11 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa12°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

DÜNYA VİRÜS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Dünya virüs tehlikesiyle karşı karşıya. Son 7 yılda hayvandan insana geçen salgın hastalıklarda artış var. Bunun nedeni ise küresel ısınma ve göç hayvanları.

Dünya virüs tehlikesiyle karşı karşıya

03 Eylül 2010 Cuma 09:31

Dünya virüs tehlikesiyle karşı karşıya. Son 7 yılda hayvandan insana geçen salgın hastalıklarda artış var. Bunun nedeni ise küresel ısınma ve göç hayvanları.

Hayvanların göç zamanı ve rotalarının değişmesi virüsleri daha kolay yayılır hale getirdi. Önce H5N1 yani kuş gribi ortaya çıktı. Gribe neden olan virüsün insandan insana kolayca geçen forma dönüşmesi bütün dünyayı korkuttu. Birçok insan hayatını bu virüs nedeniyle kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü de bir anda 150 milyon kişinin ölebileceğini açıkladı. Uygulanan tedavilerle ve alınan tedbirlerle H5N1 şimdilik kontrol altında.

Kuş gribinin ardından bu kez de H1N1 salgını yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü bin 462 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tüm dünyada önemli bir sorun olan gribe karşı alınacak önlemler son olarak İstanbul'da tartışıldı. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti-Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin (ESCMID) düzenlenleği “4. Grip Günleri” toplantısına konunun dünyanın önde gelen uzmanları katıldı.

Toplantıda konuşan Fransa Pasteur Enstitüsü'nden Prof. Dr. Claude Hannoun, salgınların yüzyıllardır insanlığı tehdit ettiğini ancak son 7 yılda hayvanlardan insanlara bulaşan salgınlarda artış olduğuna dikkat çekti.

Virüslerin son yıllardaki artış nedeninin küresel ısınma olduğunu açıklayan Hannoun, "Hayvanların göç zamanlarındaki ve rotalarındaki değişim, kümes hayvanlarının nüfusundaki artış ile biyogüvenlik standartlarını sağlamaktaki zorluk yüzünden virüsler hızla yayılıyor" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda birçok insanın ölümüne yol açan H5N1 virüsünün yani kuş gribinin özellikle göç eden kuşlar tarafından dünya çapında daha çabuk yaygınlaştığına dikkat çeken Hannoun, H1N1 virüsünün yani domuz gribinin de aynı hızla yayılarak 2 ayda birçok ülkeyi etkisi altına aldığını vurguladı.

Aşılanma oranı Türkiye'de yüzde 10

Virüslere karşı korunmanın en etkin yolu ise aşı. Dünya Sağlık Örgütü astım ve diyabet hastaları başta olmak üzere kalp, böbrek ve akciğer sorunu olanlardan oluşan risk grupları için aşıyı gerekli görüyor. Aşılanma oranı Avrupa'da yüzde 75 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 10 civarında.

Grip aşısı 50 yıldan uzun bir süredir güvenli biçimde ciddi bir olumsuzluğa yol açmaksızın uygulanan yararı kanıtlanmış bir yöntem. Her yıl yinelenmesi gereken mevsimsel grip aşısının içeriği DSÖ tarafından belirleniyor ve üretici firmalar bu veriler doğrultusunda aşıyı hazırlıyor.

Dünyadaki çalışmalar daha etkili aşı elde edilmesine yönelik. Bilim insanları aşının uygulamasını kolaylaştıracak ve aşıyı daha güçlü kılacak yöntemler üzerinde çalışıyor. Çok kısa bir süre sonra insanları virüslere karşı daha güçlü kılacak aşıların üretilmesi bekleniyor.

Çiğdem İŞLER

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA