25 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ 'TİK'LERE DİKKAT!

Manisa Ruh Sağlığı ve Hatalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Eliküçük, "Hepimizin basit bir bademcik intihabı dediğimiz hastalık, tourettenin habercisi olabilir" diye konuştu.

Ergenlik dönemindeki 'tik'lere dikkat!

21 Mart 2013 Perşembe 15:57

Tik hastalıkları ve buna bağlı yaşanan davranış bozuklukları hakkında bilgi veren Manisa Ruh Sağlığı ve Hatalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Eliküçük, bu hastalığın çocukluk ve ergenlik döneminde başladığına dikkat çekerek, "Tik bozuklukları nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Süreğen değildir ve ailesel geçiş gösterir. Tik bozuklukları ani olur, tekrarlayıcıdır, gerginlik ve stresle artar, sonra da kişi rahatlar. İki tip tik vardır. Bunlardan biri motor, diğeri ise vokal tiktir. Tik bazen basit bir omuz silkmesi de olabilir, bazen de zıplama ve yapılan hareketi tekrarlama da olabilir. Vokal tikler ise boğaz temizleme, öksürme ve küfürlü konuşma şeklindedir. 7-11 yaşları arasında yüzde 5 ila 20 çocukta görülür. Tikler geçici, kronik, başka türlü adlandırılamayan ve tourette şeklinde 4 gruba ayrılır" diye konuştu.

Tik bozukluklarının en önemlisinin 'tourette' olduğunu belirten Dr. Eliküçük, "Tourette sendromu ise en az bir motor ve bir tane de vokal tikten oluşur. 12 aydan uzun sürer ve 3-8 yaşları arası başlar. 20 yaşından sonra azalır. Bu sendroma neden olan sebeplerden biri A Grubu Beta Hemolitik Streptokok mikrobudur. Bu mikrop vücudun isteğiyle beyne gidip ve buradaki bazal çekirdekleri etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor. Böylece üst solunum yolu enfeksiyonlarında rahatsızlık görülüyor. Hepimizin basit bir bademcik iltihabı dediğimiz hastalık torettenin habercisi olabilir. Bu mikropla her karşılaşıldığında bu hastalık alevlenir. Tourette, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ile çok sık gözükür. Tiklerin yanında çocukta dikkat eksikliği, obsesif kompülsif özellikler ve sosyal ilişkilerde zorluk da gözlenebilir. Hastalığın önlenmesi için herhangi bir tik varlığında çocukların çocuk nörologu ya da çocuk psikiyatrisine gösterilmesi uygun olur" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA