28 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

EK ÖDEME YÖNETMELİĞİ DANIŞTAYLIK

14 Şubat'ta yayınlanan Ek Ödeme Yönetmeliği'nde yer alan bazı düzenlemelerin iptali için Türk Sağlık-Sen tarafından Danıştay’a dava açıldı.

Ek Ödeme Yönetmeliği Danıştaylık

25 Şubat 2013 Pazartesi 11:37

Davada riskli birimlere (ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık v.b.) kısa süreli hizmet veren sağlık çalışanlarına hizmet verdikleri sürelerde riskli birimler katsayısından üzerinden ek ödeme yapılmasını engelleyen düzenlemenin (5.maddenin 1 numaralı bendinin (o) fıkrasında yer alan “fiilen” ibaresi) iptali de talep edildi. Söz konusu düzenlemenin hakkaniyete aykırı olduğuna dikkat çekildi. Düzenlemenin Anayasamızın “eşitlik ilkesine” ve “çalışma barışına” aykırı olduğu belirtilerek iptalinin gerektiği ifade edildi.

Disiplin Cezalarında Ek Ödeme Verilmemesi

Açılan dava ile uyarma, kınama, aylıktan kesme gibi disiplin cezası alanlara belli bir süre ek ödeme yapılmamasına yönelik düzenlemenin iptali istendi. Söz konusu düzenleme ile disiplin suçu alan çalışanlara bir ceza daha verildiği belirtilerek bu yetkinin idareye tanınmadığına dikkat çekildi.

Açılan davada “ birim performans katsayı” ifadesi ile bölümlerdeki eksikliklerin personelin performansında değerlendirilmesinin hakkaniyete aykırı olduğu belirtilerek iptali istendi.

Gelir Vergisi Alınması

Söz konusu yönetmelikte yer alan kanuni kesintiler kısmında ek ödemelerden gelir vergisi alınmasının düzenleyen hükmünde iptali talep edildi. Bu düzenlemenin haksızlık olduğuna vurgu yapıldı.

Hastane Yöneticisinin Onayı

Açılan davada ayrıca mesai içi çalışılmayan günlerin belirlenmesinde Hastane yöneticisinin onayı ile ilgili düzenlemenin iptali talep edildi.Yönetmelikte görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi halinde sağlık izni verilen günlerinde mesai içi çalışılmayan günlerden olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Fakat söz konusu sağlık raporunun geçerli olması için hastane yöneticisin onayının olması gerekliliğine dair düzenlemenin aşırı bürokratik bir işlem olduğu belirtildi. Dilekçede doktorun onayladığı ve hastane yöneticisinin de idari sorumlu olduğu bir durumda raporun hastane yöneticisi tarafından onaylanmasının gereksizliğine vurgu yapılarak iptal edilmesi talep edildi.

Yorumlar
SON DAKİKA