25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

EPİLEPSİ TEDAVİSİNDE %95 BAŞARI

Prof. Dr. Galip Akhan önderliğinde İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 2007 yılında açılan ve hasta kabulüne başlayan 'Epilepsi Cerrahi Merkezi' yüzde 95'den fazla başarı oranıyla...

Epilepsi tedavisinde %95 başarı

23 Nisan 2012 Pazartesi 16:29

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Galip Akhan, Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Sabiha Türe, Beyin Cerrahı Operatör Doktor Gönül Güvenç, Radyoloji Uzmanı Doç.Dr. Fazıl Gelal, Psikiyatri Uzmanı Dr.Elif Ünal, Psikolog Çiğdem Kaynakçı'dan oluşan Epilepsi Cerrahi Merkezi ekibi İzmir'in ve Ege Bölgesinin epilepsi vakalarına derman olmaya devam ediyor. Epilepsi cerrahi merkezi ile ilgili bilgi veren Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Sabiha Türe, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu merkez kurulmadan önce İzmir'deki ve bölgedeki hastaların büyük bölümünün Ankara ya da İstanbul'a sevk edildiğini söyledi.

Türkiye’de sınırlı sayıda olan epilepsi cerrahi merkezlerinin ihtiyacı karşılayamadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Türe, " Hem İzmir'in hem de Ege Bölgesinin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hatta doğu illerimizden gelen hastalarımız bile var" dedi. Ülkemizde az sayıda merkez olması ve video-EEG randevu sürelerinin 6 aya kadar uzaması nedeni ile taleplerin tam olarak karşılanamadığını söyleyen Türe, epilepsi cerrahisinin bir ekip işi olduğunu belirterek, “Her biri alanlarında uzman bu ekibi oluşturmak oldukça zor, ameliyat öncesi değerlendirme ve operasyon süresi ise uzun sürmektedir. Bu nedenle sınırlı sayıda hastaya hizmet verebilmekteyiz. Bu merkezlerin sayısı artarsa, epilepsi hastalarımızın yaşam kalitelerinde düzelme belirgin olarak artar" diye ifade etti.

Epilepsi Merkezinde 3 yıl önce ameliyat olan ve ameliyattan sonra nöbetleri olmadığını belirten 40 yaşındaki Asiye Özcan isimli hasta ise 37 yıldır epilepsi hastası olduğunu belirterek, hayatını olumsuz etkileyen epilepsi nöbetlerinin ameliyat ile sonlanmasından büyük mutluluk duyduğunu ve kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti.

EPİLEPSİ CERRAHİSİ NEDİR?

Halk arasında “Sara hastalığı” olarak bilinen epilepsi hastalığında nöbetler ilaçlar ile kontrol altına alınamıyor ise cerrahi tedavi uygulanabilir. İlaca dirençli olan hastaların yaklaşık %50'sine epilepsi cerrahisi yapılıyor. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanıyor.Cerrahi tedaviye karar vermeden önce hastanın nöbetlerinin tıbbi tedaviye dirençli olduğunun gösterilmesi gerekiyor.Bu nedenle, en az 2-3 uygun antiepileptik ilacın tek tek ve beraber yeterli dozda ve sürede kullanılması sağlanıyor. Epileptik odak beynin tek tarafında ve odak çıkarıldığında hareket kabiliyeti, hafıza, konuşma, görme gibi önemli bilişsel fonksiyonları bozulmayacaksa cerrahi tedavi önerilebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA