22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

EMBRİYO DONDURMA YÖNTEMİ MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Yardımcı üreme teknikleri içinde yer alan ''Embriyo Dondurma'' yöntemi, tüp bebek tedavisinin maliyetini düşürüyor.

Embriyo dondurma yöntemi maliyeti düşürüyor

28 Kasım 2010 Pazar 16:51

Uzmanlar, tüp bebek tedavisi sürecinde elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümlerinin atlandığı için maliyeti de azalttığını ifade ediyor. Türkiye'de ortalama bir uygulama için tüp bebek tedavisinin 4 bin 500-5 bin 500 TL arasında değiştiğini ifade eden uzmanlar, embriyoların dondurulmasıyla tedavi maliyetinde yaklaşık yüzde 75'lik kazanç elde edildiğini belirtiyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, yaptığı açıklamada, tüp bebek tedavisi gören çiftlerin olası olumsuz sonuçlara karşı embriyolarını dondurabileceklerini söyledi.

Her tüp bebek denemesinin kişiye maliyet getirdiğini dile getiren Şatıroğlu, ''Olumsuz tüp bebek denemeleri, çifti mali anlamda zorlayabilir. Embriyoların dondurulmasıyla, tüp bebek maliyeti azalırken, anne adayının tekrar tekrar ilaç kullanmasına gerek kalmıyor'' dedi.

Şatıroğlu, ''Türkiye'de ortalama bir uygulama için tüp bebek tedavisinin 4 bin 500-5 bin 500 TL arasında değiştiğini, embriyoların dondurulmasıyla tedavi maliyetinde yaklaşık yüzde 75'lik kazanç sağlandığına'' dikkati çekti.

-''DONDURULAN EMBRİYOLAR TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIYOR''-

Tüp bebek tedavisinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak yorucu bir süreç olduğuna işaret eden Şatıroğlu, elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümlerinin atlandığını söyledi.

Tüp bebek deneme süresinin, en iyi şartlarda yüzde 30-55 arası değişen gebelik oranlarının, aynı oranda hastanın gebe kalamayacağı anlamına da gelebildiğini belirten şatıroğlu, bu yüzden eğer dondurulup saklanmaya imkan verecek sayı ve kalitede embriyo elde edildiyse, hastaya dondurma yaptırmasını önerdiklerini bildirdi.

Embriyoların dondurularak saklanmasının en önemli getirisi, başarısız olgularda 2. defa yapılacak tüp bebek işlemlerine kıyasla tedavi maliyetlerini belirgin olarak azaltmasıdır. Eğer ilk uygulamalarda gebe kalmış ve doğum gerçekleşmişse 2. bebeklerini isteyen çiftlere de daha az zahmet ve maliyetle bu şans tanınabilir.''

Çeşitli sağlık sorunları olan kişilerin de hastalıkları ilerlemeden embriyo dondurma yönteminden faydalanabileceklerinin altını çizen Şatıroğlu, özellikle kanser ve kemoterapi tedavisi görecek uygun çiftlerde bu uygulamanın yapıldığını ifade etti.

''Dondurulmuş embriyo transferlerinde başarı oranının yüzde 30 civarında'' olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, bu oranın dondurulan embriyonun sayısı, kalitesine ve muhafaza koşullarının uygunluğuna bağlı olarak değiştiğini söyledi.

Şatıroğlu, ''Embriyolar çözüldüğünde tamamı aynı canlılıkta olmayabiliyor. Bunların yaklaşık dörtte biri telef olabiliyor. Bu riskin azaltılabilmesi için, teknolojik açıdan iyi donanımlı ve uzman ekibe sahip bir embriyoloji laboratuvarında embriyoların kalitesi maksimumda korunabilir'' dedi. Şatıroğlu, dondurulmuş embriyo ile oluşan gebeliklerde herhangi bir anomaliye rastlanmadığının da altını çizdi.

-EMBRİYO DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?-

Embriyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Embriyolog Gamze Karababa, embriyo dondurma işlemini şöyle anlattı:

''İlk olarak embriyo transferinden sonra elimizde halen iyi kalitede embriyo varsa, dondurularak saklanması yönünde çift bilgilendiriliyor. Çiftin onayı alındığı takdirde, Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerine uygun olarak embriyolar, dondurma kitleri içerisine alınıyor ve (-196) derecedeki sıvı nitrojen tanklarında donduruluyor.

Embriyolara tekrar ihtiyaç duyulduğunda ise sıvı nitrojenden çıkartılarak, oda sıcaklığında çözdürülüyor. Çözülen embriyo, transfer zamanına kadar uygun koşullar altında laboratuvarda muhafaza ediliyor.'' 

stargazete.com

Yorumlar
    SON DAKİKA