23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

DİYABET : CİNSEL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Diyabetin cinsel sağlık üzerinde yarattığı etki, kadınlarda vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve enfeksiyonlara neden olurken erkeklerde daha çok cinsel güçsüzlüğe yol açıyor.

Diyabet : Cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor!

05 Şubat 2011 Cumartesi 14:19

Türkiye’yi kapsayan araştırmalarda 40 yaş üzerindeki hemen her 3 erkekten ikisinde değişen derecelerde sertleşme yetersizliği görülmüştür. ABD’de bu oran yüzde 50′nin de üzerindedir. Neden olan faktörler arasında ilk sırayı ise diyabet almaktadır.
Uzmanlar, şeker hastası olan kadınlarda depresyon ve yeme bozuklukları, erkeklerde ise cinsel işlev bozukluğunun daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor… Şeker hastalığı olan erkeklerin % 35-70’inde sertleşme sorunu bulunmaktadır. Kontrol altına alınmamış diyabet birçok organı etkilediği gibi cinsel fonksiyonda da sorun yaratabilir.

Şeker hastalığı zaman geçtikçe birtakım komplikasyonlara sebep oluyor. Bunlardan birisi de otonom nöropati adı verilen bozukluk... Otonom sinir sistemi, isteğimiz dışında otomatik olarak çalışan sinir sistemidir. Görme, işitme, hissetme, dokunma gibi uyaranlara karşı cinsel organlarımızın verdiği yanıt otonom sinir sisteminin normal çalışması sayesinde gerçekleşir. Cinsel organların kanla dolmasını sağlayan; buradaki kan dolaşımını hızlandıran; alınan uyarıları merkeze taşıyan ve oradan gelen uyarıları da cinsel organlara ileten sistem “otonom” sinir sistemidir.
Erkekte, penisin sertleşmesinde azalma; gece kendiliğinden olan sertleşmenin kaybolması görülebilir. Diyabette sertleşme sorunu; damarsal, sinirsel, hormonal veya bölgesel nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. 'Hipoglisemi' yani kan şeker düzeyinin artması ve hipogonadizmin sistemik etkileri de sertleşme sorununu ortaya çıkarıyor. Tüm bunların yanı sıra 'erektil disfonksiyon' denen sertleşme sorunu psikolojik kaynaklı olarak da ortaya çıkabiliyor.. Tam sertleşmeme durumunda bir erkeğin penisinde gece ve sabah sertleşme oluyor buna rağmen cinsel ilişkide başarısız olunuyorsa bu durum psikolojiktir. Fakat akşam-sabah sertleşmeleri gerçekleşmiyorsa sorun bedenle ilgilidir.

Uzmanlar özellikle genç hasta grubunda, sertleşme sorunu diyabetin bir işareti olabileceğini ve sorunun, diyabet tanısı konmadan 10 yıl önce başlayabildiğini söylüyor. Diyabetik hastalarının yüzde 75'i hayatları boyunca sertleşme sorunu riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Kadınlarda ilgi azalıyor!
Diyabet bazı kadınlarda sekse olan ilgiyi azaltır. Bunun nedeni genelde depresyon ve yorgunluk hissidir. Seksten uzaklaşmanın bir diğer sebebi de ilişki sırasında yaşanan vajinal kuruluktan dolayı ağrı meydana gelmesidir.

Diyabet giderek salgın olarak kabul edilecek düzeyde artıyor ve 2030 yılında diyabetli kişi sayısının 366 milyon olması bekleniyor.
Türkiye''de yaklaşık beş milyon insanın sorunu olan diyabet, cinsel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Ancak bu sorunların bir çoğu basit tedbir ve tedavilerle düzeltilebiliyor.

haber50

Yorumlar
SON DAKİKA