15 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa12°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

EPİDERMOLİZİS BÜLLOSA TANILI HASTALARA VERİLECEK OLAN YARA BAKIM HİZMETLERİ-05.06.2015

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Epidermolizis Büllosa Tanılı Hastalara Verilecek Olan Yara Bakım Hizmetleri hakkında duyuru yayınlandı.

Epidermolizis Büllosa Tanılı Hastalara Verilecek Olan Yara Bakım Hizmetleri-05.06.2015

05 Haziran 2015 Cuma 17:12

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

 

Sayı: 96773357-010.07.02- 05/06/2015
Konu: Epidermolizis Bülloza

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi     : a) 18.02.2015 tarihli ve 96773357/010.07.02/182 sayılı yazımız,
           b)   04.03.2015 tarihli ve 78004154/010.06.01/188 sayılı yazımız,
           c)    22/04/2015 tarihli ve 96773357/010.07.01/504 sayılı yazımız.

Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde epidermolizis bülloza tanılı hastalarda ihtiyaç duyulan yara bakım hizmetleri ve kullanılması gerekli görülen yara bakım ürünleri hakkında ilgi yazılarımızla çeşitli duyurular yapılmış ve konunun hassasiyetine binaen gerekli tedbirlerin alınması defaten duyurulmuş olmasına rağmen; Kurum Başkanlığımıza yapılan geri bildirimler çerçevesinde konu hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'nin 3.3.1. Yara Bakım Ürünleri Ve Antimikrobiyal Örtüler maddesinin 13. fıkrası uyarınca epidermolizis bülloza tanılı hastaların yatarak veya ayakta tedavileri kapsamındaki yara bakım hizmetleri ile bu hizmetlerde kullanılan tıbbi malzemeleri SUT EK-2/B Listesinde yer alan "530.533" kodlu "Epidermolizis bülloza hastalığında yara bakım hizmetleri" işlemi üzerinden sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık hizmeti sunucularınca faturalandırılmaktadır.

Epidermolizis bülloza tanılı hastalara yara bakım hizmetlerinin ödenebilmesi için Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları tarafından, deri ve zührevi hastalıkları uzman hekimi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzman hekimi ve genel cerrahi hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmektedir. Bu rapor 2 (iki) yıl geçerlidir.

SUT'taki değişiklik öncesinde hastanın üniversite veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden almış olduğu raporlar, raporun geçerlilik süresi boyunca yenilenmesine gerek duyulmadan kullanılabilecektir. Günü geçmiş raporlar müracaat edilen sağlık tesisi tarafından yenilenecektir. Başvuru yapılan sağlık tesisinde, rapor düzenlenmesi için yeterli uzmanın bulunmaması durumunda, başvuru yapılan sağlık tesisince yeterli uzmanı bulunan en yakın sağlık tesisine hasta yönlendirilecektir. Bu durum sadece raporun düzenlenmesi ile ilgili olup, raporun düzenlenmesinden sonra hastaya verilecek yara bakım hizmetlerinin en yakın hastane tarafından verilmesi esastır.

Hastaların ilk müracaatlarında ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerini zamanında alabilmeleri için tıbbi malzemelerin ilk kullanım miktarlarının en geç 10 gün içinde sağlık tesisince tedarik edilmesi, aksi halde hasta mağduriyetinin yaşanmaması için reçete arkasının kaşelenerek hastaya verilmesi önem arz etmektedir. Ancak yara bakım hizmetlerinde kullanılması gerekli görülen yara bakım ürünlerinin sonraki kullanım miktarlarının hasta potansiyeli de dikkate alınarak planlanması ve en uygun satın alma yöntemi ile sağlık tesisince ivedilikle temin edilmesi gerekmektedir.

Günübirlik tedaviler dahil yatan hastaların tıbbi malzemeleri, sağlık kurulu raporuna istinaden ihtiyacı karşılayacak şekilde ve uygun miktarda ilgili klinik tarafından satın alma biriminden talep edilecektir. Talep doğrultusunda satın alma birimi, gerekli alımı yapacaktır.

Ayakta hastalara evde bakım hizmetleri kapsamında hizmet sunulacaktır. Hastanın yara bakım hizmet süreçleri, evde bakım birimlerince takip edilecektir. Sağlık raporuna uygun ürünlerin alımı için ihtiyacı karşılayacak şekilde ve uygun miktarda evde bakım birimi tarafından satın alma biriminden malzeme talebinde bulunulacaktır. Talep doğrultusunda satın alma birimi gerekli alımı yapacaktır.

Mevcut hastaların malzeme tedariki ve hasta potansiyeli de dikkate alınarak sağlık tesislerince ihtiyacı karşılayacak şekilde, uygun miktarda ve zamanda alınan malzemeler evde bakım birimi veya ilgili klinik adına hastane deposunda bulundurulacaktır. Evde sağlık hizmetleri birimi hastaya özel tedavi programının devamlılığını göz önünde bulundurarak, uygun günlerde rutin yara bakım hizmetlerini sunacaktır. (Rutin yara bakım hizmetleri dışında oluşabilecek özel durumlar için ise evde sağlık hizmetleri birimleri tarafından uygun görülecek miktar ve nitelikte malzeme evde bakım hizmeti ziyaretlerinde hastanın kullanımı için bırakılabilir.)

Tıbbi Malzeme gideri SUT'ta öngörülen işlem bedelinden daha yüksek tutabileceğinden sağlık tesislerince bu hastalar için yapılan aylık tıbbi malzeme giderlerinin KDV dahil olarak EK'teki gibi muhasebeleştirilmesi halinde aradaki fark Kurum ödenek planlamalarında dikkate alınacaktır. Hastaya reçete edilmesi halinde SGK'ca mahsup edilen tutar sağlık tesisinin alacağından düşülecek olup, ödenek planlamalarında da dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle malzemenin sağlık tesislerince zamanında temin edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Hasta mağduriyetine sebebiyet verilmeyecek şekilde yukarıda yer alan açıklamalar ve EK'teki algoritma kapsamında işlem tesis edilmesi için bağlı sağlık tesislerinizin bilgilendirilmesi ve takibinin titizlikle yapılması hususunda,

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Uzm.Dr. Zafer ÇUKUROVA
Kurum Başkanı

Ek :
Algoritma (1 sayfa)

DAĞITIM:
89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

 

Duyurunun aslı için tıklayınız 

Epidermolizis Büllosa Tanılı Hastalar Algoritması için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA