz ve kalitesi aynıysa o zaman daha fazla para ödemenin anlamı yok. Dolayısıyla eşdeğer ilaçları teşvik etmek lazım. Devletin de kullanıcının da teşvik etmesi lazım. Çünkü devletin avantajı var. En büyük alıcı devlet ve bütçesi belli. Ucuz ilacı nereden buluyorsa oraya kanalize olacak.

Eşdeğer ilaç şu anda yüzde 20 daha ucuz. O zaman teşvik etmesi lazım. Başka çıkarı yok. ABD'de bu böyle, diğer ülkelerde de...

- Neden eşdeğer ilaç üretimi daha ucuz?/_np/1921/6481921.jpg

Çünkü araştırma maliyeti yok. Sadece geliştirme maliyeti var. Eşdeğerciler yeni bir molekül bulmuyor, olan molekülü geliştiriyoruz.

- Ucuz ama kalitesi aynı mı?

Ucuz olması kalitesinin düşük olduğu anlamına gelmiyor.  Çünkü zaten insanlar üzerinde bio eşdeğerlik yapılıyor. Yani orjinal ilaç ile ki biz ona referans ilaç diyoruz, bizim ürettiğimiz ilacın aynı olduğunu ispat etmek zorundayız. Zaten ispat edemezsek ruhsatı alamıyoruz. Ama halk bunu bilmiyor.

Referans ilaç ile eşdeğer ilacın herşeyi aynıdır.

- Hangi hastalık gruplarına yönelik ilaçlarınız var?
 
Biz 250'ye yakın ilacımız var. Her pazara giriyoruz. Kanser ilacı yoktu ama ithal edip o pazara da gireceğiz. Bu konuda karşımıza üretimle ilgili işbirliği gelirse de değerlendiririz.

- En çok hangi hastalık grubuna yönelik ilaçlar satıyorsunuz?

Ağrı kesiciler, kalp ilaçları, antidepresanlar, cilt ilaçları ve kadın doğumcuların kullandığı preparatlar en çok sattığımız gruplar arasında... Birçok alanda pazar lideri konumundayız.

- Kutu ve ciro olarak en çok hangileri satılıyor?
 
Kutu olarak en çok ağrı kesici satıyoruz. Ciro bazında ise en büyük katkıyı antibiyotikler yapıyor.

- İlaç pazarının büyüklüğü nedir?

Türk ilaç pazarının büyüklüğü 11.1 milyar YTL. Kutu olarak ise 1.3 milyar kutu. Ama bu pazar büyüyor ve büyümeye devam edecek.

- Kişi başı ilaç tüketimi nedir?

124-125 dolar civarında. Yunanistan 360, abd'de 900 dolar. ama  artıoyor ve artmaya devam edecek. Genç nüfusun olması da avantaj. En düşük ülke türkiye. o yüzen zaten çok uluslyu firmlar buraya yatırım yapıuor. Türkiye en hızlı büğyüyen ilaç pazarlarondan biri. İştahları çok kabarıyor.

- İlaç kullanım alışkanlıklarında değişim var mı?

Eskiden antibiyotikler çok kullanılırdı. Neden kullanılırdı? Hemen en ufak birşeyde hasta doktora gitmeden eczaneye gidip alıyordu. Yurtdışında bu böyle değil.
Önce doktora gidiyor, doktor bu antibiyotiği yazıyor ya da antibiyotik öncesi ilaçlarla tedavi yoluna gidiliyor. Bizde tam tersi, hemen iyi olmak istiyoruz. Antibiyotiği alıyoruz, bilinçli olmadığımız için bir kutuyu da bitirmiyoruz. Halbuki kutunun içinde tablet sayısı belli. O sayı niye o kadar? O sayı ile kullanılmadığı zaman etkili olmuyor.

- Bitirmek mi lazım?

Evet bitirmek lazım tabii. 10 tane var, siz 3 tane alıp iyi oldum diye bırakıyorsunuz. Ondan sonra da evde bu kadar ilaç kaldı. Ee buna biz sebep oluyoruz...

Ama halk bilinçlendikçe antibiyotik kullanımı azalıyor.

- Dünyada en çok hangi ilaçlar satılıyor?

Dünyada en çok kalp ilaçları satılıyor. Bu da toplumun yaşlanması ile alakalı. Kolesterol ve beslenme ilaçlarının kullanımı da yükseliyor.

- Bizde?

Bizde mesela son dönemde antidepresan kullanımı artıyor, pazar büyüyor. Hem de çok büyüyor. En hızlı büyüyen pazarlardan birisi. Bunun yanında kolesterol, kalp ve kanser ilaçları da en fazla büyüyen pazarlar arasında.

Ağrı kesiciler pazarı da büyüyor, bir tek antibiyotik pazarı düşüyor.

Yorumlar
SON DAKİKA