27 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya8°C
  • İzmir11°C

DOKTOR BALIK VİRÜS TAŞIR MI?

İngiliz uzmanlar ölü derileri yiyerek tedavi yapan kangal balıkları için uyardı: AIDS ve hepatit virüslerini insandan insana geçirebilir

Doktor balık virüs taşır mı?

19 Ekim 2011 Çarşamba 10:20

Dünyada sedef hastalığının tedavisi için kullanılmasıyla ünlenen ve özellikle Sivas'ın Kangal ilçesinde yetiştirilen doktor unvanlı kangal balıkları için İngiliz Sağlık Bakanlığı uzmanları uyarıda bulundu: Bağışıklık sistemi zayıf olanlara bu balıklar aracılığıyla virüslü kişilerden Hepatit B ve AIDS hastalıkları geçebilir. ABD'nin bazı eyaletlerinde hijyen nedeniyle yasaklanan bu tedavi biçimi için İngiliz Sağlık Koruma Ajansı tarafından hazırlanan raporda "Spa merkezlerinde konulan su tanklarında teknelerde balıkların ölü deri hücrelerini ayıklaması sırasında biriken mikro organizmalar suya karışarak balıktan insana, sudan insana ve insandan insana virüs bulaştırabilir" denildi. İngiliz epidomolog Hilary Kirkbride "Güzellik salonlarında, spalarda ne kadar hijyen koşullar sağlanmış olsa da özellikle virüs kapmaya müsait ve virüslü kişiler aynı havuz içinde birbirlerinden etkilenirler" dedi. SABAH konuyla ilgili Türk doktorların görüşünü aldı.

Prof. Dr. Dilek Arman (Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi):
Balıklar doku yiyor. O balığın ağzında doku parçası kalırsa özellikle dayanıklı bir virüs olan Hepatit B bulaşabilir. Suyun yapısı nasıl, bunu da bilmek lazım. Alttan çıkan temiz deri kanamalı bir dokuysa o zaman teorik olarak bulaşması mümkün.

'İHTİMAL BULUNUYOR'
Prof. Dr. Aykan Canberk (İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi):
AIDS ve Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin kanları ile bulaşabilir. Deri altı dokusunun ortaya çıktığı enfekte olmuş ve kanamaya meyilli yaraların balıklar tarafından emilmesi ile hastalıkların sağlam kişilere taşınması söz konusu olabilir. Teorik olarak doğru bir uyarı yapılmış.

SOMONDA ÖLDÜRÜCÜ VİRÜS
Kanada'nın Atlantik Okyanusu'na kıyı eyaletleri ile British Columbia'da yakalanan somon balıklarında bulaşıcı ve öldürücü virüs saptandı. Bulaşıcı Salmon Anemisi adı verilen virüsün, kuş gribinde rastlanan H1N1 türü bir virüs olduğu kaydedildi. Balıklarda ilk kez rastlanan virüsün hayvanlar arasında etkili olduğu ve insanlara etkisinin henüz bilinmediği belirtildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA