03 Ocak 2025
  • Ankara-2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa5°C
  • Antalya5°C
  • İzmir11°C

DOKTORLAR DÖNER SERMAYEDEN DAHA FAZLA PAY ALMAK İÇİN FATURALARI ŞİŞİRMİŞ

Sağlık harcamalarındaki büyük artışın hastalardan çok bazı hastanelerin faturaları 'şişirmesinden' kaynaklandığı ortaya çıktı.

Doktorlar döner sermayeden daha fazla pay almak için faturaları şişirmiş

16 Ekim 2009 11:56

Sağlık harcamalarındaki büyük artışın hastalardan çok bazı hastanelerin faturaları 'şişirmesinden' kaynaklandığı ortaya çıktı.

Buna son örnek Kırıkkale Sulakyurt Devlet Hastanesi'nde yaşandı. Sağlık Bakanlığı müfettişi geçen yıl hastaneye giden 140 hastaya kesilen faturaları inceledi. Bu hastaların 70'ine doktorlar tarafından hayali tedaviler yapılıp Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaklaşık 11 bin lira fatura edildiği tespit edildi. Hastanenin yaptığı usulsüzlük müfettiş raporuna, "Hastalar için yapılan tetkik, tahlil, görüntüleme, müdahalelerde hastane döner sermayesini şişirmeye yönelik orantısızlıklar ve gereksizlikler bulunduğu tespit edildi." ifadesiyle yansıdı.

Döner sermaye doktorlar tarafından suistimal ediliyor. Hastalar üzerinden daha fazla para kazanmak isteyen bazı doktorlar yapmadıkları muayeneyi devlete fatura ediyor. 7 yılda 22,6 milyar lira artan sağlık giderlerinde hastane döner sermaye sisteminin de payı olduğu müfettiş raporuyla kanıtlandı. Sadece bir hastanede 140 hastaya yönelik incelemelerde 10 bin 782 lira 'şişirme' tespit edildi. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 22 Temmuz 2008 tarihli talimatıyla Kırıkkale Sulakyurt Devlet Hastanesi'ne yönelik müfettiş denetiminde gereksiz tedaviler yapıldığı belirlendi. Sağlık Bakanlığı müfettişi Eray Kaplan tarafından hazırlanan raporda yapılan usulsüzlükler tek tek anlatıldı. Hastanede görevli Dr. S. Ç., Dr. C. Ş., Dr. U. Ç.'nin yaptığı belirlenen döner sermayeyi şişirmeye dönük işlemler Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde oluşturulan 5 doktorluk bilirkişi heyeti tarafından teyit edildi. Rapordaki faturalara göre hastalara gereksiz yere tahliller yapılmış. Bir hasta aynı gün içinde iki kere acilde tedavi edilmiş. Başka bir hasta ise aynı gün iki kez mide rahatsızlığı için iç hastalıkları servisinde yatırılmış.

İlgili kurumlara gönderilen müfettiş raporunda doktorların daha çok para kazanmak için döner sermayeyi yükselttikleri ifade edildi. Raporda hastayı tedaviye yönelik işlemler yapılmadığı belirtildi. Usulsüzlüğü Sağlık Bakanlığı müfettişi şöyle anlattı: "140 hastadan 70 adedinde döner sermayeyi şişirmeye yönelik uyumsuzluklar tespitinde üç parasal yön bulunmaktadır. Hastane döner sermayesinin haksız olarak yükseltilmesi, döner sermaye girişimsel işlem puan hesabında ve dolayısıyla doktorlar arasında yapılan döner sermaye dağıtımında haksız kazanç, tıbbi olarak uygunsuz işlemlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura edilmesi."

BAŞHEKİM: ÜNİVERSİTEDE O DOKTORLARI BEN YETİŞTİRMEDİM

Döner sermayeyi şişirerek maaşlarını yükselten doktorları açığa çıkaran raporun netice ve kanaat bölümünde hekimlere suç duyurusu yer alıyor. Doktorların kaç hasta üzerinde ne kadar yolsuzluk yaptığı rakamlarla yer alıyor. Hastane başhekimi ise hastalar üzerinden 3 doktorun usulsüz işlemler yapmasını denetlemediği gerekçesiyle suçlanıyor. Başhekim A.C.A.'nin raporda yer alan savunmasında denetim görevini yerine getirdiğini belirtiyor. Başhekimin savunması şöyle: "Diğer doktorların örneğin teşhis ve tetkik ve tedavi uyumsuzlukları konusunda bilgim yoktur. Zaten olması da zor. Üniversitede o kişileri ben yetiştirmedim. Eğer doktorlar tarafından şişirme yaptılarsa bu benden habersiz kişisel bir durumdur. Herkes kendi yaptığından sorumludur."

Sağlık Bakanlığı müfettişi Eray Kaplan'ın suç duyurusu raporunda yer alan başhekim, aile hekimliğine gönderilirken, diğer üç doktorun ikisi aynı hastanede biri de Kırıkkale'de aile hekimliği yapıyor.

NE KADAR HASTA O KADAR PARA

Döner sermayede biriken para, 2004 yılına kadar doktorun ve sağlık personelinin bulunduğu konuma göre pay ediliyordu. 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren Türkiye genelinde başlayan yeni uygulamayla sağlık personeline hastalara verdikleri hizmete bağlı olarak aldıkları puanlarla döner sermayeden para kazanmaya başladı. Uygulamadan sonra uzman hekimler aldıkları çıplak maaşının 3 katı katar döner sermaye kazancı elde etmeye başladı. Döner sermayeden alınan payı artırmak isteyen bazı doktorların daha çok hasta ve işlem yapmak için gereksiz muayene, tedavi hatta ameliyat yaptığı iddiaları sürekli basında yer aldı.


Zaman

Yorumlar
SON DAKİKA