02 Ocak 2025
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya9°C
  • İzmir12°C

ECZACILAR NE İSTİYOR?

Eczacılar Odası yeni yılın ilk günlerinde tüm çalışanlara ve emeklilere ‘1 Ocak şakası’ yaptı. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, tüm sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan, ‘İlaç Alım Protokolü’nü feshettiklerini açıkladı. Türk Ec

Eczacılar ne istiyor?

08 Ocak 2009 16:57

Eczacılar Odası yeni yılın ilk günlerinde tüm çalışanlara ve emeklilere ‘1 Ocak şakası’ yaptı. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, tüm sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan, ‘İlaç Alım Protokolü’nü feshettiklerini açıkladı. Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı açıklama ile 1 Şubat 2009 tarihinden sonra ilaçların ücretle alınacağını öğrendik.

Konu hassas olunca birkaç eczacı dostumla görüştüm. Eczacılar, kendi odalarının aksine sistemden memnun olduklarını, ilk defa ödemelerini düzenli aldıklarını, ortalama 120 gün vadeli aldıkları ilaçların ödemesini en geç 90 günde aldıklarını söylüyor.

Eczacılar odası tüm üyelerine sürekli ‘Oda sayfamızdaki e-sözleşmeye hayır’ı henüz tıklamamış olduğunuz görülmektedir. Bu süreçte desteğinize ihtiyacımız var! Lütfen webde e-sözleşmeye hayır deyin’ içerikli mesajlar atıyor. İşte Eczacılar Odası’nın talepleri;

-Muayene ücretinin eczaneler aracılığıyla tahsili uygulamasının sonlandırılması,

-Türk Eczacıları Birliği’ne verilen sözleşme yapma yetkisinin mutlak olarak tanınması,

-6197 sayılı yasadaki eczacı-eczacı ortaklığının geri çekilmesi,

-Avans uygulamasının hayata geçirilmemesi,

-Yüzde 100 ödeme yapılması,

-Kamu kurum iskontoları yükünün eczacı üzerinden kaldırılması,

-Eczanelerin 1’inci basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilmesi,

-Reçete dağıtım sisteminin devamı,

-Hastanelerde eczacı istihdamı sağlanması,

-Günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılması ile reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışmasının sağlanması.

Türk Sağlık-Sen’in ‘Sağlıkta 2008’ raporuna göre devlet, 2008 yılında sağlık için önceki yıla göre 5 milyar TL daha fazla ödedi. Raporda, 2007’de 20 milyar TL olan devletin sağlık harcamalarının, 2008’de 5 milyar TL artarak 25 Milyar TL’ye yükselmiş. Gemi batınca, hepimiz bundan etkileniriz. Kamunun sağlık yükünü taşıyacak mecali kalmadı, eldeki bulgurdan da oluruz.

* * *

Reform konferanslarının ardından

Yaklaşık 3 aydan beri, İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan ve TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir’le birlikte sosyal güvenlik reformunu anlatmak üzere doğudan batıya, kuzeyden güneye bir çok ilde konferanslar verdim.

10 gün kadar önce memleketim Adıyaman’daydım. Ülkemizin genç üniversitelerinden Adıyaman Üniversitesi’nin Mustafa Vehbi Koç Konferans salonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz ve Adıyaman SMMM Oda Başkanı Nihat Karaaslan’ın ev sahipliğinde reformla ilgili sunum yaptım. Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz hoca ve dostum Necati ile üniversite ve kente katkıları, katacakları konusunda hoş bir sohbet yaptık.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, çalışkan, başarılı ve bir o kadar da vefakar. Gündüz hoca, Adıyaman’a çok şey katabilecek, entelektüel, birikimli ve çok sevilen başarılı bir akademisyen. Yeni kurulan Adıyaman Üniversitesi için rektörlük, fakülte, yüksekokul ve enstitüler için bina, laboratuar, öğretim üyesi odası, lojman, toplantı salonu, kütüphane, oditoryum, kafeterya ve sosyal tesisler, yemekhane, öğrenci yurdu gibi bir çok tesise ihtiyaç var. Mustafa Gündüz hoca bu aralar tüm mesaisini öğrencilerinin iyi bir eğitim alması için harcıyor.

Kent yöneticilerine de sevgili Mustafa Gündüz hocama ve Adıyaman Üniversitesi’ne sahip çıkmak düşüyor. Üniversitenin kent ekonomisine katkıları inkar edilemez. Şehirler, sosyo-kültürel gelişmesini ve ekonomik kalkınmasını üniversitesine sahip çıkarak sağlayabilir.

Resul Kurt


Yorumlar
SON DAKİKA