23 Aralık 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

"DOĞU BÖLGELERİNDE FAZLA TÜKETİLEN ÇAY YEMEK BORUSU KANSERİ NEDENİ"

''8. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi'nde konuşan Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Elbeyli: "Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay, yemek borusu kanserinin nedenlerinden biri" dedi.

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay yemek borusu kanseri nedeni"

24 Nisan 2015 Cuma 15:47

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, akciğer kanserinin Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ölüm nedenlerinde birinci sırada yer aldığını belirtti. Elbeyli, yemek borusu kanserinin çay tüketiminin yoğun olduğu doğu bölgelerinde daha çok görüldüğünü de bildirdi.

8. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi, Antalya'da başladı. Kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan Elbeyli, bu yıl Avrupa Göğüs Cerrahisi Derneğiyle ortaklaşa düzenledikleri kongreye yurt içi ve yurt dışından 400 kişinin katıldığını söyledi.

Elbeyli, göğüs cerrahisinin ana konularından birinin akciğer kanseri olduğunu ifade ederek, "Akciğer kanseri Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ölüm nedenlerinde birinci sırada yer alıyor. Kanser tedavisinde hayat kurtaran tek tedavi yöntemi cerrahidir. Biz dernek olarak kanseri hedef haline getirdik" dedi.

Elbeyli, yemek borusu kanserinin de en önemli belirtisinin yutma güçlüğü olduğunu bildirdi. Yemek borusu kanserinin görülme sıklığının bölgelere göre değiştiğine işaret eden Elbeyli, şöyle konuştu:

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay, yemek borusu kanserinin nedenlerinden biridir. Ayrıca doğu bölgelerinde bulunan toprak türlerine bağlı yeme alışkanlıklarının da önemi var. Yemek borusu kanseri bir açıdan tek başına değil bazen mideyle ortak kanser sorunları oluşturuyor. Akciğer kanserine göre biraz daha zor bir iş. Hastaların uzun dönem sağ kalımları bir miktar daha olumsuz."

- Terleme tedavisi

Kongre Başkanı Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy da Türkiye'de sigara içme oranının yüksek olduğunu, bu nedenle akciğer kanserine yakalanan kişi sayısının da her yıl arttığını belirtti.

Akciğer kanserini önleme adına Sağlık Bakanlığıyla iletişim kurduklarını anlatan Doğusoy, "Diğer kanser türleri gibi akciğer kanseri için de tarama programları başlattık. Sağlık Bakanlığı şu aşamada bu konuda bir girişimde bulunmuyor ama görüşmelerimiz devam ediyor. Erken tarama programlarının hastalığın tedavisinde başarılı olması açısından gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

- Terleme tedavisi

Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy, özellikle el, yüz, ayak ve koltuk altında oluşan bölgesel terlemelerle ilgili birçok tedavi yöntemi olduğunu kaydetti. Bölgesel terlemelerde cerrahi yöntemlerle yüzde 100'e yakın başarı sağlandığını anlattı. Doğusoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Bölgesel terlemeleri 5 milimetrelik bir delikten içeriye girerek yaptığımız ufak bir ameliyatla bile yüzde 100 oranında önleyebiliyoruz. Özellikle gençlerde ergenlikten sonra bu terlemeler o kadar ciddi rahatsızlıklar oluyor ki başka birisinin elini bile tutamıyorlar. Bu hastalık ciddi bir psikolojik sorun haline geldiği için kullanılan deodorantlar ve botoks tedavileri pek faydalı olmuyor."

Kongre, 26 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA