23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

DOKTOR, GÖREVE BAŞLAMADAN İŞİ BIRAKTI

Diyarbakır'a mecburi hizmetle atanan Çocuk Gastroenteroloji doktoru, daha göreve başlamadan önce doğum iznine ayrıldı, sonra da işi bıraktı. Aileler hasta çocuklarını 256 kilometre uzaktaki Malatya'ya götürmek zorunda.

Doktor, göreve başlamadan işi bıraktı

24 Şubat 2015 Salı 10:54

Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne atanan Çocuk Gastroenteroloji uzmanı göreve başlamadan doğum iznine ayrıldı. Ardından raporla iznini uzatan uzman hekim, önceki hafta hastane yönetimine göreve başlamayacağını bildirdi.

Bunun üzerine yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve pankreas, iştahsızlık, obezite ve nörolojik hastalıklar nedeni ile ağızdan beslenme gibi gastroenterolojinin alanına giren rahatsızlıkları olan çocuklar doktorsuz kaldı. Elazığ'da görev yapan doktorun da milletvekilliği için istifa etmesi nedeniyle Diyarbakır'daki hasta çocuklar artık Malatya'ya gitmek zorunda. Hepatit B hastası Elifnur Demircan gibi.

'Karnım ağrıyınca öğretmen eve gönderiyor'

Sekiz yaşındaki Elifnur Demircan ilkokul ikinci sınıfa gidiyor. Annesi daha ona hamileyken hastalığa yakalanmış. Okulda çok başarılı bir öğrenci olmasına rağmen hastalığı nedeniyle derslerinden geri kalıyor.

"Babamla ayda bir kere Elazığ'a gidiyoruz kontrol için. İki üç gün sürüyor. Öyle olunca derslerimden geri kalıyorum. Bazen de okulda yanlarım ağrıyor. Karnımda sanki bir şey dolaşıyormuş gibi. Öğretmenim arayıp annemi çağırıyor, o da gelip beni eve götürüyor."

"Gücüm el vermiyor'

Ama Elifnur Demircan, rahatsızlandığında hemen doktora gidemiyor. Çünkü Diyarbakır'da hastalığına bakmak için uzmanlaşmış bir doktor bulunmuyor. Bu sıkıntıyı onunla birlikte ailesi de çekiyor. Serbest meslek erbabı baba Tahir Demircan kızını kontrol için Elazığ'a götürdüğünde, tütün sattığı tezgahını üç gün kapatmak zorunda kaldığını anlatıyor. Ancak artık Elazığ'a da gidemeyecek.

"Diyarbakır'da ne devlet hastanelerinde, ne Dicle Üniversitesi'nde ne de özel hastanelerde çocuk gastroenteroloji uzmanı yok. Mecburen Elazığ'a götürüyordum. Diyarbakır'a 158 kilometre. Oradaki hocamız milletvekilliği için görevinden ayrılınca bizim mesafenin üzerine yüz kilometre daha geldi. Şimdi Malatya'ya gitmekten başka şansımız yok. Ben tütün satarak geçimimizi temin etmeye çalışıyorum. Beş çocuğum var, zaten ucu ucuna yetiştiriyorum. Bir doktora şehir dışına gitmek üç gün tezgahımı kapatmam demek. Üstüne yol, otel ve yeme içme parasını koyduğunuzda altından kalkmamın yolu yok. Yeşil kartlıyız bu benim gücümün çok üstünde."

'Çaremiz yok'

Anne Saadet Demircan kızı Elifnur için kapı kapı dolaştığını söylüyor. Gittiği doktorların kendisini çocuk gastroenterologuna yönlendirdiğinde kendisini çok çaresiz hissettiğini belirtiyor.

"Hastalığından dolayı kızımın ciğerleri su topluyor. Karın ağrısı çekiyor ve rengi sapsarı oluyor. Telaşla alıp doktora koşuyoruz ama her seferinde uzmanına götürmemiz gerektiğini söylüyorlar. Başka illere sevk edildiğinde Genel Sağlık Sigortası (Yeşil Kart) sadece 60 lira para veriyor. Bu para yol ücretini dahi karşılamıyor. Doktorlar düzenli bakım yapılmazsa hastalığının Hepatit C'ye dönüşebileceğini söylüyorlar. Devletime yalvarıyorum, lütfen bir doktor görevlendirsinler buraya."

Yan dallarda yetişmiş uzman sıkıntısı

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doktor Murat Kanğın, çocuk gastroenterologu için Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi:

"Ancak dünyada yeni gelişen bu yan dallarda yetişmiş hekim bulmak zor. Çocuk gastroenteroloji ve metabolizma konusunda sıkıntımız var. Bakanlıkla istişare halindeyiz. Bu alanda yetişmiş bir uzman bulunduğu takdirde bu açığımızı kapatacağız."

'Hastalar korkmasın'

Genel Sekreter Murat Kanğın, acil durumlarda çocuk hekimlerinin gastroenteroloji hastalarına da bakabileceklerini belirtti:

"Elbette konusunda uzmanlaşmış hekimlerimizin takibi önemli. Ancak çocuk hekimlerimiz bu eğitimlerden de geçiyorlar. Ben de çocuk hekimiyim ve gastroenteroloji eğitimi de aldık. Ayrıca acil durumlarda hastalarımız için ambulans uçak ve helikopter imkanımız da var. Hekimlerimiz gastroenterolog gelinceye kadar hastaların takiplerini yapabilirler. Sağlık Bakanlığı yeni gelişen yan dallar olan çocuk yoğun bakım uzmanı ve çocuk acil uzmanlarını Diyarbakır'a gönderdi. Uzmanlaşmış bir hekim bulunduğunda buraya atayacaklarını biliyoruz. Ayrıca salt Diyarbakır değil Türkiye'nin pek çok yerinde spesifik dallarda sıkıntı olabiliyor."

Diyarbakır'a atanması için Sağlık Bakanlığı tarafından önce uzmanlığını tamamlamış Çocuk Gastroenteroloji doktoru bulunması gerekiyor. Yoksa kentte bu uzmanlığa ihtiyaç duyan hastaları ve Elifcan'ı uzun bir yol bekliyor.

Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA