25 Aralık 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya9°C
  • İzmir13°C

EN FAZLA NE KADAR ET YEMELİ?

Öz, kaleme aldığı makalede tüketilmesi ve kaçınılması gereken yiyecekleri anlattı.

En fazla ne kadar et yemeli?

03 Eylül 2011 Cumartesi 13:27

Sağlıklı bir yaşam için başlıca 3 önerisi bulunan başarılı doktor bunları, “hem et hem sebze tüketin”, “toprakta yetişen yiyecekleri seçin” ve “egzersiz yapın” olarak sıraladı. İşte Öz’ün sağlıklı bir yaşam için dikkate alınması gereken tavsiyeleri...

- BROKOLİ: Kolesterolü düşürür. Karaciğerleri temizlemeye yardımcı olur.

-ZEYTİNYAĞI: Kötü kolesterol oranı düşüktür. İyi kolesterol oranını ise yükseltir. Kalp rahatsızlıkları riskini azaltır.

-OMEGA 3 YAĞI: Kalp hastalıkları geçirme riskini azaltır. Beyin sağlığı ve gelişimi için idealdir.

-YUMURTA: Bilim insanları günde 1 yumurta tüketilmesini önerir. Ancak yumurta sarısında bulunan kolesterol nedeniyle, yüksek tansiyon problemi
yaşayan kişiler bu tüketimi doktorlarına danışıp gerçekleştirmeli.

-TRANS YAĞLAR: Birçok gıdadan çıkarılmıştır. Sağlık için çok zararlıdır.

-TUZ: Tansiyonu tehlikeli seviyelere çıkarır. Eğer tuza karşı hassas olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, tuz tüketmeden önce ve sonra tansiyonunuzu ölçüp karşılaştırın.

-ÇİKOLATA: İçerisindeki süt seviyesi ne kadar azalırsa o kadar yararlı olur. Bu yüzden bitter çikolata önerilir. Haftada birkaç kez yaklaşık 30’ar gram bitter çikolata tüketilebilir.

-KURUYEMİŞ: Kötü kolesterolü azaltır ve açlığı bastırır.

-KAHVE: İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde bunama ve Parkinson hastalığı riskini azaltır. Ancak çok fazla kahve sinir sistemini kötü etkiler.

-SÜT:
Sütün içindeki kalsiyum besinleri öğütmeye yardımcı olduğu için vücut daha az yağ emer. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Az yağlı veya normal süt arasında büyük bir fark yoktur. Çünkü yağ ne kadar azalırsa sütün içindeki doğal şeker oranı o kadar artar. Günde yarım litreye kadar süt tüketilebilir.

ET, HAFTADA EN FAZLA YARIM KİLO

-ET:
Haftada en fazla yarım kilo et tüketilebilir. Bundan fazlası ise kilo aldırır ve sağlık problemlerine yol açar. Çok fazla et ağırlıklı bir diyet kalp rahatsızlıkları ve felce neden olabilir.

-ÇİLEK VE BÖĞÜRTLEN: İçlerinde yüksek miktarda bulunan antioksidanlar, yaşlılık sonucu oluşan, kalp rahatsızlıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Haftada 150 dk hızlı yürüyüş

Doktor Mehmet Öz, egzersiz tavsiyesinde bulunurken ABD’nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) önerilerini baz alıyor. Merkez, yetişkin bir bireye haftada 150 dakika hızlı yürüyüş yapmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 dakikaya denk geliyor. Ancak yürüyüş yerine koşuyu tercih edenler haftada 75 dakikalık bir koşuyla aynı egzersizi yapmış sayılıyor. Kilosu ortalama 73 olan bir kişi 1 saatlik düşük tempolu bir egzersiz ile yaklaşık 365 kalori yakabiliyor. Egzersiz sonrasında tatlı yerine bir elma tüketilmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA