DOSYA HABER/AVRUPA'DA SAHİPSİZ HAYVANLAR - FRANSA'DA HER YIL 100 BİN SAHİPSİZ HAYVAN SOKAKLARDAN TOPLANIYOR
Fransa'da terk edilen köpeklerin ülke genelinde 800 kadar barınakta bakımı sağlanıyor, sokaklarda sahipsiz gezen hayvan bulunmuyor.
12 Eylül 2023 Salı 21:00
Evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak; bunu ihlal edenler, 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılıyor. Geçici bakım merkezlerinde yer kalmazsa uyutma seçeneğine başvurulabiliyor. Sahipsiz hayvan sorununa başlıca çözüm olarak kısırlaştırma önerilirken, Türkiye için sahipsiz hayvanlara kısırlaştırma ve barınak sağlanması tavsiye edildi.
Anadolu Ajansının (AA) "Avrupa'da sahipsiz hayvanlar" başlıklı dosya haberinin ikinci bölümünde AA muhabirleri, Türkiye'de gündemden düşmeyen sahipsiz hayvanlarla ilgili Avrupa'daki uygulamaları ve yasal düzenlemeyi derledi.
Yaklaşık 7,5 milyonu köpek olmak üzere 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa'nın ana kara topraklarında sürü halinde gezen başıboş köpeklere rastlanmıyor.
Ülkede "tehlike" arz edebileceği düşünülen evcil köpek türlerinin, halka açık alanlarda tasmayla dolaştırılması zorunluyken, belediye kararıyla tasma zorunluluğu tüm köpekler için de geçerli olabiliyor.
Tasmasız gezdirilen evcil hayvan sahiplerine 38 avro, eğer köpeği "tehlikeli" türler arasında ise 150 avroya kadar ceza veriliyor.
Ülkede evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak. Bunu ihlal edenler 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılıyor.
Her yıl 100 bin köpek ve kedi sokağa terk edilse de belediye ekiplerince bu hayvanlar hızla toplanıyor. Geçici bakım merkezlerinin ardından barınaklarda ağırlanan hayvanların sürü halinde başıboş gezmesinin önüne geçiliyor.
- 800 kadar barınakta sahipsiz hayvanların bakımı sağlanıyor
Fransa'da 800 kadar barınaktan 64'ünü işleten Hayvan Koruma Derneği (SPA) 1845'te kuruldu.
Ülkede sokağa terk edilen hayvanların sahiplenmeden önceki son durağı bu barınaklar oluyor.
Barınaklar, bağışlar ve "sahiplenme ücretleri" sayesinde faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Barınaklardan hayvan sahiplenenler "sahiplenme ücreti" ödüyor. Bu ücret, sahiplenilen hayvanın türü ve yaşına göre değişebiliyor.
SPA'ya ait barınaklarda 6 aydan büyük bir köpek sahiplenmek isteyenler bunun için 270 avro ödüyor. 6 aydan küçük bir köpek yavrusunu sahiplenmek için ödenen ücret ise 360 avro.
SPA'nın Orgeval kasabası şubesinde ekip şefi Aurelie Ithurbide, AA muhabirine sahipsiz hayvanlara ilişkin prosedürü anlattı, Türkiye'de bu sorunun çözümüne ilişkin tavsiyelerde bulundu.
Ithurbide, kamuya açık alanda sahipsiz bulunan hayvanların geçici bakım merkezlerinden geçtikten sonra SPA barınaklarında ağırlandığını anlatarak barınaklarda sahipleri tarafından terk edilen hayvanların da bulunduğunu kaydetti.
- Sahipsiz hayvanlar geçici bakım merkezlerine yönlendiriliyor
Vatandaşların sokaktaki sahipsiz hayvanları polis veya belediyeye bildirmesi gerektiğini söyleyen Ithurbide, ardından belediyenin bu hayvanlar için geçici bakım merkeziyle iletişime geçtiğini anlattı.
Ithurbide, bakım merkezine götürülen hayvanların ilk olarak üzerlerinde bir mikroçip veya dövmeyle bir kimlik numarası olup olmadığının kontrol ettiğini, kimliği belirlenen hayvanların sahiplerinin araştırıldığını kaydetti.
8 iş günü içinde sahipleri tarafından alınmayan hayvanların, bir müddet daha bu bakım merkezlerinde kaldığını veya sahiplenilmesi için barınağı olan derneklere transfer edildiğini dile getiren Ithurbide, geçici bakım merkezlerinin sahipsiz hayvanları ağırlamak zorunda olduğunu belirtti. Ithurbide, burada yer kalmayınca ve hayvanlar gelmeye devam edince, geçici bakım merkezlerinin hayvanları uyutmak durumunda kalabileceğini ifade etti.
- Kedi ve köpekler için kimlik numarası zorunluluğu
Ithurbide, mikroçip veya dövme ile köpekler için 1999'dan bu yana, kediler için de 2012'den bu yana kimlik numarası zorunluluğu getirildiğini belirterek bu hayvanların barınakları olan derneklere gönderilmeden önce bir kimlik numarasına kavuştuğunu kaydetti.
Fransa'da sahipsiz köpeklerin "terk edilmiş" köpek olarak kabul edildiğini ifade eden Ithurbide, bu hayvanların kaçmış veya kaybolmuş olabileceğini, bu durumda sahiplerinin, hayvanlarını aradığını, öte yandan hayvanlarını sokağa terk edenlerin de olduğunu söyledi.
- Hayvanlarını terk etmek isteyenler barınakla iletişime geçiyor
Ithurbide, evcil hayvanlarını terk etmek isteyenlerin barınakla iletişime geçtiğini belirtti. Terk etmek isteyenlerin çoğunlukla fazla düşünmeden hayvan sahiplendiği değerlendirmesini yapan Ithurbide, Fransa'da sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılmadığını ifade etti. Ithurbide, "Ancak biz SPA olarak, tüm hayvanlarımızı kısırlaştırılmış olarak sahiplendiriyoruz." diye konuştu.
- Türkiye'de sahipsiz köpek sürüleri için kısırlaştırma tavsiyesi
Türkiye'de sürü halinde gezen sahipsiz köpeklerin yeniden üremesini önlemek için yapılacak ilk şeyin kısırlaştırma olduğunu söyleyen Ithurbide, "(Sahipsiz köpekler) üredikçe sağlık sorunları artacaktır." ifadesini kullandı.
Ithurbide, kısırlaştırma kampanyalarının ardından bu hayvanların barınması için özel mekanlar sağlanmasını tavsiye ederek böylece trafik kazalarının ve saldırıların önüne geçilebileceğini ifade etti.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel