DİYABETİK NÖROPATİ
Diyabet hastalarının önemli bir kısmının hastalıktan dolayı Beyin ve Sinir Uçları etkilenebilir. Sinir uçlarının etkilendiği bu duruma Diyabetik Nöropati denir.
28 Nisan 2012 Cumartesi 11:18
Şeker Hastalığında periferik sinirlerin tutulma oranı %20-%25 arasında değişmektedir. Her hastada tutulum şekli, şiddeti ve zamanı farklıdır. Bu durumda hastaya Diyabetik Nöropati denmesi için diğer nöropatik nedenlerin olmadığının kanıtlanması gerekiyor.
Gelişmiş Ülkelerde Şeker hastalığının en sık görülen komplikasyonu hastaların %40 civarında Diyabet periferik sinir sistemi tutulumu olmasıdır.(Diyabetik Nöropati)
Nöroloji polikliniğine hastalar değişik şikayetlerle başvurmaktadır.
Ayak tabanlarında - Yanma
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Ağrı gibi pek çok belirtiler olabilmektedir.
Yukarıda saydığımız belirtilerle başvuran hastalar, Distal Simetrik Nöropati grubunu oluşturmaktadır. Bu hastalar sinir tutulumu olan şeker hastalarının en sık görülen şeklidir. Bu gruptaki hastaların bazı özelikleri vardır. Artan diyabet süresiyle ilişkilidir. Güç kaybına ender rastlanır. Hastaların en erken döneminde Vibrasyon (titreşim), ağrı ve ısı duyusu kaybolur.
Bu dönemde hastaların büyük kısmı hastalığın sinir sistemine yayıldığının farkında değildir. Zaman geçtikçe hastalar “pamuk/yün üzerinde yürüme hissi” gibi bulgular ifade ederler. Ve bu şikayetler eklem duyusunun kaybedilmesi ile birlikte karanlıkta yürüme zorluğuna kadar ilerler.
Hastalar her iki tarafı eşit tutulum gösterme eğilimindedir ve tutulmanın her zaman vücudun alt tarafından başlayarak yukarıya doğru yayılım gösterdiğini ifade ederler.
Tutulma yukarılara ulaştığında sanki ellerde “eldiven varmış” tarzında his kaybının olduğu tarif edilir. Tüm bu bulgular duyusal sinirlerin tutulumunu işaret eder-Motor sinirler etkilenmeye başladığında “Düşük ayak” veya “Pençeleşmiş parmaklar” gibi daha ağır ve ciddi güçsüzlüklere ilerleyebilir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi duyusal liflerin tutulumu şu belirtilere neden olur;
Ağrı,
Elektrik şoku hissi,
Yakıcı his ve
Ateşli silahla yaralanma hissi.
Bazı hastalarda “Allodinia” dediğimiz basit bir dokunmayı bile şiddetli bir ağrı olarak hissetme durumu yaşanabilir. Örneğin bu kişilerde etkilenen bölge ayak bölgesi ise yatak örtüsünü bile ağırlık yaptığı gerekçesiyle üzerinden kaldırdığı görülebilir.
Diyabet hastalarının bir kısmında ağrı süreci İnsulin tedavisi ile başlamakla birlikte İnsulin nöropatisi yapabilir. Bu ağrı da zamanla kendiliğinden iyileşir.
Nöroloji kliniğinde Şeker hastalığı zaman zaman Tek sinir tutulumu da gösterebilir. Bu duruma MONONÖROPATİ denir.
Bunlara örnek olarak;
-Kafa sinirlerinin tutulumu
-Ani gelişen Göz kapağı düşmesi (Ptozis)
-Bir sinir tutulumu
-Sinir sıkışması
-Diyabetik Amyotrofi (etkilenen kasta küçülme)
-Kalça sinirinin felci verilebilir.
Bazı Diyabet hastaları ise Otonomik tutulum göstermektedir. Bu grup hastalarda klinikte tanı koymak daha zordur çünkü sinir tutulumu gösterecek tetkikler ancak deneysel amaçla özel araştırma laboratuvarlarında kullanılan cihazlarla anlaşılabilir.
Şeker hastalığı özelikle Omurilik içinde bulunan sepatik ve parasempatik sistemimizi etkilediği zaman çok daha karmaşık durumlara yol açacak. Bu bulguları anlamamız için ilk önce bu sistemin ne işe yaradığını bilmemiz gerekiyor. Bu sistem beynin ve omurilik sistemin bir parçasıdır- iç organlarımızın çalışması barsak, kalp, damarlarının kasılması veya gevşemesi, idrar yollarının ve mesanenin, mide ve pek çok organın çalışmasını kontrol eden dengeleyici iki sistem. Örneğin araba kullanırken gaz ve fren sistemi gibi çalışan sistemler. Yani hızlandığımız zaman yavaşlamak için fren sisteminin devreye girmesi gibi.
Bu iki sistem otomatik olarak çalışır ve çok hassastır. Şeker hastalığı bu karmaşık sistemi etkilediği zaman hastada beklendiği gibi Tansiyon problemleri, idrar ve mesane problemleri, Mide ile hazımsızlık problemleri, Cinsel organ disfonksiyonu (erkeklerde sertleşme problemi), denge problemi gibi çok sayıda hastalıklara neden olacaktır.
Bu sistemler Şeker hastalığına bağlı etkilendiği zaman Cerrahi tedavileri yoktur, hayat kalitesini önemli ölçüde bozar.
Şeker hastalığının sinir sistemini etkilediğini göstermek amacıyla muayeneden sonra tanı amacı ile EMG ölçümü yapılır. EMG elektronik bir cihazdır ve bu cihazla ellere ve bacaklara elektronik ölçümler yapıp sinir hasarının boyutunu ve hangi sinirin etkilendiğini görmekteyiz. EMG tetkiki ile sinir hasarının olup olmadığı belirlenir fakat EMG sinir hasarının hangi hastalıktan kaynaklandığını göstermez. Hatta bazı durumlarda EMG sinir hasarı olduğu halde normal sonuçlar bile verebilir. Özellikle hastalıklar ince-myelinsiz dediğimiz lifleri tutarsa bu durumda EMG incelemesi normal çıkacaktır. Bu bazen hastada ve hekimde tanı koymakta karışık olan durumu daha da karışık hale getirecektir. Bu pratikte sık rastladığımız bir durum değildir.
Bazı durumlarda nöropati Şeker hastalığı gelişmeden önce ortaya çıkar. Bu nedenle hastalarda Diyabet hastası olduğunu bilmeyen ve rutin kan şeker kontrollerinde değerleri normal sınırlarda saptanan hastalara OGTT dediğimiz şeker yükleme testi önerilir.
Otonomik tutulumu olan yani Ani tansiyon değişikliği, terleme bozukluğu, idrar ve mesane sorunu, cinsel organ sertleşme problemi, sessiz kalp krizi olan kişilerde de Diyabet Nöropatiden şüphelenilmelidir.
Tedavi
Diyabetik Nöropati esas tedavisi Diyabetin kontrol altına alınması. Yani iyi bir şeker düzenlenmesi ve diyabet eğitiminin verilmesi.
Ağrının Kontrol altına alınmasında-Trisiklik antidepresanlar, Elektrik çarpması hissi yaşayan hastalarda Antikonvulzan, Ağrılı Kramplarda kinin sulfat gibi ilaçlar kullanılabilir.
Son zamanlarda Alfa lipolik asit, yüz güldürücü sonuçlar vermekte. Bu tedaviler genelde uzun süreli tedavilerdir. Unutulmamalıdır ki egzersiz de çok önemli bir koruma yöntemidir. İlaç tedavisini kolaylaştırıcı etkisinden ve glisemi kontrolünü kolaylaştırdığından Otonomik nöropati ise en zor tedavi edilen Diyabetik Nöropati şeklidir.
Bu hastalarda tedavi seçenekleri sınırlıdır. Özelikle ortostatik hipotansiyonu olan (ani tansiyon düşmeleri) hastalarda Varis çorapları işe yarayabilir. Otonomik nöropati olan hastalarda genel anestezi almak önemli riskler taşıyabilmektedir.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel