23 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

ERKEK BÖBREĞİ DAHA ÇOK TAŞ YAPIYOR

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Şamlı, en sık 20-40 yaşlarında görülen böbreklerdeki taşların, bebeklik dönemleri de dahil olmak üzere her yaşta olabileceğini söyledi.

Erkek böbreği daha çok taş yapıyor

19 Haziran 2010 Cumartesi 18:30


Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Şamlı, en sık 20-40 yaşlarında görülen böbreklerdeki taşların, bebeklik dönemleri de dahil olmak üzere her yaşta olabileceğini söyledi. Türkiye`de taş hastalığında genetik yatkınlığın önem taşıdığını söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Şamlı, taş hastalığı oranının özellikle İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüksek olduğunu belirtti. Yetişkinlerin yüzde 10-20`sinde hayatlarının bir döneminde taş hastalığı oluştuğunu anlatan Doç. Dr. Murat Şamlı, en sık 20-40 yaşlarında görülen taş hastalığının, bebeklik dönemleri de dahil olmak üzere her yaşta görülebileceğini dile getirdi.


Erkeklerde taş hastalığının kadınlara göre 2-3 kat daha fazla ortaya çıktığına değinen Doç. Dr. Şamlı, "Günümüzde taş tedavisi ESWL (Extracorporeal Shockwave Lithotripsy) sistemiyle vücut dışından şok dalgalarının uygulanmasıyla yapılıyor. ESWL tedavisi hastaneye yatmaksızın gerçekleştiriliyor. Anesteziye çocuk hastalar dışında nadiren gerek duyuluyor. İşlem sırasında hastanın hissettiği ağrılar şok dalgalarının ciltten geçerken neden olduğu hafif batmalardan ibarettir. Tedavi sonrasında tedavi bölgesinde hassasiyet ve morarma görülmesi normaldir. Ağrı için birkaç gün ağrı kesiciler kullanılabilir" dedi.

 

Yorumlar
SON DAKİKA