26 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir11°C

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİNİ BEKLEYEN TEHLİKELER

Son yıllarda sağlık çalışanları arasında meslek hastalıkları, iş kazaları ve işe bağlı sorunları, sakatlık, iş görmezlik durumları ve çeşitliliği giderek daha fazla tespit edilmektedir.

Diş Protez teknisyenlerini bekleyen tehlikeler

07 Ekim 2010 Perşembe 17:07

Son yıllarda sağlık çalışanları arasında meslek hastalıkları, iş kazaları ve işe bağlı sorunları, sakatlık, iş görmezlik durumları ve çeşitliliği giderek daha fazla tespit edilmektedir. 1990 lı yıllarda Uluslar arası Mesleki Sağlık Komisyonu sağlık çalışanlarının da diğer çalışanlar gibi sağlıklı ve güvenilir bir ortamda çalışma hakkı bulunduğu, bu bağlamda sağlık çalışanlarının da işçi sağlığı yaklaşımı ile ele alınması gerektiği önerisinde bulunmuştur. Özellikle laboratuar çalışanları risk altındaki sağlık personelidir. Ülkemizde kullanılan malzemeler, çalışma ortamı ve koruyucu malzeme kullanımındaki yetersizlikler nedeniyle diş protez teknisyenleri de meslek hastalığı açısından dikkat edilmesi gereken grupta yer almaktadır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı protez laboratuarlarında çalışan diş protez teknisyenlerinin mesleki hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi amacıyla 2008/76 nolu genelgeyi yayınlamış ve genelgeyle periyodik meslek hastalıkları taramasının yapılmasının yolu açılmıştır.

Meslek Hastalıkları Hastanelerine başvuran 451 teknisyenden 197 sinde meslek hastalığı tanısı konmuş bazılarının da maluliyeti istenmiştir. Bu kadar az sayıdaki başvuruda bile rastlanan meslek hastalığı tanısı buz dağının altında saptanması gereken daha çok sayıda vaka olduğunu düşündürmektedir. Diğer yandan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanlar çoğu haklar bakımından kapsam dışında bırakılmıştır. Hastanelerde oluşturulacak çalışan güvenliği kurulları ile mesleki tehlike ve risk belirlemelerinin yapılması personelin ayrıntılı olarak düzenli periyodik muayenelerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kaza bildirimleri ve raporlama sisteminin geliştirilmesi, çalışma ortamında korunmayla ilgili değişiklikler ve kurumsal düzenlemelerin yapılması gereklidir.

Artan iş yükü, kullanılan kimyasal malzemelerin niteliği ve maruz kalınma oranını artırarak, diş protez teknisyenlerinde pnömokonyoz, slikozis ve benzeri hastalıkların görünmesini artırdığı tespit edilmiştir. Kamuda çalışan Diş protez teknisyenlerinin ADSM lerde kurulu olan laboratuarlarının riskli birimler statüsünde değerlendirilmesi ve bu yönde ekonomik ve sosyal haklara kavuşturulması gerekmektedir.

KAMUDA ÇALIŞAN DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİ DERNEĞİ
www.distekder.org.tr

Yorumlar
SON DAKİKA