25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya10°C
  • İzmir8°C

E-RAPOR HASTALARI İLAÇSIZ BIRAKTI!

1 Ekimde yürürlüğe giren ancak 3 gün sonra teknik aksaklıklar ve altyapı yetersizliğinden dolayı 1 Kasım 2010 tarihine ertelenen E-Rapor uygulaması hastaların ilaca ulaşmasını engelliyor.

E-Rapor Hastaları İlaçsız Bıraktı!

26 Kasım 2010 Cuma 19:53

MEDULA sistemini kullanan bütün 2. ve 3. Basamak Sağlık Hizmeti Sunucuları tarafından elektronik ortamda sisteme kaydedilmesi zorunlu olan raporlar çoğu zaman ya hiç kaydedilmemekte, ya da eksik veya hatalı kaydedilmektedir.

Pek çok hastanenin rapor girmek bir yana, böyle bir uygulamanın varlığından bile haberi yoktur. Özellikle iş yükü oldukça fazla olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki raporları giren personel, teşhisler, etken madde kodları, ICD kodları, dozlama, tedavi şeması, vb. birçok teknik konuda yetersizdir.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerekli bilgilendirme ve eğitim verilmediğinden dolayı E-Rapor girişini yapamayan hastaneler Kurum tarafından da yeterli teknik destek alamamakta, eczanelerimizden bu konuda yardım istemektedirler.

Ülkemizin günlük hasta yoğunluğu bakımından en üst sıralarda yer alan Çapa ve Cerrahpaşa üniversite hastaneleri başta olmak üzere İstanbul'da bulunan hastanelerin birçoğunda, sistem başladığından bu yana rapor girişi yapılamamakta, hastalarımız ilaçlarına ulaşamadığı için eczacılarımızla karşı karşıya getirilmektedir.

Meslektaşımız özellikle hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi kronik hastalıklara sahip ve her gün düzenli olarak ilaç kullanması gereken hastalarımızı mağdur etmemek adına risk alarak E-Rapor olmaksızın hastalara ilaçlarını vererek ilaç hizmetini sürdürmeye çalışmaktadır.

E-Rapor uygulaması sağlık alanındaki birçok keyfi uygulama gibi yetersiz altyapıyla, hazırlıksız, alelacele ve tepeden inme yöntemlerle yürürlüğe konulan "Ben Yaptım Oldu"cu uygulamalardan yalnızca biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu E-Rapor uygulamasını bir an önce işler hale getirmeli, hastaların ilaca ulaşmasının önündeki engelleri kaldırmak için derhal önlem almalıdır. Öte yandan yine sağlık alanının kanayan yarası çalışmayan MEDULA Provizyon Sistemi'ni kalıcı bir biçimde düzgün işler hale getirmek üzere somut adım atmalıdır.

Hükümet Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başından beri uygulaya geldiği sağlık sisteminin neredeyse tüm yükünü eczacıların sırtına yüklemek kolaycılığından vazgeçmelidir.


İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu

Yorumlar
    SON DAKİKA