22 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

DİYETİSYEN PINAR DOĞAN: "MEVSİM GEÇİŞLERİNDE OMEGA-3 İÇEREN BESİNLER TERCİH EDİN"

Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Pınar Doğan, mevsim geçişlerinde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler hakkında...

Diyetisyen Pınar Doğan: "Mevsim Geçişlerinde Omega-3 İçeren Besinler Tercih Edin"

19 Şubat 2024 Pazartesi 14:58

Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Pınar Doğan, mevsim geçişlerinde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Doğan, "Mevsim geçişlerinde Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri tüketin. Yağlı tohumlar olan kuru yemişler, ceviz fındık, badem gibi besinler Omega-3'den zengin kaynaklardır. Bunun dışında haftada 2 gün balık tüketimi de önemlidir" dedi.

Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Pınar Doğan, mevsim geçişlerinde beslenme düzenimizde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Vücudun hastalık oluşturma potansiyeline sahip mikroorganizmalar ile mücadele eden ve çeşitli hastalıkların gelişimine engel olan sistemine bağışıklık adı verildiğini dile getiren Diyetisyen Doğan, soğuk havalarda bağışıklığı güçlendiren besinleri şu şekilde sıraladı:

"Turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber (C vitamininden zengin besinler), havuç, ıspanak, brokoli. kırmızı dolmalık biber, yeşil yapraklı sebzeler (demir bakımından zengin besinler). Süt ürünleri (kalsiyum ve protein içeren gıdalar), yaban mersini bitter çikolata, badem, çekirdek, ceviz ve fındık gibi besin değeri yüksek kuruyemişler, Deniz ürünleri, bakliyatlar, yoğurt gibi probiyotik içeren besinler."

Diyetisyen Doğan, bağışıklığı olumsuz etkileyen besinleri ise şöyle sıraladı:

"Trans yağlar, işlenmiş paketli gıdalar, işlenmiş etler, glüten içeren gıdalar, rafine seker içeren yiyecekler."

"Uyku düzenine dikkat edilmeli"

Bağışıklık sistemini güçlendirme yollarına da değinen Dyt. Pınar Doğan, dengeli beslenme kurallarına uyulması, her besinden gerekli ölçülerde ve dengeli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Hareketsiz yasam tarzından uzak durulması ve düzenli egzersiz yapılmasını söyleyen Diyetisyen Doğan, "Uyku düzenine dikkat etmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Aşırı stresten uzak durmalı ya da stres yönetimi için gerekirse uzman yardımı almalısınız. İdeal kiloyu korumak ya da ideal kiloya ulaşmak önemlidir. Bunun için uzman yardımı alabilirsiniz. Ayrıca alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durulmalıdır" şeklinde konuştu.

"Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat"

Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri ile birlikte yorgunluk, halsizlik, sürekli karbonhidrat yeme isteği ve hastalıkların görülebildiğini; yeterli ve dengeli beslenmeyle bu şikayetlerden kurtulmanın mümkün olduğunun altını çizen Diyetisyen Doğan, "Bol su içerek hastalıklardan korunun. Günde 8-12 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin. Oruç tutanlar da oruç tutulan saatler dışında aralıklı ve sık sık 8-12 bardak su tüketmeye dikkat etmelidir. Bitki çayı tüketimini bir uzman tavsiyesiyle gerçekleştirin. Kahveyi az, bitki çayını daha çok tüketin. Halsizlik, yorgunluk için bol sebze, meyve tüketin. Ramazan'da oruç tutacaksanız ve sağlık sorununuz varsa, öncesinde doktorunuza danışın. Uzun saatler aç kalmak kan şekerinin düzensiz düşmesi ve yükselmesine neden olabileceğinden, bahar yorgunluğunu daha fazla hissetmenize neden olur. Haftada 2 kez balık tüketin. Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri tüketin. Yağlı tohumlar olan kuru yemişler, ceviz fındık, badem gibi besinler Omega-3'den zengin kaynaklardır" ifadelerini kullandı.

"Egzersiz ve yürüyüşü ihmal etmeyin"

Fiziksel aktivitelerin ihmal edilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Diyetisyen Doğan, "Egzersiz yapın, merdiven çıkarak, tempolu yürüyüşler yaparak aktivitenizi artırın. Akşam yemeklerinizi hafifletin, iftarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Kaliteli bir uyku ile güne daha dinlenmiş ve enerjik başlayın. Günde 6-8 saat uyumaya dikkat edin" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA