15 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

ERKEN YAŞTA ROMATİZMA NEDEN VE NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Romatizma, her ne kadar bir yaşlılık hastalığı gibi görünse de erken yaşta da ortaya çıkabiliyor. Almanya çapında yaklaşık 40 bin çocuk romatizma hastası. Peki, erken yaşta romatizma neden ve nasıl ortaya çıkıyor?

Erken yaşta romatizma neden ve nasıl ortaya çıkıyor?

22 Ekim 2012 Pazartesi 14:00

Romatizma, vücudun savunma mekanizmasının, gereğinden fazla çalışarak, eklemlerin yapısına zarar vermesinden kaynaklanıyor. Farklı türleri bulunan hastalık, bazen körlüğe bile neden olabiliyor. Bavyera Eyaleti’ne bağlı küçük Garmisch-Patenkirchen kasabasında Almanya’nın ilk ve tek çocuk ve gençlere yönelik romatoloji merkezi bulunuyor. Romatoloji Merkezi'nde kalan çocuklardan biri de 15 yaşındaki Fabio. Üç yaşında romatizma olduğu tespit edildiğinde, ailesi bu duruma çok üzülmüş.

Fabio’nun babası Frank Wagner, "İnsan kendi kendine soruyor, neden daha yaşlı birinin ya da benim başıma gelmedi de çocuğumun başına geldi diye" şeklinde konuşuyor.

Doktorlar ancak uzun bir zaman sonra Fabio’nun teşhisini koyabilmişler. Fabio’nun vücudunun birden çok yerinde romatizma tespit edilmiş:

Fabio, "Omuzlarda, ayaklarımda, bileklerimde romatizma var. Bir de iki dizimde, başparmak kök ekleminde ve kalçamda da var" diyor.

Spor yapmasını engelliyor

Romatizma sonucu aşırı ısınan ve şişen eklemler Fabio’nun spor yapmasını da engelliyor. Ama eklemleri zorlamadığı için, bisiklet sürmesi ya da yüzmesi serbest. Fakat Fabio'nun asıl yapmak istediği spor başka: "Aslında futbol ya da basketbol oynamak isterim ama ona izin yok."

Eklem romatizması erken yaşta en çok rastlanan romatizma türü. Hastalığın belirtileri ilerleyen zamanla ağırlaşarak, ağrı vermeye başlıyor. Romatoloji merkezinden Prof. Johannes-Peter Haas, tedavinin bir yandan ağrıları azaltmayı amaçlarken, diğer yandan da fizyoterapiyle desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Haas, "Yoksa sadece romatizmayı tedavi etmiş olursunuz. Ama hareketlerinizdeki bozulmayı engelleyemezsiniz. Bu da ileride yine eklemlerde sorunlar yaratacaktır" diyor.

Romatizma, tedavi sonrası dahi geçmeyebiliyor. Fakat erken yaştaki bazı romatizma çeşitleri ergenlik çağından sonra kendiliğinden kaybolabiliyor.

Psikolojik destek

Fabio kısa bir süre önce dizinden ameliyat olmuş. Bu nedenle sık sık merkeze gelip, tedavi oluyor. Bu da okulu aksatmasına yol açıyor. Bir çok okul arkadaşı onun hastalığını tuhaf karşılamış, hatta alay etmiş. Romatizma Merkezi bu tip durumlarda, yani sosyal hayatlarında benzer sorunlarla karşılaşan ve hastalıkları yüzünden kendini baskı altında hisseden çocuklara psikolojik destek sunuyor. Merkezde, sadece çocukların yaşıtlarıyla birlikte olması, onların özgüvenlerini pekiştirip, kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlıyor. Hem fiziksel hem de ruhsal gelişim çağındaki çocuklar için bu çok önemli.

Professör Haas, bu desteğin ne denli önem taşıdığının altını çiziyor: "Burada kocaman bir tırmanış duvarımız var. Bazen insanlar, böyle bir romatizma merkezinde tırmanış duvarının ne işi var diye soruyor. Fakat bu çocukların özgüveni için çok önemli. 2 hafta terapiden sonra, o duvara tırmanabilmek çocukların kendine güven duymasını sağlıyor. Ve o zaman 'Ben hastayım ama yine de bir çok şey yapabiliyorum' diyerek özgüven duyuyorlar."

©Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar
SON DAKİKA