18 Temmuz 2024
  • Ankara30°C
  • İstanbul31°C
  • Bursa33°C
  • Antalya34°C
  • İzmir36°C

EKLEM KONTROLÜ İÇİN ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR CİHAZ GELİŞTİRİLDİ!

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde TÜBİTAK desteğiyle ve tamamı Türk Bilim insanlarından oluşan bir ekip ile yeni bir cihaz geliştirildi.

Eklem kontrolü için örneği olmayan bir cihaz geliştirildi!

24 Ekim 2016 Pazartesi 18:05

Özellikle ortopedik cerrahi geçiren hastaların eklem kontrollerinin geri kazandırılmasının yanısıra ekleme uygulanan protez sonrası, protezin çıkmasına neden olacak hareket sınırlarına ulaşmadan hastanın uyarılması amacıyla geliştirilen cihazla; eklemlerde cerrahi olarak tamir edilen yapıların korunmasının da mümkün olacağı belirtildi.

Özelliklerinden dolayı cihazlarına MarVAJED (Marmara Visual Auditory Joint Education Device – Marmara Görsel ve İşitsel Uyaranlarla Eklem Eğitim Cihazı) ismini veren Proje ekibi, uluslararası alanda da büyük ilgi gösterileceğini öngörüyorlar. Cihazı geliştiren ekipte proje yöneticisi olan Doç. Dr. Zübeyir Sarı, geliştirilen cihazın sadece ortopedik problemlerde değil, nörolojik problemlerde de rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. Özellikle beyin felçli çocuklarda, diz eklemin kilitlenerek çocuğun ayakta durabilmesi için yönlendirmelerde bulunan cihaz, gün boyunca yapılan aktiviteleri de akıllı telefon veya mobil cihaz üzerinden merkezi sunucuya aktararak, hastayı takip eden uzmanlara kaydedilen bilgileri gönderebiliyor. Tele-Rehabilitasyon özelliği sayesinde, hastayla ilgilenen profesyonellerin, uzaktan bağlanarak cihazda gerekli ayarlamaları yapabilmesi de mümkün olabiliyor. Cihaz içeriğindeki oyun yazılımlarıyla özellikle çocukların oyunlarla rehabilitasyona katılımları arttırılarak eğlenceli bir şekilde eklemlerin kuvvetlendirilmesi, eklem kontrollerinin ve eklem pozisyon hislerinin kazandırılabilmesinin mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Zübeyir Sarı, çocukların veya yetişkinlerin evlerinde televizyon karşısında bu cihaz yardımıyla egzersizlerini yapabileceğini, oyun oynayarak tedavilerini gerçekleştirebileceklerini, böylelikle tedavide ilerlemelerin eğlenceli bir şekilde elde edilebileceğini vurguladı.

Bu zamana kadar Yurt dışında MarVAJED’e kısmen benzeyen cihazlar yapılmaya çalışılmış, ancak MarVAJED kadar kapsamlı ve birçok cihazda olamayan özellikleri birarada sunan bir cihaz geliştirilemediği belirtilerek, bir araba hatta ev parası ödenerek yurt dışından ithal edilerek alınan bu cihazlar, sadece laboratuvar ortamlarında kısıtlı işlevler yapabilirken, Marmara Üniversitesinin geliştirdiği cihaz, çok daha fazla alanda ve bir çok kas iskelet probleminde mekan bağımsız olarak kullanılabilmektedir. Kullanıcılar oyun oynarken doğru egzersizi yapabilmekte, aynı zamanda eklemlerin korunması sağlanırken, gelişmiş yazılımı sayesinde profesyonellere detaylı aktivite raporları sunmakta ve tedavideki gelişmeler için bir takım analizler yapılabilmektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA