25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

DİYALİZE GİRMEDEN YAPILAN NAKİL ÖMÜR UZATIYOR

Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ülkemizde yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle hastaların diyalize girmek durumunda

Diyalize Girmeden Yapılan Nakil Ömür Uzatıyor

03 Kasım 2011 Perşembe 19:31

Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ülkemizde yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle hastaların diyalize girmek durumunda kaldığını oysa diyalize girmeden nakil yapılması gerektiğini belirtiyor. Bilimsel araştırmalara göre uzun süre diyalize girenlerin böbreklerinin yaşam süresi, hiç diyalize girmeyenlere göre daha kısa…

 

Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren International Hospital Organ Nakli Merkezi 17 Ekim 2010-17 Ekim 2011 tarihleri arasında tam 178 hastaya böbrek nakli operasyonunu, yüzde 99 başarı oranıyla gerçekleştirdi. International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye’deki yaklaşık 60 nakil merkezi arasında büyüklük bakımından ilk 3’ün içinde yer aldıklarının altını çizerek, “Yaptığımız 178 ameliyatı bir yıl gibi bir sürede gerçekleştirdik. Organ nakli merkezimizin rakamları da gösteriyor ki, kadınlar organ bağışında erkeklerden daha duyarlı davranıyor. Kadınlar anneleri, evlatları, eşleri, oğulları ve akrabaları için fedakarlık yapıyor. Bu fedakarlığın önünde saygıyla eğilmemek mümkün değil. Bizim amacımız önümüzdeki 2-3 yıl içinde, başarı yüzdemiz ve titizliğimizden ödün vermeden, 1000’nci nakle ulaşmaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Alihan Gürkan, tüm operasyonların “kapalı” yöntemle gerçekleştirildiğinin altını çizerek, Türkiye’de organ nakli yapılan tüm merkezlerin hastalarına bu konforu sunmasının önemine değindi. Prof. Gürkan, bir yıllık başarılarında, Doç. Dr. İbrahim Berber ve Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu’ndan oluşan ekibin büyük emeği olduğunu vurgulayarak, Acıbadem Sağlık Grubu’nun sağlıktaki 20 yıllık tecrübesi ile altyapısının büyük rolü olduğunu, amaçlarının 1000’ci nakle ulaşmak olduğunu ifade etti.

 

 

DİYALİZE GİRMEDEN NAKİL ÖMRÜ UZATIYOR

Böbrek yetmezliği çeken hastalar için tek umudun nakil operasyonları olduğunu, nakil ameliyatlarını öncelikli olarak kadavradan yapmak istediklerini, ancak yeterli kadavra bağışı olmadığı için canlı nakil yaptıklarını belirten Prof. Dr. Alihan Gürkan, şunları söyledi:

“Ülkemizle birlikte, ABD, Avrupa ve tüm ülkelerde kadavradan nakil yapılması gerektiği her zaman vurgulanıyor ve önemseniyor. Ancak tüm çabalara rağmen kadavra bağışı yetersiz kalıyor. Biz buna rağmen organ bağışlamanın insanlar için önemini vurgulamaktan hiçbir zaman vazgeçmedik. Yıllarca insanlar böbrek nakli olabilmek için kadavra bağışı bekliyor. Beklerken de diyalize girmek zorunda kalıyor. Son yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, uzun süre diyalize giren hastalara yapılan böbreklerin yaşam süresi, hiç diyalize girmeyenlere göre daha kısalıyor. Bu nedenle biz diyalize girmeden nakil yapılması taraftarıyız. Bilimsel araştırmalar da bunu söylüyor. “

LAPOROSKOPİK (KAPALI) YÖNTEMLE NAKİL

International Hospital Organ Nakli Merkezi’nin çok kısa bir süredir hizmet veren bir merkez olmasına rağmen nakil sayısı, hastalara verilen hizmet kalitesi bakımından önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Alihan Gürkan, merkezde hastalara verdikleri sağlık hizmetinin ayrıcalıklarını şöyle sıralıyor:

-       Biz tüm nakil hastalarımıza tam laporoskopik sistemle, büyük cerrahi kesiler oluşturmadan küçük bir kesiden girerek böbrek nakli yapıyoruz. Aynı şekilde vericiden böbreği alırken de kapalı sistemle ameliyat gerçekleştiriyoruz.

-       Kapalı sistem ameliyat, hastalarda daha çabuk iyileşmeyi sağlıyor. Kozmetik anlamda ciddi yara izleri olmuyor, hasta rahatsız olmuyor. Bu sayede fıtıklaşma oranı da düşüyor.

-       International Hospital’ın ve dolayısıyla Acıbadem Sağlık Grubu’nun sağlık alanındaki 20 yılı aşkın birikiminden, altyapısından, modern laboratuvar sisteminden en üst düzeyde yararlanıyoruz.

-       Nakil için bağışta bulunmak için bize gelen kişilere çok ayrıntılı check-up’lar uyguluyoruz. Bunları uygularken bazı kişilerde şeker, ciddi tansiyon sorunları, hatta erken evre tümörler saptadık. Nakil vericisi olamayan bu insanlar, bilmedikleri sağlık sorunlarını öğrenerek tedavi olma şansına kavuştular.

-       SGK anlaşmamız sayesinde çok geniş bir halk kesimine hitap edebiliyoruz. İnsanlar son dönem böbrek yetmezliği çekiyorsa ve nakil olmaları gerekiyorsa, burada çok iyi hastane ve sağlık koşullarında SGK imkanlarından yararlanarak nakil ameliyatı olabiliyor.

-       Sağlıklı olan herkes yakınları için böbreklerini bağışlayabilir. Gerekli sağlık koşullarına uyulduğu takdirde insanlar tek böbrekle de uzun yıllar, gayet sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyor. Son yapılan bilimsel araştırmaların sonuçları da bu gerçeği doğruluyor. “Tek böbrekle yaşanmaz “anlayışı ve bilgisinin ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

 

Acıbadem Sağlık Grubu International Organ Nakli Merkezi’nde yapılan operasyonlarla ilgili bazı sayısal veriler:

  • Bir yılda 178 nakil yapıldı.
  • 178 nakilden 2’si kadavradan uygulandı.
  • 178 nakilden 176’sı canlı vericilerden gerçekleştirildi.
  • 178 nakilden 114’ü erkekti.
  • 178 nakilden 55’i kadındı.
  • 18 yaş altı 9 çocuğa nakil operasyonu yapıldı.
  • Dünyanın en düşük kilolu canlı vericili nakli gerçekleştirildi.
  • Tek delikten böbrek çıkarıldı.
  • Laporoskopik donörlü çapraz nakiller yapıldı.
  • Türkiye’nin en yaşlı laparoskopik böbrek vericisi ameliyat edildi.
Yorumlar
SON DAKİKA