DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MRI (11,7 TESLA) TARAYICISI BALKABAĞI ÜZERİNE TEST EDİLDİ
Nörolojik hastalıkların teşhisinde derin etkileri olabilecek dünyanın en güçlü MRI tarayıcısı, ilk önce bir balkabağı üzerinde test edildi ve ilk görüntüler yayınladı.

11 Ekim 2021 Pazartesi 15:37
"Iseult" olarak adlandırılan makine, Fransız Atom Enerjisi Komisyonu (CEA) ile Alman üretici Siemens-Healthineers arasındaki 20 yılı aşkın araştırma ve ortaklığın bir sonucu olarak üretilebildi.
Yeni MRI tarayıcısının arkasındaki mühendis ve proje yöneticisi Cécile Lerman'a göre, makine "beyin yapısını daha ince bir şekilde incelemeyi" mümkün kılacak.
Makinenin sağladığı yarım milimetrenin altında görüntü çözünürlüğü, tıp alanında beynin detaylı yapılarına ilişkin çok daha incelikli çalışmalara izin verecek bir ileri sıçramayı sağlayabilir.
Sonuçlar, beynin anatomisinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir, aynı zamanda bilişsel görevler sırasında nasıl çalıştığını da anlamamızı sağlayabilir.
Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların yanı sıra bipolar veya vasküler bozukluklar gibi durumlar da bu makine ile zamanında tespit edilirse önlenebilir.
Neden insan beyni değil de balkabağı ?
Lerman, "Kabak, beyinle aynı çapa, tahıllar ve lifli kısımlara sahip ilginç, karmaşık bir iç yapıya sahip - ve bir de testi yaptığımızda mevsimiydi." diyor.
Gönüllü insan deneklerin muayenesi için sağlık yetkililerinden yeşil ışık almadan önce, makinenin aylarca dikkatle ayarlanması ve aletlerinin son testlerinin yapılması gerekecek.
Nasıl çalışıyor?
Iseult sıradan standartlara uymuyor. Güç dalgalanması, olağan muayene makinelerinde kullanılan 3 Tesla (T) ile karşılaştırıldığında 11,7 T ile şimdiye kadar erişilmemiş bir güce çıkabiliyor. Bu, Dünya'nın manyetik alanının 230 bin katına eşit bir seviye.
Yoğun bir manyetik alana maruz kalan moleküllerin çekirdekleri, tıpkı bir pusula iğnesinin Dünya'nın manyetik alanı tarafından etkilenmesi gibi polarize oluyor.
Daha zayıf alanların emisyonu bu düzeni bozuyor ve sinyalin frekansına bağlı olarak gözlemlenen doku tipini karakterize etmeyi ve bulmayı mümkün kılıyor. Hesaplamalar daha sonra bu verileri görüntülere dönüştürüyor.
Sadece mıknatısı üretmek ve makinenin 45 tonluk devasa bobinini oluşturan binlerce kilometrelik niyobyum-titanyumdan nadir alaşımını bir araya getirmek bile altı yıl sürdü.
Mıknatısın kendisi, binlerce litre sıvı helyum sayesinde -271 santigrat derecede mutlak sıfıra yakın bir sıcaklıkta tutuluyor.
Bu işlem, bobinindeki elektrik akışına karşı herhangi bir direncin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.
Tam 132 ton ağırlığındaki mıknatısın tamamı 5 metre uzunluğunda ve 5 metre çapında bir silindir içine yerleştirildi.
Iseult, Paris yakınlarındaki Saclay'de bulunan ve nörobilimci Stanislas Dehaene tarafından yönetilen CEA'nın beyin görüntüleme araştırma merkezi NeuroSpin'in şimdiden yeni yıldızı oldu.
UAD'nin UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin duruşmalarında İsrail'in yerinden etme çabasına vurguMısır Uluslararası Hukuk İşleri ve Anlaşmalardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatem Kamaleldin Abdelkader:28 Nisan 2025 Pazartesi 20:28BASIN HABERLERİ
İsrail ablukasındaki Gazze'de 5 aylık bebek, yetersiz beslenme nedeniyle ölümle pençeleşiyorİsrail'in saldırı ve abluka altında tuttuğu, yaklaşık 2 aydır da sınır kapılarını tamamen kapattığı Gazze Şeridi'nde 5 aylık Sivar Aşur'un "ölümle pençeleştiği" belirtildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 20:23DÜNYADA SAĞLIK
Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldıKartalkaya Kayak Merkezi'nde 21 Ocak'ta çıkan otel yangınında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin, Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 19:58BASIN HABERLERİ
ÇOMÜ'de "Araştırma Grupları Lansmanı" yapıldıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığınca akademisyenlere yönelik "Araştırma Grupları Lansmanı" gerçekleştirildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 19:53ÜNİVERSİTELER
Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan hayat kurtaran kalp krizi önlemleriLokman Hekim Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Halil Akın, kalp krizinin her yaş grubunda görülebileceğini ve erken önlem almanın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, alınması gereken önlemleri sıraladı.28 Nisan 2025 Pazartesi 19:33KARDİYOLOJİ
Köyceğiz Gölü'nün kıyısında polen yoğunluğu oluştuMuğla’da sakin şehir ünvanlı Köyceğiz'deki gölün kıyısında polen yoğunluğu oluştu.28 Nisan 2025 Pazartesi 18:58BASIN HABERLERİ
Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Yalçın'dan hacı adaylarına "sağlık" uyarısı:Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, hacı adaylarının, ibadetleri sırasında sağlık açısından dinlenmeye vakit ayırması gerektiğini bildirdi.28 Nisan 2025 Pazartesi 18:08BASIN HABERLERİ
Gazze'de İsrail saldırısında ağır yaralanan 8 aylık hamile kadının karnındaki bebek kurtarıldıGazze Şeridi'nin kuzeyinde başından vurulan bir kadının karnındaki 8 aylık bebeğin ameliyatla kurtarıldığı belirtildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 17:38KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Ordu Şehir Hastanesi gelecek yıl hizmet vermeye başlayacakOrdu Valisi Muammer Erol, yapımı devam eden 1200 yataklı Ordu Şehir Hastanesinin gelecek yıl hizmet vermeye başlayacağını söyledi.28 Nisan 2025 Pazartesi 16:53ŞEHİR HASTANELERİ (PPP)
Muş'ta "Gençliğine İyi Bak-2 Projesi" tanıtıldıMuş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneğinin hazırladığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteğiyle hayata geçirilen "Gençliğine İyi Bak-2 Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 16:53BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel