26 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir11°C

ELEKTRONİK TAKİP OLUMLU BULUNDU

Türk Eczaneler Birliği ve Türk Tabipler Birliği doktorları elektronik takip amaçlı başlatılan Medula-Eczane sistemini sağlık hizmetlerinin insanlara ulaştırılması açısından olumlu buldular.

Elektronik takip olumlu bulundu

04 Ekim 2010 Pazartesi 13:50

Türk Eczaneler Birliği ve Türk Tabipler Birliği doktorları elektronik takip amaçlı başlatılan Medula-Eczane sistemini sağlık hizmetlerinin insanlara ulaştırılması açısından olumlu buldular.

Türk Eczaneciler Birliği(TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "Medula eczane sistemi ile SGK primini aldığı insanlara sağlık hizmeti vermek için önlemler alıyor. Hekim, eczane, ilaç firması ve hasta takip edilebilecek" dedi. Türk Tabipler Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu, "10 bin hekimin sisteme kayıtlı olmaması Hekimlerin çalıştığı kurumlardaki bilgilerin yanlış iletilmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

1 Mart'ta uygulamanın başlatıldığını hatırlatan Erdoğan Çolak, 7 aylık sürede yaşanan olumsuzluklara ilişkin, "O dönemde hekimlerin yüzde 90'ı kayıt olmamıştı. Eczanelerde reçete dönüşümleri için kuyruklar olunca şikayetler arttı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) da eczacıların bu hekimleri kaydetmesine olanak sağlayan punto açtı. 7 ay geçti, bu sürede reçetesi sürkülü olan hekimler sisteme kayıt edildi. Şimdi yüzde 10 gibi hekim kaydı olmayabilir. Mart ayındaki gibi büyük bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Reçetesi sürkülü olan eczacılar, başhekimler ve il sağlık müdürlükleri tarafından kayıt edilmiştir. Tayinler ve görev değişimleri yüzünden kayıt edilmemiş ya da hekim çok önemsememiş olabilir" diye konuştu.

 

Hekim, eczane, ilaç firması ve hasta takip edilebilecek

Medula sistemi ile hekimlerin takibinin mümkün olabileceğini ve SGK'nın uygulamaya koyduğu sistem ile hekim, eczane, ilaç firması ve hasta takibini amaçladığını belirtti. Çolak SGK'nın başlattığı yeni sistemin amacını şöyle açıkladı:
"Medula ile hekimlerin takip edilmesi mümkün. Hastanın hastalıkları ve gittiği hekimin hastayı takip edip etmediği, hekimin hangi ilaçları önerdiği ve önerdiği ilaçların sonuçları bu sistem ile kontrol edilebilecek. Kontrol hekimin doğru ya da yanlış ilaç yazması bakımından değil, usulsüzlüklerin olup olmadığı takip edilecek. SGK, hekim aşırı mı normal mi ilaç yazıyor, hangi ilacı yazıyor ve hangi firmayı tercih ediyor bunu denetleyecek. Sistemde hekim ve hasta kayıtlı olacağı için onları eşleştirecekler. O hastanın hastalığı nedir, hekime hangi sıklıkla gidiyor, hangi ilaçları ne kadar yazdırıyor bu izlenebilecek. Hekim, eczane, ilaç firması ve hasta takip edilebilecek. Manüel kontrolde görme şansınız yüzde 10 iken bu sistemle yüzde 60'larda görülebilecek. SGK primini aldığı insanlara sağlık hizmeti vermek için önlemler alıyor."


Kontrol kolaylaşacak

SGK'nın Türkiye'de ilaç harcamalarının fazla olduğuna dair bir savı olduğunu kaydeden Çolak, TEB olarak bu görüşe katılmadıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye'de kişi başına ilaç harcaması 120 - 130 dolar, Yunanistan'da 300 dolar. Bütçeden sağlığa ve ilaca fazlaca pay ayrılmadığı için ilaç ve tedavi üzerinden gidiyor. İlaç harcamaları sağlık harcamalarında yüksek bir pay görünüyor. Avrupa'da sağlık içinde ilacın payı yüzde 15- 20 arasında bizde yüzde 40'lara yakın çünkü sağlığa ayırdığımız pay düşük. Bu da bir usulsüzlük var gibi görünüyor. Türkiye'de sağlık sistemi tam oturmadığı dönemde insanlar başkasının sağlık karnesini kullanıyordu. T.C numarası ile ilaç alınmaya başlanınca kontrol kolaylaştı."

 

"Eczaneler ve hastalar sorun yaşayabilir"

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu da sistemin kuruluş amacının ilaç takibi olduğunu ifade ederek, "Sisteme yönelik, eczacıların uğraştıkları zorluğu, yoğunluğu etkiliyor. Hastanın ilaçlara ulaşmasını engelleyen mekanizmalar ortaya çıkabilir. Hastanın ve eczacının birebir yaşayacağı sorunlar ortaya çıkacak. Sistem hekim açısından hastanın tanısını ortaya koyduktan sonra ilacı yazmak ve talep etmek şeklinde olacak. Sistemden kaynaklanan herhangi bir sorunda eczaneler ve hastalar sorun yaşayabilir" dedi.
10 bin hekimin Medula eczane sistemine kayıtlı olmadığı yönündeki iddialara yönelik ise Bilaloğlu, "SGK'da ilaçla yetkili bürokratla paylaştım. Hekimlerin çalıştığı kurumlardaki bilgilerin yanlış iletilmesinden kaynaklanıyor. Çünkü kurumlar doktorların kimlik bilgilerini SGK'ya bildiriyor. Bildirimlerde gecikme olduğunda hekimi bulunduğu yerde değil başka hastanede görebiliyor" şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA